söndag, november 2

Historielösa opinionsbildare larmar okunnigt

UPPHETSNINGEN SLUTADE I ANTIKLMAX
Vilket antiklimax det plötsligt blev den 24 oktober i detta då under en vecka så upphetsade land! Försvaret förklarade att de avbröt sina enormt uppmärksammade spaningar i Stockholms skärgård. Det var säkert till stor besvikelse för de medier som under vilda spekulationer om ”ryska ubåtar” hade producerat över 5000 artiklar och andra inslag om hur hotat vårt land var.

Ja, försvaret meddelade rentav att det inte varit någon ubåt i våra vatten, men att det nog hade förekommit någon annan undervattensverksamhet.

VILKA GAGNADES AV UPPSTÅNDELSEN?
Det är händelse som ser ut som intressant tanke att dagen Innan (23 okt.) hade vår nya regering presenterat budgeten, där krigsmakten begåvades med ytterligare 700 miljoner kr från oss skattebetalare.

Samtidigt hade en ny opinionsundersökning påpassligt gjorts. Den visade för första gången i historien att flera svenskar nu önskade att vi blev medlemmar av Nato än de som avvisade tanken. Nu var det alltför många av de tillfrågade som avstod från att svara, så det var bara 37 procent som sa ja till Natomedlemskap.

En veckas misslyckade spaningar kostade över 20 miljoner kr. Uppståndelsens vinnare var militaristiska hökar och Natovänner, förlorarna var som vanligt vi skattebetalare.

UBÅTSJAKTERNA” PÅ 80-TALET STÄNDIGA FIASKON
I de ursäktande kommentarerna till de intensiva men fåfänga spaningarna efter undervattensfenomen i år har det ständigt framhållits att vårt försvar inte är så starkt numera. Annat var det på 80-talet när vi minsann varje sommar jagade ”ubåtar”, fick vi veta..

Var det verkligen så annorlunda då? Det visade sig ju att man då jagat minkar, pruttande sillar, läckande avloppsrör, gamla svenska båtar vars motorljud liknade en ubåts plus liknande oskyldigt. Inte en främmande mutter hittade man. Men marinens anslag stärktes med flera miljarder, så det var en slags seger för flottan i alla fall.

ÖSTERSJÖN DÅ OCH NU
På 80-talet fanns ännu Sovjetunionen, som då omfattande också de tre baltiska länderna. Dessutom fanns vid Östersjön den kommunistiska Warszawapakten i form av Polen och DDR (Östtyskland).

I dag är Östersjön ett Natodominerat hav. Estland, Lettland,Litauen, Polen, Tyskland och Danmark tillhör Natos 28 medlemmar. Återstår Sverige och Finland, som har nära samarbete med Nato.

Vad är vi nu så rädda för?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff nr 1374. Hörs på 91,4 MHz 2-16 november och närhelst på www.tyresoradion.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar