söndag, juli 31

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1039) 2005-07-31 till ....

....till Jan Öberg i TFF (Transnationella stiftelsen för Freds- och Framtidsforskning), som påpekar att atombomberna mot Hiroshima och Nagasaki var terrorism och bland annat tillägger: ”I 50 år har miljoner civila varit gisslan för små kärnvapeneliter, som aldrig skulle våga folkomröstningar om kärnvapnens existens”

....till det Tuff-gäng, som finns i Tyresö centrum på lördag den 6 augusti kl 10.30—14, på dagen 60 år efter det att Hiroshima förintades av en atombomb. De står under banderollen ALDRIG MER HIROSHIMA

....till Erika Husberg och Monica Schelin, som av Astrid Hellström lärt sig att vika papperstranor och som i Tuff-lokalen, Myggdalsv. 80 i dag söndag (31/7) kl 18.30 kommer att lära ut detta inför Hiroshimadagen på lördag. I Hiroshima är papperstranor symbolen för kampen mot massförintelsevapen. (Se förklaring ovan)

....till Kvinnor för Fred, som tillsammans med Läkare mot Kärnvapen, Artister för Fred och Svenska Kvinnors Vänsterförbund ordnar en manifestation på Norrmalmstorg kl 13-16 på Hiroshimadagen den 6 augusti

....till den amerikanska politikern Barbara Lee, som var den enda i kongressen som häromåret röstade mot Irakkriget. Nu tillhör hon tillsammans med bland andra Erni Friholt (Fredsrörelsen på Orust) de 1000 kvinnor som nominerats till Nobels fredspris.

....till den amerikanska antikrigsgrupp, som kallas ”de rasande farmödrarna” (raging grannies) och som nu hotas av åtal efter att ha demonstrerat vid ett rekryteringskontor. Men Pat Birnie, 75, hävdar att de bara ville ta värvning och ersätta sina barnbarn i Irak, så att dessa kunde hemförlovas..

....till tidskriften ”Pennan & Svärdet” (det är första gången den rosas här), som publicerat en intressant uppsats av Lennart Westberg, duktig militärhistoriker.. Den har rubriken ”Slaget om Berlin 1945 och den svenska legationen”. Det är delvis en otäck läsning, ”fasor som inte går att beskriva”. Det tog en vecka att efteråt bland Berlins ruiner ta hand om alla döda soldater och civila. En märklig diplomatisk självcensur präglar den svenske legationssekreteraren Hugo Ärnfast, när han efter kriget lakoniskt skriver: ”En annan sak var behandlingen av Berlins befolkning, vilket jag tycker man inte bör ingå på”. Det var bland annat 100 000 tyska flickor och kvinnor som våldtogs. Många utsattes för massvåldtäkter eller våldtogs gång på gång. Inte undra på att cirka 10 000 flickor och kvinnor dog av övergreppen bara i Berlin.

....till Sundsvalls Tidning, som kommenterar det aktuella bidragsfuskandet. Man får bidrag, påpekar tidningen, om man använder de rätta nyckelorden, innefraserna och de trendriktiga schablonerna. Det är inte lika viktigt vad pengarna ger för resultat. I Tuff har vi ju lessnat på att man mindre fäster sig vid hur mycket bra och ekonomiskt som görs för Tuff-pengar i Indien än vilka tjusigheter vi formulerar i ansökningar och rapporter. Att vi genom att arbeta frivilligt inte har några administrativa kostnader som belastar insamlingen av pengar verkar heller inte vara någon merit hos bidraggivande organisationer.

...till flera som i veckan reagerat på Radio Tuff, t ex Konny Eriksson i Uppsala, som visserligen är konsekvent negativ och menar att vi visat ringaktning för det religiösa, men kritik är långt bättre än inga reaktioner alls. Ingrid Ternert i Göteborg kommenterar förra veckans krönika ”Verkligheten och den religiösa mångfalden”. Ingrid är mycket Irakkunnig och hörs senare i dagens Radio Tuff

....till Sven Lionell, Jörgen Toressons trio samt Astrid och Rolf Rang, som i onsdagskväll ledde allsång på Notholmen. Under de två närmaste onsdagarna nu den 3 augusti och sedan den 10 augusti är det samma fina underhållning på Notholmen från kl 19. Nu på onsdag är förresten Radio Tuffs programledare, Åke Sandin, kvällens gäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar