söndag, juli 3

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1035) 05-07-03 till ....

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1035) 05-07-03 till ....

....till Aftonbladets Yrsa Stenius som (28/6) skriver under rubriken ”Primitiv reaktion efter tsunamin”. Hon jämför de svenska reaktionerna på flodvågskatastrofen med de finska: ”Finland har som ett land med livserfarenhet i sitt kollektiva undermedvetna reagerat på ett civiliserat sätt på en ohygglig naturkatastrof som är människorna övermäktig och som bör stämma till eftertanke och ödmjukhet, inte till agg. Annat ljud i skällan har det varit i Sverige. Här har oppositionspolitiker och journalister av alla de slag skrikit sig blåa av indignation över allt och ingenting i den svenska regeringens hantering av tsunamin, som naturligtvis inte hade drabbat så hårt om inte Laila Freivalds hade gått på teatern annandag jul.
Primitivt raseri ska vi kanske tala om. Svenskarnas kollektiva undermedvetna uppvisar drag av en rasande treåring, treåringen som vrålar av besvikelse när pappa inte kan ta ner månen”

....till Erni Friholt, en av de tusen kvinnorna som nominerats till Nobels fredspris. Erni ställer frågan vad vi i Sverige kan göra och svarar:
”Låta oss övertygas om att vapen inte skapar fred. Fredsforskarna har gett oss mängder med bevis. Vi, fotfolket ska sprida den kunskapen, vi ska inte bara sitta hemma på vår kammare och tycka och förfasa oss. Ut bland folket! Säga vad vi vet, bilda opinion, vara obekväm, demonstrera, anordna möten, seminarier. Folkbilda!
Mycket aktivt förändra de attityder som upprätthålls av patriarkatets våldskultur. Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter! Visa i praktisk handling solidaritet med våldets offer, internationellt och här hemma. Acceptera inte tillvänjningen till våldet och våldsideologin!
Tillämpa en rättvis handel, i ord som i praktiken. Alla kan bojkotta Coca-Cola Alla kan köpa rättvisemärkta varor..
På vårt café serverar vi rättvisemärkt kaffe, te och choklad, tårtor och kakor med fina namn som Mahatma Gandhis drömmar, bakelsen Rosa Luxemburg, mandeltårtan Amandla Mandela, med mera.
Och så sjunger vi: fredssånger, kvinnosånger, kampsånger, kärlekssånger.
Fred med naturen och fred mellan könen.”

....till Svenska Freds’ ordförande Frida Blom, som i Dagens ETC (23/6) skriver under rubriken ”Gränslöst hyckleri i svensk vapenpolitik” Hon påminner om det ytterst spända läget 2002 mellan kärnvapenmakterna Indien och Pakistan. Då avrådde svenska UD turister från att besöka Indien. Å andra sidan skickades svenska artilleriofficerare till Indien för att assistera när Boforskanonerna avfyrades vid pakistanska gränsen. Bofors hade fått vittring på en ny lukrativ kanonaffär. Sedan läget mellan Indien och Pakistan efter krisen 2002 normaliserats har vapenexporten till båda länderna ökat. Så här skriver Frida:
”Bofors är idag närmare en ny kanonaffär än någonsin. I Sverige har den tidigare restriktiva politiken gentemot Indien och Pakistan övergivits och helt nya vapenaffärer kan idag godkännas. Exporten har skjutit i höjden. De två senaste åren har Sverige sålt krigsmateriel till Indien och Pakistan för mer än 750 miljoner kronor. Hyckleriet tycks sakna gränser. Genom vapenexport till både Indien och Pakistan motverkar Sverige en fredlig lösning av konflikten och bidrar istället till att befästa de militära spänningarna mellan länderna. Sverige måste därför stoppa Bofors nya kanonaffär med Indien.”

...till Nyheterna i TV4, som i måndags hade ett inslag om tyskebarnen i Norge. 12000 barn föddes under den tyska ockupationen av Norge 1940-45 med tyska soldater som fäder. Trots att dessa barn förstås var helt oskyldiga trakasserades de grymt i den rasistiska anda som då rådde överallt. I TV4 intervjuades en norska, Sissel Oustedt, som hade våldtagits som tolvåring, därför att hennes far var tysk. Mera om detta i Radio Tuffs krönika ”Krig förråar -- även de bästa” den 11 mars 2001.
(Se bloggen
www.vedebesegrade.blogspot.com )

....till Svenska Jugoslavienkommitténs Jan Hagberg, som i Skånska Dagbladet den 28 juni hade en annorlunda artikel om krigen i forna Jugoslavien. Där tog han bland annat upp den film som visar hur serbiska paramilitärer grymt avrättade muslimska fångar i trakten av Srebrenica. Den visades vid tribunalen i Haag och också av medier över hela världen. I ett tillägg till Radio Tuff skriver Hagberg bland annat om ett vittnesmål i Haag ”av den holländske generalen Thom Karremans, som tjänstgjorde i Srebrenica-området under de aktuella åren. Han bekräftade då i sitt vittnesmål att under åren 1992 - 1995, före serbernas Srebrenica-anfall, hade muslimerna bränt drygt 190 serbiska byar i området (från Vishegrad i söder till Zvornik i norr) och där mördat 2800 serber och svårt skadat ytterligare 6 000 serber. Om detta vittnesmål däremot inte ett pip i svenska medier”
Hagberg tillägger: ”Om fred och försoning ska kunna skapas i området, måste alla krigsbrott erkännas”

....till alla dem som utnyttjar Tuffs plusgiro 16 01 37 – 6. Över 400 människor gör det varje år genom att sätta in medlemsavgiften, 280 kr per år för två på samma adress. (200 kr för enskild och 80 kr för familjemedlem). Andra använder plusgirot till gåvor. Det var solidariska och generösa gåvor som i vintras räddade Tuff-lokalen och Radio Tuff.

....till (postumt) Bertolt Brecht och Louis Armstrong. Vi ska nu höra Armstrong tolka Brechts ”Mackie Messer” (Mack the Knife):

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar