fredag, november 28

USA-pansar och humanitär svensk hjälp till Öateuropa

150 USA-STRIDSVAGNAR M M
Under 2015 kommer Nato att placera ett betydande antal stridsvagnar i Östeuropa. USA skickar 150 stridsvagnar och pansarskyttebilar. Storbritannien skickar ytterligare militär hjälp till Polen.Kyber-Berkut, en Wikleaksmotsvarighet i Ukraina, publicerar löpande dokument om det Ukrainas militära samarbete med USA. Bl.a. framgår att man stöder utbildning av stridsdykare.

Obama har skrivit på för 20 miljoner dollar i militärhjälp, bl.a. radar som ska kunna lokalisera hemvärnets positioner i Donbass, som är samlingsnamnet på Donetsk- och Luganskområdena, där svåra strider rasat under några månader.

(Tyvärr finns ingen uppgift på hur långt ryska stridsvagnar står från Förenta staternas gränser Inte heller vilka Natoländer som nu ytterligare begåvas med militära resurser från väst. Det finns några att välja på: Rumänien, Bulgarien, Polen, Litauen, Lettland och Estland)

SVENSKT HUMANITÄRT BISTÅND


I juli år anslog Sverige 35 miljoner kronor i bistånd till Ukraina, pengar avsedda för inköp av mat och medicin till Donbass alltså de sedan månader krigshärjade områdena i Ukraina. 

Sveriges utrikesminister Margot Wallström sade vid Ukrainabesöket i veckan att Sverige anslår ytterligare 10 miljoner kronor för att stödja de mest drabbade områdena i Donbass, rapporterar den ukrainska nyhetsbyrån UNIAN.

Enligt byrån sade hon detta vid en gemensam presskonferens med Ukrainas utrikesminister Pavel Klimkin i Kiev.

"Vi ökar mängden av humanitärt bistånd som ska lämnas till de mest drabbade regionerna … När jag återvänder till Stockholm beslutar vi om tilldelning till Ukraina av ytterligare 10 miljoner kronor", sade Wallström.

Enligt de senaste FN-rapporterna har 4 300 civila dödats i Donbass . Uppåt 10 000 har skadats.
(Källa: Nyhetsbanken)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar