fredag, september 21

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1324) 23 sept -12 till….

….till Tuffs styrelse som nu beviljat 25 000 kr till ett skolprojekt bland fattiga byar i Kongo. Det blir en grundplåt till en skola med sex klassrum. Varje klassrum beräknas kosta just 25 000. Pengarna har satts in på det bankgiro som föreningen "Elikia na biso" har. Den sköts av Tyresöborna Miza och Marcus Landström.

….till generösa och solidariska bidragsgivare som hittills bidragit med över 3000 kr till skolprojektet i Kongo. Fler bidrag behövs, så gynna gärna Tuffs insamlingskonto pg 793636-2. Märk inbetalningen med "Kongo".

….till Sveriges Television som (15/9) visade Stanley Kubricks klassiska film "Dr Strangelove -eller hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben", en oerhört ironisk och effektiv uppgörelse med kärnvapenvansinnet.

….till Per J Andersson, som i Dagens Nyheter (15/6) skriver under rubriken "Tänkarna som utmanade väst". Han skriver om seapoysupproret i Indien 1857 mot de brittiska kolonialherrarna och han citerar den persiske upplysningsmannen Jamal al-Din al-Afghani (1838-97), som bland annat yttrade: "Britterna är tjuvar av okänd härkomst som nyligen har dykt upp och nått framgång tack vare sitt intrigerande".

….till Svenska Freds' tidning PAX, som den nyssnämnde Per J Andersson tidigare var redaktör för och som i sitt senaste och nästan sista nummer har två hela sidor under rubriken "SVENSK VAPENEXPORT SLÅR NYA REKORD!" Carl-Magnus Höglund skriver bland annat: "De senaste tio åren har vapenexporten mer än fyrdubblats. Från 3,4 miljarder 2002 till 13,9 miljarder 2011. Förra året var Sverige världens nionde största vapenexportör (2010 var vi den sjunde största)". Han påpekar att Sverige är värst i världen som vapenexportör per invånare.Man påminns om den dikt Lars Forssell skrev för länge sedan och som börjar:

Känner du landet där kanonen blommar
och sprider frömjöl över hela världen?
Befruktar krig så de slår ut i sårskorpor,
blödande kalkar över hela världen,
vallmo som granater?
Känner Du landet? Känner Du det landet?
Känner du landet där kanonen blommar
Det heter Sverige annars….

….till den judisk-israeliske doktorn i fysik, David Nir, som säger: ”Ett nej till FN-medlemskap för Palestina kommer av den israeliska regeringen att ses som ytterligare ett grönt ljus från det internationella samfundet: det kommer att legitimera fortsatt förtryck av palestinierna och än mer förneka dem deras grundläggande mänskliga rättigheter”. Sverige var bland de blott 14 länder som röstade nej till palestinskt medlemskap i Unesco, medan 107 länder röstade ja. På tal om Sveriges hållning i Palestinafrågan säger den före detta israeliske parlamentarikern Uri Avnery: ”Er utrikesministers beslut är en skandal men inte en överraskning. Det är ett mästerverk i hyckleri och feghet. Det finns ingen fredsprocess därför att vår regering inte är redo för att stoppa bosättningarna. Er regering stöder de facto detta handlingsprogram.”

….till de 18 undertecknarna av ett upprop som kräver att Sverige agerar för att Palestina ska accepteras som medlem i FN. Till dem som skrivit på uppropet hör K G Hammar, Jan Hjärpe, Maj Britt Theorin, Jan Guillou. Elisabeth Gerle och Mattias Gardell.

….till amerikansk-svensken Al Burke, som varje vecka skickar ut läsvärda (dvs radikala) artiklar från världspressen och som nu kommer till Tyresö för att inleda ett offentligt möte. Det handlar om Syrien och våra mediers bevakning av inbördeskriget och olika länders ställningstaganden. Välkommen till Tuff-lokalen Myggdalsvägen 80 onsdag den 3 oktober kl 19! Fika, gemyt och diskussion ingår.

(Radio Tuff hörs på 91,4 MHz och på webben www.tyresoradion.se )



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar