fredag, november 14

Vika hade nytta av "ubåten"?

DET NYA MEDIE-PÅDRAGET OM ”FRÄMMANDE UBÅT”
När de av medierna hejvilt skildrade spaningarna efter främmande ubåtar i skärgården veckan 17-24 oktober avbröts var det dagen efter det att svensk krigsmakt i den nya regeringens budget hade fått 700 miljoner kr till. Då meddelade försvaret rentav att det inte varit någon ubåt i våra vatten. De tillade dock att det nog hade förekommit någon annan främmande undervattensverksamhet i svenska vatten.

Hoppsan! I dag har den stora nyheten varit att ÖB tillsammans med högst allvarliga regeringsledamöter, statsministern och försvarsministern, fyllt alla nyhetsprogram genom att bestämt hävda att det var en främmande ubåt i Stockholms skärgård.

VAXHOLMS FÄSTNING OCH VON MOLTKE
På 50-talet var jag några somrar guide på båtturer i Stockholms fantastiska skärgård med sina tiotusentals öar och holmar. I dag minns jag inte mycket mer än någon historia som ännu florerar. Till exempel den om den bistre tyske fältmarskalken Heinrich von Moltke. Han lär ha skrattat bara två gånger i sitt liv: Första gången när hans svärmor dog, andra gången när han såg Vaxholms fästning.

Undrar nu vad det är för intressant i försvarsväg som en främmande ubåt skulle vilja kolla. Minns att den brittiske ubåtsexperten, amiralen Ian McGeoch, under 80-talets vilda men fåfänga ubåtsjakter medlidsamt framhöll att Sverige hade drabbats av periskopsjuka och tillade: ”Man spionerar faktiskt mycket bättre från en vanlig färja eller en segelbåt än från en ubåt”.

VILKEN NATIONALITET HADE UBÅTEN?
ÖB och hans två höga politiska vapendragare var mycket allvarliga och helt övertygade om att det verkligen varit en ”främmande ubåt” som ”helt oacceptabelt kränkt” svenska vatten.

De kunde dock inte yttra sig om ”ubåtens” nationalitet och gav på övriga frågor blott luddiga svar, såsom att de av ”säkerhetsskäl” inte ville avslöja hur man kommit fram till sina uppseendeväckande resultat. Inte heller hur stor ubåten hade varit, men det antyddes att den varit av modell mindre.

Redan har ledande politiker, såsom Carl Bildt och Jan Björklund, uttalat att ”ubåten” ju måste vara rysk.

ÄR PUTIN OCH RYSSARNA HELT KORKADE?
Under lång tid har Putin anklagats för allt möjligt skumt, i Ukraina men också i vår av Nato dominerade Östersjö. Våra västliga medier har i sin ensidighet varit skrämmande lika sina kollegor i diktaturer.

Tidningarna har bland annat haft larmartiklar om att ryssarna vill skrämma oss. Då utgår de från att den alltid som aggressiv skildrade Putin också är en dumskalle. Om ryssarna medvetet varit inne på svenska vatten, leder det ju bara till att Sverige ännu mera intimt samarbetar med Nato. Inte heller vill väl ryssarna att vi ska upprusta ännu mera.

VILKA GAGNAS AV UPPSTÅNDELSEN?
De antika romarnas gamla vettiga fråga var: Cui bono – vem gagnas? Hade jag varit välavlönad mediestrateg för Nato eller svenska militarister, hade jag nog varit åtskilligt bekymrad över det svenska regeringsskiftet nyligen. Då kom ju det delvis antimilitaristiska Miljöpartiet med i själva regeringen.

Då skulle jag nog fundera på ett sätt att skrämma upp svenskarna. Kanske kontakta MIMAC, det inflytelserika militär- industriella - mediala - akademiska - komplexet och be om råd.

Tänk om de då skulle kunna fixa någon undervattensverksamhet i självaste Stockholms skärgård! Bingo! Då skulle vår krigsmakt få ytterligare miljarder och vårt land kanske äntligen bli Natos 29:e medlem.

(Personligt: Själv skulle min karriär befrämjas och min lön bli ännu större)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar