söndag, oktober 20

Myran Emil som försökte strypa elefanten

Lille Emil bodde med tusentals kompisar i en stor myrstack. Deras problem var att förbi stacken gick en stig och på den tog en elefant sin morgonpromenad. Och det var en skämtsam eller rentav elak gynnare, för varje gång stack han ner snabeln i stacken och blåste sönder den, så myrorna mödosamt måste bygga upp den igen.

Till slut lessnade myrorna på den stora fridstöraren och beslöt att slå tillbaka. Så en dag, när han kom lufsande och trumpetande var de beredda. De kastade sig alla upp på den stora inkräktaren, som dock lätt skakade av sig dem. Men så såg de nerifrån marken att myran Emil hade lyckats klamra sig fast vid kolossens hals. Och då skrek de optimistiskt och i korus:

"Vackert Emil, stryp han!"

Det där en av de tusentals historier som vi berättat på www.tyresoradion.se . De som i hundratals program medverkat i dessa har hävdat att de gjort en kulturell insats genom att i åratal ha dokumenterat folkhumorn. Ofta har de dock kallats för "snusketörerna". Långt ifrån alla gånger har de nämligen inte berättat gulliga historier om myror, elefanter och andra djur.

Att jag påmindes om den här historien var Alexander Palmérs förtjänst. Denne gymnasist är den yngste bland de 17 i Tyresö Ulands- och Fredsförenings (TUFF) styrelse. Nu håller han på att i sin skola göra ett arbete om "visselblåsarna". Det ska inte bara handla om Snowden med flera nutida utan han tänker också redogöra för Boforsaffären och dess avslöjare. Därför skickade jag honom några rader som sedan 1989 fanns i min bok "Goda krigare - och andra militaristiska myter".

"För ett år sedan liknade jag - på Expressens kultursida av alla ställen - Svenska Freds'
 anmälan mot Bofors vid myran Emil, som försöker strypa elefanten. Så fel jag hade! Tack
 vare Henrik Westander och Lars Jederlund har ju myrorna fått in en del kännbara stick. Och
funnes det ett pris i civilkurage skulle jag rösta på Ingvar Bratt."

När man också för 20 år sedan beljög oss fredaktivister, den gången för att vara skumma Moskvalakejer, skrev jag:

"Verkligheten överträffar dock här den vildaste satir. Sanningen var, att Svenska Freds samarbetade med oppositionen i öststaterna, såsom Charta 77 i Tjeckoslovakien och oberoende fredskrafter i DDR. Därför förvägrades vår ordförande Lars Ångström  och vår internationelle sekreterare Rainer Santi inresa i DDR. Och vice ordföranden, Peter Ingvarsson, blev arresterad i Prag och utsparkad ur landet.

Vad gjorde då samtidigt Boforsdirektörerna, så beundrade för sina fosterländska insatser i försvaret mot kommunismen?. Jo nu avslöjas att de gick som barn i huset hos Stasi. För dem var det inte tal om inreseförbud. . Tvärtom, de fick inte ens stämplar i passen. Bofors fick hjälp av den ökända spionorganisationen med att förse skjutglada östtyska gränsvakter med krut och den iranske gullplutten Khomeini med krigsmateriel.

För oss lurade undersåtar känns det nästan skamligt. Som om vi fluktat in i sovrummet hos överklassen och råkat upptäcka deras perversa sängkamrater".

Ja leve dissidenterna och visselblåsarna! Att avslöja myter kan dock vara väldigt
kostsamt, för det finns "påvar och inkvisitorer ständigt på språng för att lysa i bann" enligt
Nathan Shachar i DN.
--------------------------------------------------------

ÅKE SANDIN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar