söndag, juli 10

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1036) 05-07-10 till....

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1036) 05-07-10 till....

....till Tyresöbon och förre statsministern Ingvar Carlsson som hörs i ett av de femton sommarprogram som Åke Sandin har lagt in på ”Succékanalen 91,4” (Tyresöradion). Där tycker han bland annat att det är sorgligt att USA inte numera respekterar den FN-stadga som USA för 60 år sen var i spetsen för att utforma och att man nu ibland inte har betalat sina skulder till FN. USA respekterar inte heller principerna för säkerhetsrådet, trots att USA är en av medlemmarna där. Han nämner som exempel Irak:

”Den här utvecklingen i Irak är ju sorglig, för det visar sig ju att det var en väldigt ogenomtänkt operation. Man hade möjligen tänkt igenom hur man skulle starta kriget och hur man skulle ta sig till Bagdad, men det fanns ju ingen strategi för vad som skulle ske därefter.”

Ingvar Carlsson anser att FN måste spela en mycket större roll än i dag och måste ges mera finansiella resurser. På frågan om sitt förslag om FN:s reformering säger Carlsson:

”De nuvarande fem permanenta medlemmarna är ju andra världskrigets segrarmakter, och jag tycker att vi måste ha ett mycket mera representativt säkerhetsråd. Det är väldigt viktigt att man också får representanter från den fattigare delen av världen, till exempel Indien”

Ingvar Carlsson varnade 1999 för att det av FN inte godkända Nato-anfallet på Jugoslavien skulle kunna bli ett prejudikat. Och det blev det, konstaterar han dystert och nämner Afghanistan och Irak och tillägger:

”Nästa gång kanske det är Kina som vill angripa Taiwan och jag tycker att en stormakt på egen hand inte får ingripa utan godkännande av FN”.

Om USA:s vägran att godkänna den Internationella brottmålsdomstolen säger han:

”USA accepterar inte att deras invånare skall kunna ställas till ansvar inför den här domstolen. Däremot är de ju varma anhängare av att krigsförbrytare från Balkan forslas dit. Det blir ju väldigt konstigt, om man har en sån här domstol men vissa länders invånare ska inte lyda under den. Det är ungefär som om vi i Sverige skulle ha en högsta domstol, men invånarna på Östermalm skulle slippa att ställas till ansvar inför den. Det skulle vi nog inte acceptera”

....till Dagens Nyheters debattredaktör Mats Bergstrand, som (2/7) publicerade en mediekritisk text av engelsmannen John lloyd, som är redaktör för Financial Times Magazine och författare av boken ”What the Media Are Doing in Our Politics”. Bergstrand skriver: ”Lloyds huvudtes är att politikerna i dag är mediernas fångar och att journalisterna använder sin makt till att efter bästa förmåga spä på politikerföraktet. I förlängningen hotar därför medierna, mer än skyddar, demokratin”

....till sommarprataren i tisdags (5/7) i P1, Michael Azar, filosofie doktor i idéhistoria och med musikaliskt förflutet. Han talade bland annat om klyftorna i världen:
”Å ena sidan en värld där de 200 rikaste människorna äger lika mycket som den fattigaste hälften av jordens befolkning, där världens två rikaste människor tillsammans har mera pengar än världens fattigaste 48 länder tillsammans.och där den rikaste femtedelen står för 75 % av all elkonsumtion. Å andra sidan en värld där en miljard människor lever på mindre än en dollar om dagen, där omkring 800 miljoner lever i kronisk hunger, 1½ miljard människor lever utan el, där mer än tio miljoner människor årligen dör i det tysta krig som heter undernäring, vattenbrist, diaréer och olika sjukdomar som i princip utrotats i den rika världen och där aids, tbc och malaria varje dag skördar tiofalt fler människoliv än de som dog i World Trade Center den 11 september. Jag kan förstå varför vi håller tysta minuter för de cirka 3000 offren för 11 september. Men däremot blir jag förvånad när man sedan inte håller lika många tysta minuter för de tiotusentals civila offren för de amerikanska bombningarna av Afghanistan och Irak”.

....till Tuffs indiske partner Bhikhu Vyas, som fortsätter att rapportera om följderna av översvämningskatastrofen i delstaten Gujarat häromveckan. 1800 byar och städer hamnade under vatten och över 150 människor dränktes. I Dharampur, där de många Tuff-projekten finns, var skadorna dock mindre än under fjolårets monsun. Alla sex ”Tuff-skolorna” är relativt oskadda och inga människoliv gick till spillo där. Men vägarna är illa skadade, jordras inträffade och jorderosionen måste hejdas..

....till Al Burke, numera svensk men uppvuxen i USA, som skickar oss många läsvärda artiklar och som sköter Nordic News Network, vars hemsida har adressen
http://www.nnn.se Senare i dagens Radio Tuff intervjuas Al Burke.

....till Monica Schelin, som i sommarhettan städat radiostudion och till människor som förstår att Tuffs verksamhet trots allt frivilligt arbete ändå kostar pengar. Också Radio Tuff har i 20 år gjorts helt oavlönat men kostar bara i sändnings-avgifter drygt 10 000 kr per år. Tuffs plusgiro 16 01 37 -6 är värt att stödja. Det kan man också använda vid medlemskap: 200 kr för enskild, 80 kr för annan på samma adress.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar