tisdag, november 24

Terrorattackerna drabbar inte bara Frankrike

130 oskyldiga fransmän blev ju dödsoffer nyligen för terrororganisationen Islamiska staten. Det väckte ett enorm avsky i västliga länder, inklusive Sverige. En väldig våg av solidaritet strömmade mot Frankrike. Dess flagga, trikoloren, avbildades på många håll, till och med på facebook.

President Hollande betecknar det som ett krig och lovar att hämnas på IS. Han besöker nu i dagarna flera av världens ledare.

Ryssland värst drabbat!
Nu har det varit många dödliga terrorattacker mot civila utanför Frankrike i år. Värst drabbat har faktiskt Ryssland varit. Mer än hundra människor mer än de terrordödade i Frankrike dödades när ett ryskt plan sprängdes i oktober. Flera barn blev offer för det dåd som IS skryter med att ha genomfört.

Det har sagts att närheten till Paris gjorde att vi engagerade oss så mycket för de franska terroroffren. Men det ryska planet var på väg till Petersburg, som ligger minst lika nära Sverige som Paris och dessutom vid vår Östersjö.

Det är förstås inte politiskt korrekt att bry sig värst mycket om 224 terrordödade ryssar, även om vi som ett mantra bekänner oss på tron på alla människors lika värde.

Andra terrordrabbade länder.
 Dagen före Parisdåden dödades 43 libaneser i ett terrordåd i Beirut i ett område med civila Hizbollabor, som inte gillas av det sunnifanatiska IS. Allra oftast utanför Syrien och Irak tycks det fattiga Jemen ha drabbats . Hela fem gånger i år har terrorattacker riktats mot civila där med sammanlagt över 230 dödade..

Jemen är ett av världens fattigaste länder och har också sedan i mars utsatts för luftangrepp från Saudiarabien, som är ett av världens mest militärt rustade länder och med goda förbindelser till USA. Saudierna hyllar den bokstavstroende wahabismen och misstänks därför att ha stött IS och liknande riktningar.


PS:
På TV i dag (24/11) visas bilden på den palestinske konstnären och poeten Ashraf Bayadh, tidigare dömd i Saudiarabien till 4 års fängelse och hela 800 piskrapp för att ha ”förnekat islam”. Hans dom har nu utökats till att han ska avrättas.

Det blir i så fall en av de många  dödsdomar som verkställs i landet i år.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar