lördag, december 13

ROSOR från RADIO TUFF ( nr 1377) 14-28/12 till....

.till
Fredsrörelsen på Orust, som hela dagen 6 december hade ett imponerande seminarium med bland annat utdelning av ”Folkets Nobelpris för fred”. Som talare märktes norrmannen och juristen Fredrik Heffermehl. Han har bland annat i sin bok ”Nobels vilje” kritiserat sina landsmän i den norska nobelpriskommittén för att de alltför sällan följer Nobels testamente, som stipulerade att priset skulle ges till personer eller organisationer som verkade för militär nedrustning. Deltog i seminariet gjorde också Tomas Magnusson, Svenska Freds' ordförande 1979-1985 och sedan i många år president i IPB, International Peace Bureau. Han har aktivt stött Heffermehl i dennes kritik av Nobelpriset för fred. Paret Anders och Inger Dejke höll var sitt högintressanta föredrag, illustrerade med fina bilder. Anders, som varit följeslagare på den ockuperade Västbanken, berättade om palestiniernas svåra situation och Inger om den indiska ursprungsbefolkningens kvinnor, som vill få skolgång och andra medborgerliga rättigheter.Agneta Norberg varnade engagerat om Natos övningar i Norrland. I seminariet ingick också artistframträdanden, såsom när Bengt Höglund ackompanjerade sångerskan Eva Lagerheim. Förtjänta av väldigt många ”rosor” är fredsaktivisterna på Orust, vilka i ledningen har Ola och Erni Friholt, som genom sitt fantastiska arbete har förvandlat Orust till något av Sveriges ledande fredscentrum.

.till
Bertha von Suttner, som vi med tacksamhet bör minnas nu då det är 100 år sedan hon gick bort. Det var hon som genom sitt fredsarbete och sin till 28 språk översatta bok ”Die Waffen Nieder” (Ned med vapnen!) inspirerade Nobel att instifta sitt fredspris. Militaristernas favoritcitat, romarnas ”Si vis pacem, para bellum” (Om du vill fred förbered krig”) kallade Suttner för ”den gammalromerska idiotmeningen”.

.till
boken ”Vems fel är Ukrainakrisen?”, skriven av den amerikanske professorn John Mearsheimer, som avviker från den ensidiga skildringen av konflikten. Det är en liten bok, kostar bara 50 kr och kan beställas från Åke Sandin, tel 712 4463. Om Ukraina och Ryssland är också ämnet för Stefan Lindgren, vars åsikter kan höras från ett Tuff-möte nyligen på www.tyresoradion.se .

.till
ett annat bra julklappstips är boken ”BEVARA ALLIANSFRIHETEN, Nej till Nato-medlemsskap”, där ett drygt dussin framstående skribenter argumenterar för att svensk Nato-anslutning inte skulle öka svensk säkerhet utan i stället äventyra stabiliteten i Norden.

.till
Wolfgang Hansson, som med anledning av besöket i Sverige av den amerikanske undersökande journalisten och författaren Erich Schlosser skriver om dennes bok ”Bomben” med bland annat följande rader:
Schlossers bok ”Bomben” är en enda lång uppräkning av tillfällen då något gått fel och världen stått på randen till en katastrof. Utan att de flesta av oss haft en aning.Som när USA:s kärnvapenkommando på sina skärmar i en underjordisk bunker ser hur hundratals sovjetiska kärnvapenmissiler är på väg mot USA. USA förbereder sig för att slå tillbaka när någon väcker frågan om det kan handla om ett misstag. Det visar sig att någon satt in en övningsvideo som visats på den stora skärmen i kommandocentralen.”....”Under kalla kriget räknade USA ut att det räckte med 200 kärnvapen för att utplåna hela Sovjetunionen. Ändå hade man som mest 32 000 kärnvapen. Sovjetunionen hade 40 000. Så hotet har reducerats men det finns fortfarande 16 000 vapen kvar.”
....till
Tuffs indiske partner, Bhikhu Vyas, som nu tackar för de 210 000 kr som Tuff nyligen skickade. Han uppger att det i indisk valuta blir hela 1 700 000 rupier. Han citerar också Dalai Lama: When we feel love and kindness toward others, it not only makes others feel loved and cared for, but it helps us also to develop inner happiness and peace.”

.till
den amerikanska senaten, som nu i en uppseendeväckande rapport avslöjar att den hemliga underrättelsetjänsten CIA , särskilt under åren efter 11 september, har använt tortyr mot fångar. Den har bland annat bestått av skendränkning (water-boarding), skenavrättningar, förvägran att sova på flera dygn och inspärrning i pyttesmå och kalla rum.

.till
FN:s barnfond Unicef, som meddelar att år 2014 har varit en sällsynt hemskt år i vår krigiska värld för miljoner barn. 15 miljoner barn är fast i pågående väpnade konflikter. 250 miljoner barn finns i områden med krig och annat väpnat våld.

.till
den perfekta julklappen, det vill säga TUFFs jul-mangogram. De består av vackra kort med indiska elevers teckningar på och bidrar till att ännu fler än de 115 000 mangoträd som redan finns i hundratals fattiga indiska byar blir ännu flera. För 100 kr blir det 20 träd, för 200 kr 40 träd osv. Det går också att beställa mindre antal träd från Monica Schelin, tel 08- 712 25 81

.till
Sven Lionell, som genom sina revyer och teaterföreställningar i många år har glatt oss Tyresöbor genom sina kluriga manus och verser. I sin senaste uppsättning ”UnderLivet” skaldar han om dem som i Tyresö på 30-talet jobbade på tvätterierna i Hanviken och försåg fina stockholmsfamiljer med rena lakan. Men han påminner också om de många invandrare som övertagit dessa jobb Så här diktade Sven:

När vi banka skiten ur stockholmslakan
Sol över bryggan och sol över viken
svetten i nacken och bryggan känns trygg
här står vi på knä, med ändan i vädret
klappar ordentligt, det känns i vår rygg
kraftiga tag i svampiga händer
bubblor i vattnet och smutsiga ränder.
Ta i nu kamrater, i såpa och fosfater

När vi banka skiten ut stockholmslakan
örngott och spetsar med finaste brodyr
doft av likör och den sötaste kakan
lånad förfining och stark polityr
Man låg nog för länge i varma sängen
när man steg upp var det redan för sent
så hur vi än banka på stockholmslakan
satt skiten nog kvar, det blev inte rent.

Allt vet vi om, både fjärran och nära
flåset i nacken, några på flykt
Nu bäddar vi fint och så hushållsnära
och än står vi högt med vår ändalykt
Med utrikesfödda behandskade händer
sliter man ännu med smutsiga ränder.
Ta i nu kamrater, i såpa och fosfater
- - - - - - - - - – - – – - - - - - - – -
Hörs lokalt på 91,4 MHz 14-28 dec och när som helst på www.tyresoradion.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar