fredag, september 28

"Ickevåld är bästa sättet att lösa konflikter"

(Det är inte ofta numera som ickevåldsförsvar uppmärksammas. Men i dagarna har den amerikanske professorn Gene Sharp utsetts som en av mottagarna av det "alternativa nobelpriset" Right Livelihood Award. Han har i decennier varit en intelligent förespråkare av civilmotstånd, alltsedan han på 50-talet fick nio månaders fängelse för sina protester mot Koreakriget. För över 40 år sedan var två Tuff-medlemmar Lennart och Åsne Liedén bland de fyra författarna av den banbrytande boken "Fredspolitik - Civilmotstånd". Och i går den 27 september 2012 finns i DN en insändare, skriven av fredsveteranen Ingemar Haraldsson i Växjö. Den kommer här):

Visst är det konstigt hur olika vi löser konflikter. I uppfostran, rättskipning och på andra områden har vi övergett våldet. Barnaga är förbjudet, dödsstraffet är avskaffat och i umgänget människor emellan anses våld vara ett primitivt och ineffektivt sätt att lösa konflikter.

Men på ett område, i konflikter mellan stater, anses våld fortfarande vara effektivt. Två amerikanska forskare har jämfört 323 konflikter i världen mellan 1900 och 2006. I de konflikter där man använde våld nådde man i 26 procent av fallen sina mål, medan man utan våld lyckades i hela 52 procent. Civila metoder visade sig alltså vara dubbelt så effektiva som militära.

En stat kan klara sig utan krigsmakt. År 1948 avskaffade Costa Rica i Centralamerika sitt militära försvar. Efter 64 år kan vi konstatera att de har klarat sig bättre än alla grannländerna. I motsats till Costa Rica har de alla varit utsatta för krigiska konflikter, som drabbat folken med svåra lidanden och stora förluster. Mellanamerika har ansetts vara ett av de oroligaste områdena i världen. Men sedan Oscar Arias fick med de andra statscheferna i området på en ickeangreppspakt har det varit fred. För detta fick Arias Nobels fredspris.

Skulle inte Sverige kunna avrusta? Vi har faktiskt ännu bättre möjligheter att klara oss. Vi bor i ett lugnare område av världen och vi ligger inte på USA:s bakgård.

I höst har svenska regeringen beslutat anskaffa en nyare version av stridsplanet JAS. Kostnad: 90 miljarder kronor. Det nuvarande Jasprojektet har inte gjort någon som helst nytta. Vi har kastat bort hundratals miljarder på en leksak åt militären. Det borde vi inte göra om. Vi borde slopa hela det så kallade militära försvaret. Det är skapat av rädsla, inte av rationella överväganden.

Liberia i Västafrika har slitits sönder av ett långvarigt inbördeskrig. Där lyckades obeväpnade kvinnor stoppa våldet och skapa en fungerande statsapparat. Landet leds nu av en av dessa kvinnor, som för övrigt fick Nobels senaste fredspris. Vi borde sätta kloka, modiga kvinnor i ledningen för världens länder i stället för rädda män.

INGEMAR HARALDSSON

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar