fredag, april 29

"Rosor" från RADIO TUFF (nr 1413) 1/5 till....

….till   1 maj, alltså den dag som detta Radio Tuff sänds första gången. Då har Internationalen sjungits av många människor i olika länder. Originalet är franskt från 1870. Den svenska texten skrevs av Henrik Menander 1902. En av hans ursprungliga strofer sjungs tyvärr inte längre. Den togs för länge sedan bort och har ibland kallats "den förbjudna strofen". Den är värd att erinra om:

Till krigets slaktande vi dragits
Vi mejats ned i täta led.
För furstars lögner har vi slagits.
Nu vill vi skapa evig fred.

Om de oss driver dessa kannibaler
mot våra bröder än en gång,
vi störtar våra generaler
och sjunger broderskapets sång. 

Upp till kamp……. (alltså upp till icke-våldslig kamp !)

….till   Thomas Erixzon, fredsaktivist i Nässjö, som skriver under rubriken ”Nej till värdlandsavtal med Nato”. Detta avtal ska behandlas av riksdagen den 25 maj.
Thomas skriver:  
”I avtalstexten står inget om förbud för NATO att ha kärnvapen på svenskt territorium. Avtalet innebär att NATO får möjlighet att ha trupp och upprätta militära högkvarter på svenskt territorium - såväl i fred som i krig.”

….till   Dagens Nyheters politiska kommentator Ewa Stenberg, som den 24 april skeriver: ”Jan Björklund har försökt göra ett skyndsamt svenskt Natomedlemskap till en profilfråga. Men den kan bli svårare att hålla fram sedan USA:s Natoambassadör i fredags sade att Nato inte bör ta in nya medlemmar under de närmaste åren, för att inte utmana Ryssland.” Citatet finns på hemsidan www.alliansfriheten.se där mycket annat läsvärt finns.
till….   Den liberale veteranen Olof Kleberg, tidigare chefredaktör för Liberal Debatt och Västerbotten-Kuriren, som nu tycker att debattnivån om Ryssland och Putin är ”förnedrande låg”. Han inleder sin artikel så här:

”Ryssland hotar, upprustar och underminerar. Detta hör vi dagligen. Även från kretsar och organ som oftast vårdar sig om saklig debatt, också med åsiktsmotståndare. Polariseringen är beklämmande.”

DN minns Kleberg som ”bastion för rationella politiska resonemang”, men nu beskriver DN alla som vill förstå något av Rysslands agerande som ”Putins svenska vänner”, ”Putins svenska brigad” eller ”Putins patrull”. Citaten från DN:s ledarsida.

Kleberg anser att annars sansade DN-skribenter förfaller till att använda glåpord:
”Ansedda veterandiplomater som Hans Blix, Rolf Ekéus och Sven Hirdman buntades (utan namns nämnande) i ett Nato-upprop i Dagens Nyheter(7/1) av sina gamla diplomatkolleger samt vissa militärer ihop till ’Rysslands apologeter i väst’ (ett populärt uttryck i vissa, inte alltid rumsrena högerkretsar). Uppseendeväckande nog använder Dagens Nyheter själv i en ledarkommentar (11/4) av Erik Helmerson detta propagandauttryck: ’Putins svenskspråkiga apologeter.’ ”

Kleberg hänvisar till ett gammalt talesätt:
”Det finns ett gammalt talesätt: Har du svaga argument, så höj rösten. Detta kan passa in på Donald Trump i hans amerikanska valkampanj. Men jag tror att dagens svenska Rysslands- och Nato-debatt är tecken på något värre.”
….till   Putin, som vid ett telefonväkteri får frågan om hur han ser på Obamas erkännande av Libyenkriget som sitt största misstag. Han svarar så här:
”Först av allt bekräftar det återigen att den nuvarande presidenten i USA är en anständig människa. Jag säger detta utan ironi, eftersom att medge ett sådant misstag inte är lätt. Som senator kritiserade Barack Obama också Bushadministrationens krig i Irak. Men tyvärr gjorde han själv sedan som president samma misstag, som han sade, i Libyen.”
….till      Torsten Kälvemark , som i Aftonbladet  (26/4) skriver under rubriken  ”Nato på spökjakt” om Natocentret  Stratcom i Lettland, som påstås studera psykologisk krigföring. Han sågar svenskt deltagande i Natos ”forskning” om psykologisk krigföring
….till   Lars J. Eriksson, ansvarig utgivare på Skånska dagbladet, som i sin centertidning undrar hur de mångomskrivna Panamadokumenten läckte ut till pressen. Var det möjligen från någon underrättelsetjänst, frågar han och skriver:   ”Strålkastarljuset riktades snabbt mot den ryske presidenten Putin. Tidningar publicerade texter som målade upp en konspiratorisk bild av hur rika ryssar placerat pengar i Panama och antydde att de var bulvaner för Putin. Extra märkligt blev det eftersom president Putins namn över huvud taget inte nämns i dokumenten. Försöket att skildra honom som monstruöst rik var dessutom gammal skåpmat, det var en historia som publicerats flera gånger tidigare och numera lever sitt liv i likhet med andra råttan-i-pizzan-myter”. Eriksson tillägger: ”Tro inte annat än att det pågår ett propagandakrig där de helt överlägsna resurserna finns hos en ohelig allians mellan stater, Nato och en stor grupp rövarkapitalister som är ute efter hämnd sedan Putin drev ut månglarna från Ryssland.”

….till   Dagens Nyheters ledarskribent Erik Helmerson, som (26/4) på tal om islamisters påstådda infiltration i svenska partier -- främst miljöpartiet  --skriver under rubriken ”Klena bevis för islamistisk kupp” bland annat: ”Innan bevis kommer fram ska man vara varsam med anklagelser. Det blir ofta obehagligt när alla springer åt samma håll, rykten blir sanningar och minsta fjäder blir en hel hönsfarm”.

….till   Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin: (25/4), som också varnar för att innan diskussionen helt spårar ur bör man komma ihåg ”att  både Mehmet Kaplan och Yasri Khan avgick efter saker de sagt och saker de gjort i fullständig öppenhet. Att bedöma människor efter vad de gör och säger och inte efter vad vi tror att de tycker är en rätt bra princip. Om vi inte vill ha ett offentligt samtal som präglas av en häxjakt på folk någon misstänker egentligen är extremist måste vi sansa oss nu.”

….till   Gerhard Jacoby, som på Aftonbladets kultursida (21/4) skriver under rubriken ”Kaplans jämförelse var inte helt felaktig”. Det gäller Mehmet Kaplans påstående 2009, att Israels politik mot palestinierna var jämförlig med tyskarnas mot judar under 30-talet. Jacoby kom som 12-årig jude 1939 från Tyskland till Sverige. Han framhåller att på 30-talet gick den antisemitiska politiken i Tyskland ut på att med olika bestämmelser och förordningar göra livet så obehagligt och besvärligt som möjligt för judarna. Den otäcka förföljelsen av judar ägde däremot rum på 40-talet när andra världskriget rasade.


….till   Aftonbladets Martin Aagård som (29/4) skriver under rubriken ”Ukrainas ambassadör stoppar dokumentär i SvT” med underrubriken Lyckades med det Turkiets ambassad inte klarade av – men var är protesterna?  Det gäller den franska dokumentären ”Ukraina – revolutionens mörka sida” av filmaren Paul Moreira, som tidigare sänt flera reportage i SvT. Filmen tar upp de högerextremas och USA:s roll i den ukrainska Maidanrevolutionen. Det är något som Ukraina försöker mörka . Nu har Ukrainas ambassadör i ett mail direkt till SVT:s vd Hanna Stjärne, krävt att den tas bort ur tablån. Visningen skulle ske på SvT den 1 maj men har nu skjutits upp. Aagård jämför med turkiska ambassadens protester mot en turkkritisk film, som visades ändå. Han skriver bland annat:

Kampen för den fria journalistiken är onekligen villkorad i Sverige.” 

….till   bloggen www.nyhetsbanken.info  som lagt in Åke Sandins krönika ”En ubåtskränkning till?”, där Åke kommenterar nya ubåtsskrönor och berättar vilkas flygplan, som kränker Sverige mest. 

....till    den israelisk-tyska: dokumentären ”Tystade röster” som SvT 2 visade den 25 april. Den handlade om sexdagarskriget 1967, då Israel triumferade över Egypten. Jordanien och Syrien. Vi fick höra om krigets grymma verklighet från deltagande soldater.

….till   Tyresöradions årsmöte den 26 april som leddes briljant av Anders Linder och Ann Sandin Lindgren. Där fanns också de många duktiga program-ledarna Leif Bratt, Gunnel Agrell Lundgren, Lena Hjelmerus, Jerker Pettersson, Niklas Wennergren, Carl Olof Strand, Björn Malmberg och Radio Tuffs Monica Schelin.

….till   arkitekten Carolina Wikström, som vid ett TUFF-möte den 27 april redogjorde för stiftelsen Econefs arbete med att bygga ett barncenter med skola för föräldralösa barn i Tanzania.

….till   de solidariska människor som nu erlägger medlemsavgift till Tuff på plusgiro 16 01 37 -6. För enskild 200 kr, för familjemedlem 80 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar