lördag, oktober 26

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1350) 27/10 -13 till ....


….till              Fredsforskaren Kerstin Schultz som på fredsaktiva Orust betonade kvinnornas roll i fredsarbetet. Hon menar att kvinnliga fredaktivister talar ett annat språk i en värld där militärernas och männens röster om vedergällning betraktas som en självklarhet. Men när kvinnorna höjer sina röster blir resultaten bättre och humanare.

….till              Klas Lundström i Fria Tidningen (19/10), som skriver under rubriken "Nato och Sverige gör återigen en gemensak sak".  Han frågar: "Är Sverige med i Nato , eller inte?" och skriver: "Sverige erbjuder sina öppna landskap för Nato-övningar och deltar mer än gärna när det ska bombas i tredje världen. /…/ Sveriges deltagande i Natos snabbinsatsstyrka innebär även att Sverige får delta i en Nato-regisserad övning i Lettland och Polen i början av november." Man undrar varför stora medier praktiskt taget tiger om detta, medan några ryska plan över den Östersjö som Ryssland faktiskt gränsar till vållar med Carl Bildts egna ord en "hysterisk debatt".

….till              de fyra amerikanska före detta underrättelsepersoner som har rest till Moskva och överlämnat Sam Adams' pris för integritet i fråga om underrättelser till "visselblåsaren" och avlyssningsavslöjaren Edward Snowden. De är f d FBI-agenten Coleen Rowley, f d CIA-analytikern Ray McGovern, f d ledande befattningshavare i NSA Thomas Drake och f d etikrådgivare inom justitiedepartementet Jesselyn Radack.

....till               Democracy Now (www.democracynow.org) som har rubriken "Edward Snowden is a Patriot" >>>

….till              tidningen ETC, där Johan Ehrenberg skriver under rubriken LÖGNENS RENÄSSANS. Med anledning av den 102-årige vietnamesiska generalen Vo Nguyen Giaps död nyligen erinrar han om Vietnamkrigen först mot den franska kolonialmakten och sedan det mångåriga och blodiga kriget mot amerikanska angripare. Han nämner amerikansksvensken Ellis Wohlners kritik av TT, som till en början bara nämnde de 58 000 stupade amerikanerna men inte miljonerna dödade vietnameser. Ehrenberg tillägger: "Det är viktigt för demokratin att det finns personer som inte accepterar myter och lögner. Som städar. Men det borde ju inte behöva ske om världens kanske mest genomrapporterade krig, där USA:s militära sammanbrott blev en symbol för krigsmakters impotens. Att styra världen genom att starta krig är en usel idé— vilket vi sett många gånger om. Vi på ETC använder inte TT som nyhetsbyrå. En av anledningarna är att deras utrikesmaterial kommer från de stora amerikanska nyhetsbyråerna. En annan är att även det svenska materialet är politiserat, även om de själva kanske inte ser det."

….till              Amnesty International och Human Rights Watch, som nu ifrågasätter om inte de amerikanska förarlösa flygattackerna mot bland annat Pakistan och Jemen är ett krigsbrott, eftersom så många oskyldiga civila också dödas. Lika rimligt vore det om vanliga flygbombningar också ifrågasattes, eftersom de har dödat så många miljoner civila det senaste seklet.

….till              Den 16-åriga pakistanska flickan Malala Yuosofzai, som kämpade för flickors rättigheter till skolgång och därför utsattes för ett mordförsök men överlevde trots ett skott i huvudet. Hon nominerades till och med till Nobels fredspris och fick träffa Barack Obama. Men Vita huset utelämnade sedan i pressmeddelandet Malalas följande rader: "Jag uttryckte min oro för att de amerikanska drönarattackerna skapar terrorism. Oskyldiga människor dödas i dessa attacker och det leder till avsky hos den pakistanska befolkningen". Fredag den 25 oktober kunde vi se och höra Malala hos Skavlan på TV.

….till              Frankrikes president Hollande och Tysklands förbundskansler Merkel, som energiskt vågar protestera mot den amerikanska spionavlyssningen av dem. Aldrig har väl George Orwells otäcka framtidsvision i boken "1984" från 1949 varit så aktuell med sin kända varning "Storebror ser dig!"

….till              Strandskolan i Tyresö som på FN-dagen den 24 oktober anordnade ett Öppet hus med massor av lockande inslag och därmed återigen drog in pengar till skolorna i det tidigare så gudsförgätna indiska Dharampur. Resultatet är ännu inte klart men tillskottet väntas innebära att Tuff snart kan skicka 200 000 kr till sina indiska partners. I Indien lär det märkligt nog räcka till driften av två av skolorna, som har ca 200 fattiga elever.

…till               det senaste TUFF-bladet, som skickades ut till alla medlemmar. Där fanns bland annat rubriken TUFFBISTÅNDET JÄTTESCHYSST och med följande motivering: "Alla i Tuff och Radio Tuff jobbar oavlönat. Vartenda inarbetat öre går alltså till projekten i Indien och andra länder. Vattentäta skott mellan insamlingskontot 79 36 36 -2 och Tuffs föreningskonto 16 01 37 -6. Inga insamlade pengar används alltså i föreningsarbetet. Noga kontroll av att pengarna till projekten använts väl tack vare hederliga partners och många besök av skolfolk och Tuff-aktivister i Indien och andra projektområden.

                      Eftersom Tuff inte har några offentliga bidrag innebär det att föreningen är helt beroende av sina medlemmar, av vilka det tack och lov finns över 400 betalande. Vi hoppas kunna få ännu flera. Så hjärtligt välkommen i det tuffa gänget! Medlem blir du genom 200 kr (plus eventuellt familjemedlem: 80 kr) på Tuffs plusgiro 16 01 37 - 6 !


….till              Tuffs ihärdiga vana att i den fina demokratiska folkrörelsetraditionen ordna offentliga möten. Nästa gång är ämnet Afghanistan och det är den mycket kunnige ordförande i föreningen Afghanistansolidaritet Lars-Gunnar Liljestrand, som inleder. Hjärtligt välkommen till Tuff-lokalen Myggdalsv. 80, tisdag den 29 oktober kl 19. Fika, gemyt och debattglädje ingår   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar