torsdag, december 4

"Kränkningar" av svenskt luftrum -- då och nu

RYSKT BOMBPLAN ÖVER GOTLAND”

En av de krönikor jag skrev 1985 hade rubriken ”Om kränkningar –av dumdryghet” Den finns i min bok "Goda krigare -- och andra militaristiska myter". Där citerade jag en helsidesrubrik i Aftonbladet som löd:

RYSKT BOMBPLAN ÖVER GOTLAND I TRE MINUTER” Sedan skrev jag :

Större delen av reportaget handlade om denna ryska överflygning,som inträffade den 26 juni 1985. Orkar man läsa det till slutet blir man i alla fall upplyst om att svenskt luftrum ”kränktes” ytterligare nio gånger kvartalet april-juni. Det uppges till och med att det i samtliga dessa fall rörde sig om Nato-plan.

Varför blåser man då upp den enda av tio överflygningar som gjordes av ryssarna? Ja, rubriksättare och reporter torde helt riktigt ha bedömt, att hotet från Västtyskland, Danmark och Norge inte nämnvärt kittlar fram våra betingade reflexer.

Märkligt nog tycks de också underförstå, att Nato-piloter alltid är usla eller nonchalanta yrkesmän, medan ryska militärer är felfria övermänniskor, som aldrig felnavigerar utan alltid är ute i ond avsikt.

JOURNALISTERNAS INTELLEKT?
Vilka journalistiska intellekt blir störda av sådana uppenbara ensidigheter? Även de mest rudimentära intellekt borde vara kapabla att revoltera mot den i alla länder rådande barnatron, att egna länder alltid spanar, felnavigerar eller försvarar, medan andra länder alltid spionerar, provocerar och förbereder anfallskrig.

Det tog över 30 år, innan vi fick klart för oss att svenska flygare 1952 under Catalina-tragedin inte var utkommenderade för att beundra naturscenerier vid den sovjet-baltiska kusten.”

VILKA KRÄNKER VÅRT LUFTRUM I DAG?
Numera rapporterar medierna flitigt och i upprörda ordalag, när något ryskt flygplan råkar förirra sig in i svenskt luftrum. Aldrig får vi däremot veta hur många gånger Nato-plan ”kränker” Sverige.

Ändå är Östersjön nu ett Nato-dominerat innanhav till skillnad från 80-talets situation, då de baltiska länderna tillhörde Sovjet samt Polen och DDR Warszawa-pakten. Alla dessa fem länder finns bland de 28 Natoländerna, vilkas sammanlagda militärutgifter är ca tolv gånger större än Rysslands.

PS: DET ÄR JU INNE ATT VARA KRÄNKT
Utan varje jämförelse gillar ju vi människor, åtminstone de känsligaste av oss, att klaga över att vi blir kränkta. Ett av Tyresöradions (www.tyresoradion.se) mest traditionella program är att ”dokumentera folkhumorn”. Där är vi inte värst snälla mot varandra utan mobbing är vanlig. Tacksamt kan vi då utropa:


Oj vad jag känner mig kränkt!”  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar