söndag, november 22

Västs krig från luften kontraproduktivt?

Efter de otäcka terrordåden i Paris skall nu flygattackerna i Syrien och Irak mot IS intensifieras. USA har redan under ett år gjort tusentals bombningar av påstådda IS-mål och nu skall Frankrike öka sina luftanfall.

Om resultatet av USA:s envetna bombningar råder det delade meningar. Å ena sidan skall IS ha försvagats. Å andra sidan skall dessa bombningar från luften ha dödat så många oskyldiga civila, att det i Islamiska statens propaganda blivit ett argument för att värva nya jihadister och att anfalla oskyldiga i Frankrike och andra länder som deltar i bombningarna.

Det är alltså synd om invånarna i Islamiska statens ”huvudstad” Raqqa i Syrien. Förutom grymheterna från IS blir många där offer för västmakternas flyg. Staden hade en befolkning på nästan en halv miljon, innan många invånare hunnit fly.

I Radio Tuff (www.tyresoradion.se ) återges nu visselblåsaren Edward Snowden, som  i DN (7/11) säger om drönarna, de förarlösa plan, som USA flitigt använder: ”Drönarprogrammet skapar flera terrorister än det dödar”  

Detta bekräftas i en DN-artikel av Erik Ohlsson som skriver om att knappt en femtedel av de av drönarna dödade är tänkta ”måltavlor”. Den övervägande majoriteten av offren är oskyldiga civila.

Och häromdagen kunde den brittiska tidningen Guardian meddela att fyra av dem som från USA sköter de förarlösa planen har skrivit till Obama och varnat för att drönarnas framfart bara ökar hatet mot USA.

världsberömd enfördrivning skapaar bör visa en särskild sensibilitet för det nuvarande lidandet, som flykt och fördrivning skapa


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar