tisdag, mars 22

Bomber dödar i Jemen. Vem bryr sig?

Saudiarabien dödar sedan ett år
För en vecka sedan dödades ett hundratal civila, därav 24 barn på en marknad i Jemen. Tio kroppar var så svårt brända att de inte kunde identifieras.
Sedan ett år har Saudiarabien bombat sitt fattiga grannland Jemen. Dubbelt så många civila som stridande har dödats i detta krig där skolor, sjukhus, kliniker, bröllop och fabriker har utsatts för förödande flygattacker, som kan utgöra krigsbrott och brott mot mänskligheten.
FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, den jordanske prinsen Zeid al Hussein, anser att detta dödande förekommer med ”oacceptabel regelbundenhet”.
Rustat till tänderna
Saudiarabien har verkligen gott om bomber. Det har trots sin ringa folkmängd på 30 miljoner invånare världens fjärde mest rustade krigsmakt, tätt efter Ryssland. Deras olja har gjort dess många prinsar stenrika, vilket ökad deras inflytande, inte bara i arabvärlden.
Usama bin Ladin tillhörde en rik saudisk finansfamilj och de flesta som genomförde terrorn den 11/9 mot USA var saudier. Trots detta betecknas Saudiarabien av USA som en av sina allierade.
Piskrapp och avrättningar
Medan det saudiska dödandet i Jemen inte får värst stor uppmärksamhet har de saudiska straffmetoderna väckt en del kritik. Den totalitära regimen i Saudiarabien genomförde minst 157 avrättningar under 2015. Internationella organisationer som arbetar mot dödsstraffet har slagit larm om att antalet halshuggningar i landet var det högsta på två decennier förra året.
Dessutom avrättades på nyåret 47 personer under samma dag, bland annat Nimr al-Nimr. Han var en shiamuslimsk ledare och profilerad kritiker av den sunnimuslimska regimen i Saudiarabien.
Uppseende väckte också domen mot bloggaren Raif Badawi. Han dömdes efter att ha kritiserat den religiösa polisen av den extremt wahabistiska (läs: extremt religiösa) domstolen till 1 000 piskrapp och 10 års fängelse.
Saudisk hjälp mot Syrien
Saudiarabien har också bidragit med vapen och ideologiskt stöd till delar av den syriska oppositionen i det krig som kostat minst en kvarts miljon människor livet och som vållat miljontals flyktingar. IS och al-Nusrafronten lär också ha varit bland mottagarna.
PS: Den värsta hädelsen?

Ett tillägg från en ”religiöst obegåvad” som ändå tror sig veta något om religioner: Jag vill gärna tro att den värsta synden i alla religioner är att döda sina medmänniskor. Men i dag hände morden på ett 30-tal oskyldiga människor i Bryssel, vilket fått 100 gånger så stor uppmärksamhet än de över 100 lika oskyldiga jemeniter som förra tisdagen dödades.

2 kommentarer:

 1. Anonym3:22 em

  Det stämmer. Ingen bryr sig om att det var Merkel som kämpade för att skicka vapen för miljarder Euro till diktaturen i Saudi-Arabien. För flera år. Utan att fraga kammaren... Vem bryr sig om vad Saudi-Arabien gjorde med vapen?

  Om Jemen: https://theintercept.com/2016/03/22/families-were-blown-up-scenes-from-a-saudi-led-bombing-in-yemen/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tyvärr inte bara det militär-industriella komplexet i Tyskland som har tjänat pengar på det rika och militärt starka Saudiarabien. Dess "allierade" USA har sålt massor av vapen dit.

   Radera