lördag, november 28

Nato-landet Turkiets mystiska roll

Under veckan som gick har Turkiet kommit i fokus. Det har klarat sig bra i västliga medier trots att det sköt ned ett av de flygplan, som bombar allas fiende: Islamiska staten.

Nu var det inte något amerikanskt eller franskt plan som sköts ner utan ett ryskt och då har vi lärt oss att inte bli upprörda. Lika lite som vi ska visa någon empati med de 224 passagerarna – nästan 100 flera än dem dödades av jihadister i Paris – i det ryska plan som sprängdes över Sinai för några veckor sedan. Många barn fanns bland offren.

Turkiska talesmän har påstått att det i veckan nedskjutna ryska planet kränkte turkiskt luftrum vid den syriska gränsen och trots tio varningar inte avlägsnade sig. Sedan har det framkommit att planet störtade 4 kilometer in på syriskt område. Och att det möjligen hade befunnit sig i turkiskt luftrum i 17 (!) sekunder.

De två ryska piloterna hoppade ut i fallskärm. Den ene,som räddades av syriska regimen, uppger att inga varningar från turkisk sida hade förekommit. Den andre hamnade i rebellernas händer och dödades. Han undgick dock det bestialiska öde som i vintras drabbade den jordanske piloten Moath al-Kasasbeh. Denne eldades upp av jihadisterna i en bur.

I går (27/11) kom meddelandet om att den turkiska tidningen Cumhuriyets chefredaktör och en av dess grävande journalister hade gripits och nu åtalas för ”terrorism” och ”förräderi”. De hade i somras avslöjat att Turkiet skickade vapen till jihadisterna i Syrien.

Allt oftare hörs uppgifter om att Turkiet förser rebeller, även jihadister, med vapen och ammunition. Dessutom går tankbilarna från IS med den inkomstbringande oljan till Turkiet där den säljs. Enligt New York Times får IS via Turkiet en stadig ström av rekryter till sin armé. Landet verkar mera angeläget om att bekämpa kurderna än IS trots att det är kurderna, som gör grovjobbet mot IS på marken i Syrien. Dessutom har Turkiet nyligen förstärkt sitt samarbete med Qatar och Saudiarabien för att förse rebeller med avancerade vapen.


Åke Sandin i Radio Tuff nr 1402. Hörs från 29 nov på www.tyresoradion.se

PS:
Sedan Radio Tuff hade gjorts kom i dag (28/11) meddelandet att advokaten Tahir Elci hade skjutits till döds i den kurddominerade  turkiska staden Diyarbakir. Han var känd för sin kamp för mänskliga rättigheter. Han hade ett åtal mot sig för att han på TV i somras hade sagt att kurdiska PKK inte var någon terrorrörelse. För detta hade han mottagit dödshot.

De sista ord han sade vid den pressträff, där han sköts, var att fred och försoning måste råda mellan turkar, kurder och andra.


Med tanke på Gandhi, Martin Luther King med flera som dödats på grund av sin tro på icke-våld blev han långt ifrån den första fredsaktivisten som mördats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar