söndag, november 25

Tyresöradion, en succékanal !


På 91,4 MHz (lokalt) och på www.tyresoradion.se  (världsvida) hörs den frivilligt gjorda Tyresöradion. Varannan vecka kommer Tyresö Ulands- och Fredsförenings Radio Tuff som gör skäl för sitt tuffa namn.

Fyra andra program läggs in varje vecka. Här nedan kommer först korta sammanfattningar av de program som hörs nu och sedan några tidigare program, som kan avlyssnas i fliken "Arkiv" på
www.tyresoradion.se :

18/11-9/12:
Bo Ohlgren, Stig Enbäck och Bo Eliason i Tyresö Lions berättar om klubbens verksamhet och biståndsinsatser samt den lockande adventskonserten söndagen den 9 december kl 19 i Tyresö kyrka med ett antal fina artister. Sång av Bo Ohlgren.

18-åriga Tyresötjejen Felicia Envall studerar media på gymnasiet, bland annat grafisk framställning, men försöker sig också på radio. Hon är en passionerad innebandyspelare och berättar också om utomlandsresor, språk, idoler och favoritlåtar.
Nina Brogärd, Terje Engh, Peter Dicke, Anders Gullberg och Åke Mattsson släpps lösa med historier, limerickar och allmänt glammande.

Tyresö Ulands o FredsFörenings Radio Tuff (nr 1327-28): innehåller "rosor”, tuffa krönikor och intervjuer om fred och internationell solidaritet. Medverkand: Åke Sandin, Monica Schelin, Hampus Eckerman m fl.

25/11-16/12:
Daniel Matsuda intervjuas om Japan och sina japanska rötter, berättar om sitt jobb som fordrar digital kreativitet, sitt intresse för film och fiske och sin vistelse i USA. 8-åriga sonen William visar stolt upp sin medalj, som han fått som fotbollsspelare i Tyresö FF.

Den kände Tyresöartisten Erik Linder sjunger fyra av sina låtar, intervjuas om kamrater i karriären, sitt intresse för jazz, sitt framträdande i reklam-TV, sina många släktingar i Tyresö och Ångermanland samt förstås om sin nya skiva.

Unge Shahpoor Omidy växte upp i Afghanistan och berättar om vilka hoppfulla förväntningar afghanerna hade på USA och andra västliga trupper i början men hur det nu har blivit allt värre och farligare i landet, som han knappt vågar besöka.

Johan Ålund berättar om sin uppväxt i Västervik och sitt intensiva idrottande och han är ännu en passionerad cyklist. Nu är han sjukgymnast på Rackethallen/Tyresö Sportcenter och han berättar om olika behandlingsmetoder och bland annat sitt besök i Indien.

30/9-21/10:
Lidingöbon Bertil Egnell har sommarställe i Tyresö, där hans morfar hjälpte till att bygga om slottet 1929. Han är kemiingenjör som jobbat på Aga, med att hjälpa cancerforskare och barnafödande kvinnor med lustgas. Har sysslat med försvar mot ABC-vapen och bor sedan länge på Las Palmas, Gran Canaria, som han positivt skildrar.

Bob och Irene Sandine är amerikaner. Irene är psykiater och Bob lärare. Han har svenska rötter och är syssling till Tyresöradions programledare. (Se namnet). Han har letat efter sina norrländska rötter, tycker att Sverige är jättetrevligt, naturen fin men kyrkorna tomma.

Ketan Trivedi är journalist för en stor indisk tidning och var i Stockholm för att mottaga WASH Media Award, varvid han besökte Kumla skola och intervjuade lärare, elever och Tuff-aktivister om skolans mångåriga insatser för fattiga indiska barn.

Peter Dicke och Lena Hedström gör ett jättefint jobb med att tillhöra dem som helgdagkvällar finns ute bland Tyresös ungdomar. De berättar om sina erfarenheter och att deras förening "Nattvandrarna i Tyresö" firar sitt 15-årsjubileum lördag den 13 oktober i Tyresö centrum.

7/10-28/10:
Gunnar Olofsson är jämtlänning från Åsarna men har bott länge på Björkbacken i Bollmora. Han spelar egna låtar på dragspel och berättar om hur han började med musik. Han nämner med beundran kända dragspelslegendarer.

Terje Engh, Nina Brogärd, Anders Gullberg och Åke Mattsson berättar vilda historier och läser många limerickar under skratt och glammande.

Nina Brogärd har länge varit en av Tyresöradions illustra historieberättare. Nu intervjuas hon om sin uppväxt i Aspudden, om olika jobb som ingenjör, bl a i Kiel, om kvinnosynen, barn med särskilda behov och vikten av uppmuntran i barnuppfostran.

I Tyresö Ulands o FredsFörenings Radio Tuff (nr 1325-26) delas det ut "rosor”, tuffa krönikor läses, Hampus Eckerman rapporterar rappt, freds- och solidaritetsaktiva intervjuas. Programledare: Åke Sandin och Monica Schelin.

14/10-4/11:
Holger Svensson, Ulf Ottenby, KG Lindeberg och Göran Stenberg om Trollbäcken Lions verksamhet med Trollbäckendagarna, julgransförsäljning "pumpa däck" med mera. Bistånd lokalt och utomlands, utdelandet av stipendier och annanaktivitet.

Leif Bratt var tidigare en kommunalpoitisk profil i Tyresö men har nu varit flera år i Österrike, innan han återvände och bosatte sig på Sikvägen. Intervjuas om Wien och om valfrihet, företagande, apoteken, privatiseringarna och andra nymodigheter.

Monica Löfgren är ordförande och Gun Tombrock sekreterare i SPF-TyresöSeniorerna och berättar om denna pensionärsförenings livliga verksamhet och många medlemmar möten.

Hans Löfgren minns Trollbäcken på 40-talet och är sedan länge aktiv i Kulturella folkdansgillet, grundat 1914 vars gård Solsäter vid Långsjön nu hedrats med minnesmärkning. Han berättar om olika danser och annan verksamhet.

21/10-11/11:
Trubaduren Jens Persson om sin uppväxt i Härjedalen, sina år i Trollbäcken och sitt boende i Sköndal. Intervjuas om sitt låtskrivande och sina framträdanden och sjunger fyra egna låtar.

Abbas Reyhanian är ansvarig för det populära ungdomscaféet Bonza, där unga Erika Oreiro är stammis. De berättar om verksamheten där, om sin härkomst, sina favoritlåtar och intresset att göra radio.

Hanvikenbon Claes-Göran Enman har jobbat fackligt på flera ställen i landet men sedan länge i LO-borgen. Han intervjuas om chefer, medlemsflykt och pensioner men berättar också sitt intresse för dykning och retoriker.

Birgitta Rova har bott ett halvsekel på Sikvägen och är aktiv i bostadsrättsföreningen Laken. Det blir tal om goda grannar, sopsortering och stambyte men hon berättar också hur hon som elvaårig tyska överlevde "dödsmarschen" från Brno (Brünn).

28/10-18/11
Unga Haningetjejen Jenny Henriksson berättar om sitt jobb som personlig assistent i Tyresö men också om sitt intresse för hästar, hundar och kriminologi. Hon intervjuas också om sin vistelse i Australien och Sydostasien, där hon upplevde både tigrar och elefanter.

Mostafa Sarwar intervjuas om sitt gamla hemland Bangla Desh, dess språk och religioner. Han är chef för restaurangen "Indiska köket" i Bollmora och berättar om olika exotiska maträtter, bröd, drycker och gäster.

Terje Engh, Anders Gullberg, Nina Brogärd och Peter Dicke glammar till genom att "dokumentera" folkhumorn med limerickar och historier, ibland föga rumsrena,

Tyresö Ulands o FredsFörenings Radio Tuff (nr 1326-27) med utdelande av "rosor", tuffa krönikor och intervjuer om fred och solidaritet.

4/11-25/11:
"Radiogruppen" presenterar Krusbodabon Jörgen Toresson, organist och kompositör Det är Björn Malmberg som intervjuar Jörgen, som spelar på sin orgel. Bland annat får vi höra musik från Trollbäckens kyrka.

Terje Engh intervjuar den svensktalande skotska guiden James Walker, som berättar om Skottlands sevärdheter, nationalim, välfärd, religion, skolor, dryckesvanor och natur men också om gamla strider mot norska vikingar.

Terje Engh själv intervjuas om hur det är att vara turist i Skottland, om landets nationaldryck whisky, historia, odjuret i Loch Ness, klasskillnader, skottarnas syn på arvfienden England och deras kläder, såsom kilten.

I en repris berättar två erfarna men tyvärr bortgångna Tyresöbor Ernest Falkirk och Robert Stieger om hur det var att i under ungdomsåren vara soldater på olika sidor i andra världskriget, Ernest i brittiska krigsmakten och Robert i den tyska.

11/11-2/12
Anita Jonsson: Tyresöförfäder, slottet, handboll, kurator för könssjuka, fåglar, resor, föreningsråd

Bo Larsson, hamnkapten: Gubbängen>Nytorp, olika taxipassagerare bl a prins Bertil, båtliv m m

Christina Nyman, Älta: Apoteken då och nu, mediciner, djur, dovhjortar, skolorna, Ältavägen, golf

Kjell Anderssons debattgrupp: Människosyn, Leo, privatiseringar, Anton Nilsson, Palme, politik



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar