onsdag, november 21

"Öga för öga" och "världen blir blind"

"Öga för öga, tand för tand" är nog det mest kända citatet om vedergällning. Det finns på tre ställen i Moseböckerna i Gamla testamentet, en helig skrift för främst judar men också för kristna och muslimer. När journalisten och författaren Eva Moberg lusläste det blev hon chockerad. Hon kallade denna del av bibeln för delvis rasistisk, ja fascistisk. Inte oväntat blev hon av mediestarka kritiker stämplad som antisemit.

Jesus citerade "öga för öga" men invände: "Nej, om någon slår dig på högra kinden, så vänd också den andra mot honom." Det är en svår rekommendation för hämndlystna. Mahatma Gandhi, som väl kände till västerlandets heliga skrifter, påpekade: "Om vi följer principen öga för öga kommer snart hela världen bli blind".

"MÅNGA PALESTINSKA ÖGON …."

I Gazakriget för snart fyra år sedan dödades uppåt 1400 palestinier, därav ca 400 barn. Samtidigt dödade Hamas' löjliga men otäcka raketer 13 oskyldiga israeler. Det var alltså inte fråga om öga för öga utan 100 palestinska ögon för ett israeliskt öga. Man överdrev alltså rätt mycket Gamla testamentets grymma bud om vedergällning.

Nu (21 november) under det nya Gazakriget sägs att ca 150 palestinier och fem israeler har dödats. Ett slags framsteg alltså för nu gäller det bara 30 ögon för ett öga.

BOKEN"AN EYE FOR AN EYE" ("AUGE UM AUGE")
På 90-talet skrev den judisk-amerikanske stjärnreportern John Sack en kontroversiell bok just med titeln "An Eye for en Eye" Den handlade om att flera överlevande judar efter andra världskriget blev kommendanter i de polska koncentrationsläger där många tyskar dvaldes, torterades och dog. Historikern Dorotea Hauser (Der Spiegel nr 11/1995) skriver:

"60 000 till 80 000 tyskar, som omkom eller mördades, mellan 1945 och 1948 i den kommunistiska polska säkerhetstjänstens 1255 läger  var mestadels oskyldiga civila, däribland många åldringar och småbarn, detta enligt uppskattningar från Koblenzer Bundesarkiv " 

John Sacks bok översattes till tyska med titeln "Auge um Auge. Die Opfer des Holocausts als Täter" (Öga för öga. Holocaustoffer som gärningsmän). Den började tryckas av Bonnierägda förlaget Piper men det fick kalla fötter, ty i Tyskland är det inte trendriktigt att skildra tyskar som offer och närmast kätterskt om det är judar som begått grymheter. Boken kom sedan ut på ett mindre förlag.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar