lördag, april 2

Bengt Svensson om USA:s presidentval

(Radio Tuffs medarbetare i San Francisco har lämnat en rapport):

Hej alla lyssnare på Radio Tuff och Tyresö Närradio!

Ni väntar förstås otåligt på att oraklet i San Francisco ska avslöja vem som blir USA:s näste president.

Ted Cruz blir det inte. Det republikanska etablissemanget verkar vilja satsa på honom för att mota ut Trump. Cruz står till höger om Trump i många frågor och är varken särskilt känd eller populär bland vanliga amerikaner. Han skulle säkert förlora mot både Clinton och Sanders. Inte ens bland sina partikamrater är han populär, vilket kanske förklarar varför de är beredda att slänga honom under bussen och bli av med honom.

Trump är demagogisk, vulgär och förolämpar en massa människor. Men tydligen är det precis det folk vill höra. Ju värre han låter, ju fler anhängare. Det stämmer nog när han säger att han lockat en massa nya väljare till det republikanska partiet. Underförstått borde partiet tacka Donald Trump.

Men väldigt många tycker också väldigt illa om Trump. Å andra sidan tycker väldigt många illa om Hillary Clinton också. Det har sagts att Trump är hennes önskemotståndare. Hon skulle lätt slå honom i ett presidentval. Men jag är inte så säker.

Det positiva med Trump är att han ställt till med en väldig oreda inom det republikanska partiet, kanske i amerikansk politik som helhet. Det kan öppna för ett välbehövligt nytänkande.

Trump ifrågasätter om de senaste decenniernas krig varit lönsamma för USA. Han har muttrat om att George W:s irakinvasion kanske var kriminell och offentliggjort sina låga tankar om familjen Bush. Han ifrågasätter USA:s helt dominerande roll i Nato. Man får för lite för pengarna.

Vad Trump skulle göra som president vet vi inte. Med president Hillary vet vi att allt skulle fortsätta ungefär som tidigare. Det är ett av hennes problem.
Så vem blir då näste president?

Jag sätter en etta för Clinton mot Trump men garderar med en tvåa. Eller kanske Sanders vinner. Med andra ord: Ingen aning.

BENGT SVENSSON från San Francisco.

(Inslaget finns med i Radio Tuff  www.tyresoradion.se  nr 1411 från 3 april)

1 kommentar:

  1. Ingen mindre än Ralph Nader, som själv ställt upp i några presidentval, sågar nu Trumps chanser att bli republikanernas presidentkandidat. Och när han väl förlorat utnämningen så är det försent för honom att registrera sig som oberoende kandidat. Detta måste göras separat i alla delstater, och i många har sista datum redan passerat, när republikanerna har sitt partikonvent.
    Jag skickade https://www.google.com/search?q=clinton+at+trump%27s+wedding&espv=2&biw=1366&bih=667&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjG9pnnlabLAhVW9WMKHXnaCH0QsAQIGw#imgrc=BLHU6A6TGmTFrM%3A
    (Clintons visade upp sig på Trumps senaste bröllop)
    till några bekanta och frågade vem jag borde rösta på: Brudgummen eller hedersgästen. Jag fick bara ett svar: Rösta på bruden!

    SvaraRadera