tisdag, november 10

Sjukhus i Afghanistan bombat

Bombplanens piloter ser inte sina offer 

Jag har citerat den ungersk-amerikanske nobelpristagaren Szent-Györgyi flera gånger förut. Han hade själv deltagit i första världskriget, så han hade personliga erfarenheter från massdödandet. 1970 under Vietnamkriget skrev han sin bok med den betecknande titeln ”The Crazy Ape”. Där frågade han retoriskt bland annat:

"Varför skulle det direkta skjutandet på nära håll av civila vara värre än en flygattack, som tillhör det rutinmässiga handlandet? Just därför att piloten som släpper bomberna inte ser sina offer?"

Läkare utan gränsers sjukhus bombades

I början av oktober var det lugnt i staden Kunduz i nordöstra Afghanistan. Det var däremot full aktivitet på organisationen Läkare utan gränsers sjukhus i staden. Där vårdades ett hundratal pattienter. Natten till den 3 oktober utsattes sjukhuset för en timmes bombningar av amerikanskt flyg. 

30 läkare, sköterskor och patienter dödades. Patienter dog i sina brinnande sängar. Personal fick huvuden, armar och ben avslitna.

Amerikanerna har tagit på sig bombningarna och förklarat de var ett misstag.  Men Läkare utan gränsers generalsekreterare Christopher Stokes undrar: ”All information som vi tillhandahållit så här långt visar att ett misstag är ganska svårt att förstå och tro på i detta skede”.

Ironiskt med Nobels fredspris
Det ironiska är att både förövare och offer har begåvats med Nobels fredspris: Läkare utan gränser fick priset 1999 och USA:s högste chef, president Barack Obama, belönades 2009.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar