lördag, januari 26

ROSOR från RADIO TUFF (1333) 27 JAN 2013 till….

…till Tuff-medlemmen Åsne Liedén, som (15/1) på Dagens Nyheters insändarsida bland annat skrev: "Vår neutralitet är viktig. Vi vill inte komma under Natos paraply och bli en bricka i deras krig. Lärdomen från Afghanistan borde vara tillräcklig. Vi bör i huvudsak satsa våra resurser på ickemilitära fredsförebyggande åtgärder. Men vi kan ha en lagom stor militär styrka att sätta in i fredsförebyggande åtgärder under FN:s flagg. På så sätt tar vi vårt internationella ansvar. Däremot är vår sårbarhet stor på andra områden, eftersom vi till exempel har övergivit målet att kunna vara självförsörjande under en viss period. Vi har inte längre några lager av energi och livsmedel." Samma dag framförde Åsne Lieden liknande synpunkter i Sveriges Radios program "Ring P1

….till Kristna Fredsrörelsen, som firade Martin Luther King-dagen den 21 januari, liksom den i över 100 länder minneshölls. Ickevåldspriset i Martin Luther Kings anda delades ut till Maj Britt Theorin, som härom månaden hördes här i Radio Tuff. Ur motiveringen: "Övertygelsen om att världen kan förändras, och att ingenting är mer omöjligt än man gör det, har legat till grund för hennes mångåriga arbete som riksdagsledamot och europaparlamentariker, med fokus främst på freds- och nedrustningsfrågor, men också för hennes många år som gräsrotsaktivist i olika ideella freds- och kvinnorörelser. Nyss fyllda 80 år är hon ordförande för Operation 1325 där hon fortsätter sitt arbete för kvinnor, fred och säkerhet i Martin Luther Kings anda".

....till den amerikanske politikern Charles Sumner (1811-74), som redan för 150 år sedan hävdade: "Ge mig pengarna som har använts till krig och jag kommer att styra ut varenda man, kvinna och barn i en klädsel, som kungar och drottningar vore stolt över. Jag kommer att bygga en skola i varje dalgång över hela världen och kröna varje berg och kulle med ett tempel helgat åt freden"

….till Information Clearing House, som nämner att sedan den västliga invasionen av Irak 2003 har 1455 590 irakier dödats. Antalet amerikanska dödsoffer i Irak är 4 801.

….till professor Hans Rosling som i Dagens Nyheter (16/1) på sitt annorlunda sätt kommenterar det svenska SIDA-biståndet. Han antyder att det är för mycket koncentrerat på västliga honnörsord som demokratisering, gender, yttrandefrihet och liknande begrepp. Det fattiga människor först behöver är att täcka grundläggande behov, såsom mat, husrum, skolor etc. Eller som Bertolt Brecht hävdade: "Erst kommt das Fressen und dann die Moral" (Först kommer käket och sen moralen).

….till Stefan Lindgrens veckobulletin Ryska Posten som med anledning av det myckna talet i svenska medier om rysk upprustning lämnar statistik om de ryska militärutgifterna. 1990 var de hela 20 procent av den ryska bruttonationalprodukten men sjönk sedan till 5 procent år 2010. Det är alltså från denna låga nivå den i för sig onödiga upprustningen nu sker. Ännu satsar Storbritannien, Frankrike, Kina, Japan och Tyskland i nämnd ordning mer på sin militär än Ryssland. Och USA:s militära rustningar är ungefär lika stora som de 10 näst mest rustade ländernas sammanlagda militära satsningar.

….till SvT:s program Agenda, där (16/1) Ginna Lindberg rapporterade om USA:s användning av drönare, alltså obemannade plan. Trots att deras bombningar dödat ca 200 barn skapar de ingen större debatt, uppgav hon. Att en massa oskyldiga också dödas betecknas med eufemismen "collateral damage".

…till Tyresöradion 91,4 MHz, på webben www.tyresoradion.se  , som har en halvtimme med journalisten Johan Erlandsson, som nu skriver en bok om de amerikanska Vietnamdesertörerna, som kom till Sverige för 40-45 år sedan. Många av dem bodde hos Tuff-medlemmar.

….till Tuffs insamling till en skola i fattiga och krigsdrabbade Kongo (Kinshasa). Tuff har redan finansierat två av de sex planerade klassrummen och pengar till ett tredje är på god väg tack vare en ovanligt generös donation, men många små belopp gör också susen. Det är alltså solidariska människor, som lämnat gåvor på Tuffs insamlingskonto, pg 79 36 36 -2. Fördelen med dessa insamlingar är att vartenda öre går till ändamålet, eftersom Tuff och Radio Tuff inte har någon avlönad. Inga avbränningar alltså. Eventuella kostnader tas i stället från Tuffs föreningskonto, pg 16 01 37 -6, dit man ska skicka medlemsavgifter. Välkommen som medlem du också.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar