lördag, oktober 12

ROSOR från RADIO TUFF (1349) 13 okt 2013 TILL

….till              Stefan Lindgren, som i sin läsvärda blogg www.8dagar.com beklagar kristdemokraternas tvekan att fortfarande säga nej till svensk Natoanslutning han skriver: "Varför inte lyssna på pingstpastorn Stanley Sjöberg som arbetat i Pakistan, som kan regionen och redan från starten deltagit i protesterna mot Sveriges deltagande i Afghanistankriget? Eller påven som samlade 100 000-tals människor på Petersplatsen i protest mot Natoländerna USA/Storbritannien och Frankrikes planerade angrepp på Syrien?"

….till              Förre presidenten Bill Clinton som i en CNN-intervju berömmer Putin som "väldigt smart" och "brutalt uppriktig". Under hans sista år i Vita huset var Putin också president och Clinton minns honom för att "han höll sitt ord i alla beslut vi gjorde".

….till              tidskriften Militär Historia (nr 10/13) , där Lennart Westberg  skriver under rubriken "Även Röda korsets vagnar med sårade krossades". Det handlar om de båda Tyresöborna Eva Onegård och Anneliese Stawström, vilka som tyska tonårsflickor utsattes för svält, tvångsarbete och otäcka övergrepp från de segrande soldaterna. Artikeln bygger till stor del på de intervjuer som gjorts med Eva och Anneliese på Tyresöradion.

….till              Nathan Shachar som i Dagens Nyheter (8/10) skriver under rubriken "EN YRKESKÅR I GLASHUS". Det är journalister som åsyftas. Han hyllar antirasismen men påpekar att "medier är inte till för att sortera nyheter efter deras uppbygglighet" och tillägger: "Den svenska antirasismen håller på att förvandlas till en kyrka, med påvar och inkvisitorer ständigt på språng för att lysa i bann och sätta åsikter på index."

….till              socialdemokraterna Stefan Löfvén och Urban Ahlin som i DN (8/10) skriver under rubriken "SVERIGES RÖST MÅSTE BLI TYDLIG OCH STARK I FN". De menar, att i nedrustningsfrågorna, en tidigare svensk paradgren, har regeringen valt att agera som bromskloss och det är inte Sverige längre som i FN tagit initiativ för nedrustning av kärnvapen och klusterbomber.

….till              studentpolitikern Johan Frick, som på SVT-Debatt kritiserar mediernas krigsjournalistik. Han efterlyser mindre ensidighet i Syrienfrågan och beklagar att kriget i rapporteringen som vanligt helt överskuggar de fredliga protesterna. Han påpekar att "en FN-rapport från maj, ledd av Carla Del Ponte, kraftigt tonats ned i medierna. Den visar att rebellerna, inte regimen, kan knytas till användning av giftgasen sari"

….till              Åke W Bergh, som på www.nyhetsbanken.se (7/10) skriver under rubriken "ANARKI OCH KAOS I LIBYEN TVÅ ÅR EFTER GADDAFI" Han vill veta vad svenska politiker som röstade för att svenska JAS-plan skulle delta i Natoangreppet mot Libyen tycker i dag. Oljeintäkterna, som under Gaddafi stod för 60 procent av landets BNP, är nu en ynka rännil. Kaos och laglöst våld råder närmast ohämmat. Så sent som den 29 augusti mördades själve den libyske militäråklagaren som skulle utreda mordet på den amerikanske ambassadören Chris Stephens förra året, plus alla officerare, politiker och journalister som mördats. Inrikesministern avgick bara veckorna innan. Oljekällor och större städer kontrolleras av sinsemellan stridande fraktioner, vilket garanterar fortsatt anarki. Som vanligt är det mycket dystert att resultatvärdera krig. PS: Två ytterligare bevis på det kaotiska tillståndet i Libyen är att beväpnad milis, alltså före detta rebeller, den 10 oktober kidnappade självaste premiärministern. Dagen efter exploderade en bilbomb i libyska Benghazi utanför det svenska konsulatet, som fick omfattande skador.

….till              förra Tyresöbon och sprinterstjärnan Linda Haglund (två gånger intervjuad på Tyresöradion), som i sin nyutkomna bok "LINDAS RESA" bland annat skriver om sin tonårstid på Kumla skola i Tyresö. "Några av lärarna var med i TUFF (Tyresö Ulands- och Fredsförening). Vi hade operation dagsverken, där vi samlade in pengar till en skola i Indien. Dessa projekt var spännande och påverkade säkert eleverna i skolan."

….till              Tidskrift för Folkets Rättigheter, som vill att Sverige mera aktivt ska slå vakt om folkrätten och bland annat skriver: "Frågan om drönarattacker och folkrätten har kommit upp i den nu pågående sessionen i FN:s Generalförsamling. Pakistans premiärminister har i ett tal den 27 september inför Generalförsamlingen påtalat att drönarattackerna mot hans land strider mot folkrätten och kränker Pakistans nationella suveränitet. Vi uppmanar svenska regeringen att ta detta tillfälle i akt att i Generalförsamlingen föra fram att drönarattacker som de mot Pakistan bryter mot FN-stadgans våldsförbud."

….till              Fredsrörelsen på Orust med Ola och Erni Friholt i spetsen som presenterar ett mycket imponerande mötesprogram. Där framträder vid olika tillfällen under hösten människorättsaktivisten Thomas Hammarberg, författaren Agneta Pleijel, debattören Göran Greider samt fredforskarna Jan Öberg och Kerstin Schultz.

….till              Tuffs mötesverksamhet. Senast inledde Lena Lönnqvist om palestiniernas svåra situation på Västbanken, som hon iakttog under tre månader som ekumenisk följeslagare på plats. Men hon berömde också israeliska fredsaktivisters insatser mot förtrycket. Nästa möte handlar om Afghanistan. Det är ordföranden i föreningen Afghanistansolidaritet Lars-Gunnar Liljestrand som inleder kl 19 tisdagen den 29 oktober  i Tuff-lokalen Myggdalsvägen 80. Alla välkomna!

….till              Strandskolans personal och elever som återigen inbjuder till ett Öppet hus, en afton med mat, kaffe, sång, framträdanden, försäljning mm för att samla pengar till projekten för mycket fattiga indiska barn. Det sker kl 16-19 torsdagen den 24 oktober som passande nog råkar vara FN-dagen. (Bidra gärna på Tuffs insamlingskonto 79 36 36 - 2 !)

 ….till             de glädjande många som blivit Tuff-medlemmar i sommar. Flera är välkomna att med medlemsavgift stödja en förening som inte har några offentliga bidrag, där alla jobbar oavlönat men som har utgifter i form av hyran till Tuff-lokalen med mera. Välkommen som medlem genom 200 kr (familjemedlem: 80 kr) på Tuffs plusgiro 16 01 37 -6
-----------------------------------------------------------
Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff har hörts varje vecka sedan1985. Ett nyttprogram kommer varannan vecka, lokalt på 91,4 MHz, första gången på söndagarna 13 okt,27 okt. osv kl 17 och sedan 3 ggr per dygn. På www.tyresoradion.se  kan det när som helstavlyssnas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar