lördag, mars 26

Religiösa ledare bör tala ut !

BRYSSEL MEN IRAKIER OCH RYSSAR DÅ?
Medierna är de senaste dagarna fulla av otäcka skildringar av morden på oskyldiga människor, begångna av jihadister i Bryssel. Islamiska staten har tagit på sig dem.
I dag meddelas att minst 30 människor har dödats i en terroristattack vid en fotbollsmatch. Det hände dock i Irak, och där är man van vid dessa illdåd, samtidigt som vi är ovana vid att uppmärksamma dem. Få vet att tidigare i mars dödades ca 60 irakier i en annan terroristattack.
Inte heller många kan svara på vilket terrordåd det var som dödat flest européer det senaste året. Man gissar förstås på Paris i november och det var ju 130 människor som då dödades. Det var dock när ett ryskt passagerarplan den 31 oktober sprängdes över Sinai och 224 människor dödades, de flesta från S:t Petersburg här vid Östersjön.
Det är generande att jämföra den ringa mediauppståndelsen när 224 ryssar dödades av terrorn med de många feta rubrikerna om de drygt 30 dödade i Bryssel. Det är också generande att vi inte mera ömkar de många tusen muslimerna – särskilt shiamuslimer – som blir dödade av ”Islamiska staten”.
”RELIGIÖST OBEGÅVAD”
I min krönika den 19 mars (se nedan) talade Nobels fredspristagare Mairead Maguire klarspråk. Hon tog avstånd från militära lösningar, att det mäktiga militär-industriella-mediala komplexet tvingade på oss människor att mörda varandra,
I mitt senaste inlägg (22/3) här på bloggen medgav jag att jag var religiöst obegåvad. Vill gärna tro att religion är någon slags ”gåva”. Och hade jag växt upp bland mina hinduiska eller muslimska vänner i Indien hade jag inte döpts på kristet sätt, inte heller hade jag för 70 år sedan gått och läst och tagit nattvarden. Det hade jag inte heller gjort om jag växt upp i ett buddhistiskt eller judiskt område.
VILKA RELIGIONER TILLÅTER MASSMORD PÅ OSKYLDIGA?
Ändå hyser jag ett förtvivlat hopp till att religiösa troende är emot massdödande av människor. Många av dem beundrar jag för deras vänlighet och solidaritet.
Jag frågar mig var någonstans i de heliga skrifterna är det tillåtet att urskillningslöst döda oskyldiga Jo, jag vet att i Gamla testamentet, helig för både kristna och judar, finns det texter, där det ”utvalda folket” kan tillåta sig saker mot andra folkslag, gärningar som vi i dag betecknar som folkmord. I Koranen finns också liknande grymheter nästan positivt skildrade.
IMAMER OCH ANDRA RELIGIÖSA LEDARE.
Den svåraste synden i alla religioner måste väl vara att ta livet av andra människor. De mord som nu sker i Islamiska statens namn måste fördömas av alla imamer och andra muslimska ledare som grovt antimuslimska. Inget vore mera effektivt mot all rekrytering av nya unga jihadister. Det skulle också motverka eventuell islamofobi.
 De unga jihadisterna tar som självmordsbombare livet av oskyldiga, inklusive sig själva, och de tror att de därigenom blir martyrer och kommer till paradiset, där villiga oskulder väntar på dem. Finns det helveten torde det vara platsen dit de kommer.

Präster, rabbiner, buddhistmunkar, hinduiska lärde och andra religiösa ledare är också mycket välkomna att utmana Mammons mäktiga militär-industriella komplex.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar