torsdag, november 6

Amerikansk och svensk demokrati

I förrgår var det val i USA, det land som beröms för att vara världens ledande demokrati. Det resulterade i att republikanska partiet vann över president Obamas demokrater. Nu dominerar republikanerna både senaten och representanthuset i den amerikanska kongressen.

RÖSTDELTAGANDET, PENGARNA, KVINNORNA,
Det finns omständigheter med detta val som inte är något för verkliga demokrater att glädja sig åt.

Nästan två tredjedelar av de röstberättigade avstod från att rösta. Särskilt uselt var valdeltagandet i områden som hade mest att kräva av sina politiker. I Ferguson, Missouri , som blivit beryktat på grund av dödligt polisvåld mot fattiga afroamerikaner, brukar bara ca 5 procent nyttja sin rösträtt.

Det var medelklassen som samlades kring valurnorna. Alltså var det ”familjen, Gud och nationen”, som var mångas viktigaste frågor. Därtill kom att aldrig har så många tusentals miljarder kr satsats i en valkampanj. Pengarna avgjorde är en vanlig kommentar. Rika donatorer är i regel högersinnade. Ryssland och Ukraina förebrås med rätta för sina inflytelserika oligarker, men USA – liksom Sverige -- undgår oftast att nagelfaras i det avseendet.

Hur är det då med den politiska jämlikheten i USA? Nu firas det för att mera kvinnor än någonsin kommit in i kongressen. Men fakta sparkar som som vanligt, för tittar man på siffrorna blir man inte imponerad: Bara 100 av kongressens 535 ledamöter är kvinnor! Över 80 procent av ledamöterna är fortfarande män.

SVENSKAR STRUNTAR I PALESTINA?
I går (5/11) var det offentligt möte här i trakten, närmare bestämt i Bollmoradalens kyrka. Ämnet var ”Palestinierna i Gaza och på Västbanken”, mera aktuellt denna höst än vanligt.

Tyresös kyrkoherde Michael Öjermo höll ett fint välkomsttal. Sedan berättade Anna Wester, ordförande i Palestinagrupperna i Sverige, kunnigt, livfullt och balanserat om palestiniernas svåra situation.

Mötet arrangerades av tre organisationer: ABF, Svenska Kyrkan i Tyresö och av Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF). Ändå kom det bara 12 åhörare, vilket är helt bedrövligt ur demokratisk synpunkt.

Har vi blivit så egotrippade att vi ägnar oss åt ”selfies” på Facebook i stället för att engagera oss politiskt? Det var tyvärr flera decennier sedan professor Gunnar Adler Karlsson skrev:

Alla dessa proklamationer, varningar och upplysningar von oben tjänar till intet, om de inte följs upp av arbete i de små grupper , på vilka den svenska demokratin är uppbyggd.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar