torsdag, januari 24

Bistånd ja, stora avbränningar nej.


Härom veckan väckte Janne Josefsson i "Uppdrag granskning" en livlig och delvis upprörd debatt. Han granskade stora biståndsorganisationers verksamhet och propaganda.

Det blev ett avslöjande program. Rädda barnen hade satsat en halv miljon kr på att skildra barnfattigdomen i Sverige. Men de hade överdrivit grovt. Liknande konstigheter framkom om "Majblomman". Även där går mycket pengar till anställda och till reklam.

Bengt Westerberg är en sympatisk man, en socialliberal långt ifrån den växande högerfalangen inom borgerligheten. Han finns bland de toppolitiker av olika partier jag haft förmånen att intervjua på 91,4 MHz www.tyresoradion.se  , så jag minns att han verkade schysst. Men för några år sedan framkom det att han som ordförande i Röda korset hade ca 70 000 kr i månaden. Det blev synd om alla frivilliga och helt oavlönade som gick omkring med sina insamlingsbössor. De blev orättvist sammankopplade efter skamregeln guilt by association.

"ADMINISTRATIVA KOSTNADER" MÄRKLIGT HÖGA

Det påstås att de stora biståndsorganisationerna har rätt att avsätta upp till 25 procent av sina pengar till "administrativa kostnader", alltså för löner till anställda och till reklam med mera. Jag tittar avundsjukt på TV-reklamen för Världens barn och andra stora organisationers insamlingskampanjer och undrar lite förskräckt hur många tusen eller miljoner detta kostar.

En kille som varit anställd i en sådan stor organisation och hade haft god insyn i förhållandena berättade att han aldrig skulle ge ett enda öre till en sådan insamling. Hoppas att han överdrev.

TUFF: VARTENDA ÖRE GÅR TILL ÄNDAMÅLET

I Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF) är vi stolta över att ha finansierat tjogtals skolor, bibliotek, 200 brunnar, en medicinfabrik, 110 000 mangoträd och mycket annat i den indiska delstaten Gujarat. Två miljoner kr från Tuff möjliggjorde för en boliviansk indianstam att köpa tillbaka tiotusentals hektar skogsmark och fiskevatten. Vi skickade 100 000 läroböcker till Eritrea på det inhemska språket tigrinja. Vi stöder barnbibliotek i Bagdad, "barfota barnmorskor" i Guatemala, fattiga gamla i Belgrad etc.

Det fina med detta bistånd är att varenda insamlad krona går till ändamålet. Det finns ingen avlönad i Tuff eller Radio Tuff.

NU GÄLLER DET SKOLA I KONGO!

I höstas bidrog Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF) med 25 000 kr till en planerad skola bland fattiga byar i det alltför ofta krigsdrabbade Kongo (Kinshasa). Det skulle räcka till ett klassrum i den skola som skulle innehålla sex klassrum.

Samtidigt inledde Radio Tuff (www.tyresoradion.se  ) en kampanj för att finansiera ett andra klassrum. Faktum är att tiggeriet har givit resultat. 26 solidariska har bidragit, en av dem med väldigt mycket pengar. Så nu finns det 24 975 kr på insamlingskontot pg 793636-2, öronmärkta för Kongo. Det innebär att pengar till ett andra klassrum redan finns.

Nu satsar vi på att försöka finansiera ett tredje klassrum. Det positiva med det här projektet är att initiativet tagits av två tuff-medlemmar, Miza och Marcus Landström. De har redan gjort berömvärda insatser för rörelsehindrade kongolesiska barn och har goda kontakter i det område där skolan skall byggas.

Mycket mer information om projektet finns på radion. Miza och Marcus hörs på 91,4 MHz (www.tyresoradion.se  ). under en halvtimme 13 jan--3 feb. De har en egen hemsida http://elikianabiso.tumblr.com/

Låt oss fixa klassrum 3 genom Tuffs insamlingskonto pg 793636-2






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar