lördag, december 27

Krigens kostnader och tjusiga namn

(Från Bengt Svensson, Radio Tuffs man i San Francisco):

Julafton 2014.
Hej alla lyssnare på Radio Tuff!

Det hände sig vid den tiden, närmare bestämt för några veckor sedan, att två krigsveteraner dödade sina familjer.

Den ene hade tjänstgjort, som det så vackert heter, i Irak och den andre i Afghanistan.

En dödade sex personer. Den andre dödade två, sin fru och deras lilla barn.
Den förste var amerikan och den andre svensk. Svensken från Malmö fick några dagar på löpsedlarna, amerikanen blev snabbt till en väldigt liten notis.
Vem orkar hålla reda på alla dessa amerikaner som skjuter ihjäl varandra hela tiden. Andra skjutglada amerikaner har redan förpassat den där veteranen från Irak-kriget till vår kollektiva glömska.

Och han i Malmö, som krigat i Afghanistan? En förvirrad person, som ställde till med en familjetragedi, förstås.

Det är ju så, nämligen, att krig är dåligt, inte endast för den fysiska hälsan, utan kanske än mer för den psykiska. Jag följde inte upp någon av dessa historier. Men de försvann snabbt från det sk nyhetsflödet. Misstänkt snabbt, faktiskt, för att handla om uppemot tio mord eller dråp.

Jag tänker på de där andra malmöborna, som krigar i Syrien eller kanske Irak. De har förstås inte rekryterats av svenska staten utan av någon NGO. Vi kan bara hoppas, att inte de också tar kriget med sig hem.

I höst har ett antal svenska nazister åkt till Ukraina för att kriga. Det verkar oklart vem som betalar deras lön. Ska vi hoppas att de snart återvänder till Sverige, eller att de aldrig återvänder?

Kanske är krigets elände ett uttjatat ämne, men krigets bedrifter och hjältar är ännu mer uttjatat.

Även bland svenska makthavare tycks numera finnas en slapp tro på att krig är ett relevant sätt att lösa politiska och sociala problem. "Insats" har alltmer kommit att betyda något som militära insatsstyrkor håller på med. Insatsstyrka. Ännu en förskönande omskrivning för att sprida förvirring och dölja verkligheten.

The Congressional Research Service, allmänt känt som CRS, är amerikanska kongressens institut för att utreda vad sociala program, subventioner av olika slag och alla nya lagar medför i form av kostnader för skattebetalarna.

CRS har i dagarna publicerat en rapport om kostnaderna för krigen, som skulle lösa problemen efter terroristattacken mot World Trade Center 11 september 2001.
Kriget i Afghanistan, tex, som kallas "Operation varaktig frihet" (Operation Enduring Freedom, Vilken PR-firma är det som hittar på alla dessa tjusiga namn på dagens krig, förresten?), har hittills kostat 686 miljarder dollar. Det blir sådär 20 000 dollar per afghan. Fast då har man inte räknat in vården av alla lemlästade amerikanska krigsveteraner.
Den enda obestridliga succen i Afghanistan efter 2001 är nog en enormt expanderande opiumproduktion.

Med det avslutar jag årets julafton.
En fortsatt god jul och gott nytt år önskar jag alla Radio Tuffs lyssnare!

Bengt Svensson, Radio Tuffs man i San Francisco.


(Hörs i Radio Tuff på www.tyresoradion.se från den 28 december)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar