söndag, november 18

Den ensidigt västliga propagandan

"ILLEGALT KRIG"

Nyligen utfrågades förre FN-chefen och nobelpristagaren Kofi Annan av Sveriges Radios skicklige intervjuare Tomas Ramberg. På tal om det amerikansk-brittiska angreppet på Irak 2003 skrädde den annars diplomatiske Kofi Annan inte orden utan betecknade det utan omsvep som ett "illegalt krig". Men som vanligt nämndes inte hur många hundratusen irakier som dödats sedan 2003 eller hur många ännu flera som tvingats fly.

Själv minns jag angreppet på ett speciellt sätt. Befann mig i staden Larnaca på Cypern, som 1960 blev självständigt från det brittiska kolonialväldet men ännu har två områden på ön som är brittiska militärbaser. Natten till den 21 mars 2003 stördes sömnen av upprepat flygbuller. På morgonen fick vi reda på den amerikansk-brittiska aggressionen mot Irak.

Två saker från den tiden minns nog de flesta av oss. Det illegala angreppet hade föregåtts av en massiv propaganda mot Saddam Husseins Irak. Det förfogade över massförintelsevapen, sas det, och dessa kunde på någon timme utplåna London Så hetsade medier och västliga ledare om. Man glömde att israelerna, som alltför ofta tar sig friheten att strunta i internationella lagar, tidigare hade bombat en irakisk kärnanläggning, liksom de också gjorde med en misstänkt syrisk sådan. Saddam hade inga massförstorelsevapen, så det illegala angreppet som sedan krävt så många människooffer hade startats på en propagandalögn.

Det andra många också minns från vintern 2003 är de enorma folkliga demonstrationer som den 15 februari ägde rum i hopp om att stoppa det hotande kriget. I Stockholm var vi uppåt 50 000 personer. Med sorg måste jag konstatera att gamla Svenska Freds' unga ledare barnatrodde på västlig propaganda och struntade i manifestationen. Men desto mera jobbade dess lokalförening Tuff i Tyresö för att dra deltagare till detta folkliga försök att hindra utbrottet av ett illegalt krig.

FÖRSKÖNANDE MEN FÖRLJUGNA OMSKRIVNINGAR

När världens mäktigaste militärpakt, Natoländerna, i mars 1999 anföll Jugoslavien bombade de friskt i många veckor. Men operationen kallades faktiskt en "humanitär intervention", trots att många hundra civila serber liksom flera hundra kosovoalbanska flyktingar dödades, ja till och med några kinesiska ambassadtjänstemän strök med.

Svensk flyg var med på ett hörn härom året när Nato hjälpte till att störta och mörda Libyens härskare Muammar Khadaffi. I den av okritiska medier ivrigt förmedlade propagandabilden sades det att faktiskt gjordes för att "skydda civila". Men få krigsmetoder har dödat så många oskyldiga civila som just flygbombningar. Typiskt är att våra medier inte har berättat hur många tusen eller tiotusen libyer som blev Natoflygets dödsoffer.

ANFALLSKRIG, "DEN VÄRSTA FÖRBYTELSEN"

I CounterPunch (8/11) påminner den amerikanske juristen och universitetsläraren Daniel Kovalik om Nürnbergrättegångarna 1945-46, då segrarna dömde och hängde många tyska generaler och politiker. Där fastslogs att den grundläggande krigsförbrytelsen var "anfallskrig", ty det ledde till alla andra förbrytelser.

Bland de självgoda segrarnas fanns britterna. I deras tidning Daily Telegraph fanns (5/11) en artikel av Jasper Copping under rubriken "Britter har invaderat nio av tio länder", det vill säga över 150 av världens länder. Till dem som undkommit engelska aggressioner hör Andorra, Liechtenstein, Luxemburg, Kirgisistan, Mongoliet, Vatikanen, ja faktiskt också Sverige.

När man följer svenska medier undrar man ibland, vilken amerikansk delstat i ordningen Sverige är. Eller vilket kolonialt förhållande till England vi lever i. Det är inget fel att vi får nyheter och idéer från anglosaxiska länder, men det finns faktiskt en värld utanför dessa områden, ja många intressanta länder i vår närhet, till exempel här kring vår Östersjö.
--------------------------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff nr 1328. Nov.2012 www.tyresoradion.se



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar