onsdag, januari 23

Att minnas förintelserna i Vietnam


I julas var det 40 år sedan de elva dagarnas julbombningar av den nordvietnamesiska huvudstaden Hanoi förekom. Heder åt de alltför få som kom ihåg dessa förintelser. Jo, i dokumentärerna om Palme citerades hans fräna fördömande. Och själv mindes jag den amerikanska sångerskan Joan Baez' skildring av sin vistelse i Hanoi under de förfärliga bombdygnen. Hon skrev och sjöng om kvinnan som letade efter sin dödade son i ruinerna: "Where are you now my son?"

Det radikala nyhetsbrevet Counterpunch verkar i den stolta traditionen av muckraking, det vill säga att gräva upp i dyngan sådant som mittfåremedierna ängsligt undviker att tala om. Där fanns (10/1 2013) en artikel av Michael Yates om Vietnamkriget. Den innehöll otäck statistik:

1. Nästan fyra miljoner vietnameser dödades.

2. Mer bomber fälldes över Vietnam än vad de båda sidorna i andra världskriget lyckades fälla under sex
    år.

3. 75 miljoner liter växtgifter fälldes över landområden, som blev obrukbara.

4. Minst 9000 byar utplånades i Sydvietnam.

5. I Nordvietnam förstördes sex industristäder och ett hundratal andra städerjämnades med marken.

6. Efter kriget dödades tusentals vietnameser av kvarvarande bomber och minor. Och Agent Orange och 
    andra gifter har skapat hälsoproblem för miljoner vietnameser och har lett till att minst 150 000 barn fötts
    missbildade.

Det är mycket vanligt att dödssiffror från krig i propagandistiskt syfte överdrivs. Så kan det också vara här. Den vanliga siffran på dödade vietnameser brukar vara ca två miljoner, jämfört med 52 000 amerikaner. Men även om siffrorna skulle vara fördubblade är det här man i USA gör allt för att glömma. I stället har Obama beslutat att hedra de amerikanska veteraner som deltog.

Hade vietnameser haft inflytande över våra självgoda västerländska medier i likhet med andra offer för krig hade vi säkert hört talas om Vietnamkrigets elände praktiskt taget varenda vecka.
----------------------------
ÅKE SANDIN 23 januari 2013

PS 1: På tal om eventuella överdrifter påpekade amerikansk-svensken Al Burke att Robert McNamara, försvarsminister 1961-68, förebrått vietnameserna för att de fortsatte kriget, trots att deras förluster i dödade med hänsyn till folkmängden motsvarade 25 miljoner amerikaner. Det skulle tyda på att 4 miljoner dödade vietnameser kanske stämmer.

PS 2: På 91,4 MHz och www.tyresoradion.se hörs 20/1-10/2 2013 en halvtimme med journalisten Johan Erlandsson, som skriver en bok om de många amerikanska vietnamdesertörerna, av vilka många bodde hos Tuff-familjer i Tyresö



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar