fredag, september 7

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1323) 9-23 sept -12 till….

….till Tuffs systerorganisation Nässjö Freds- och Skiljedomsförening, som nu säger bestämt nej till en ny miljardrullning till ytterligare JAS-plan. De framhåller: "Denna stora upprustning betyder att Sverige blir fast i en upprustning av krigsmakten och av vapenexport för flera årtionden framöver". Och de påpekar: "Ska dessa nya JAS-Gripenplan anskaffas så betyder det att statens militära utgifter kommer att öka dramatiskt, alternativt att andra delar av militären får stryka på foten. Det kan komma flera stora regementsläggningar som en följd av att gökungen JAS-Gripen kostar alltmer".

….till Birger Schlaug, som (1/9) i Fria tidningen talar om "en idiotisk satsning på JAS". Han skriver: "De rosenblå tänker satsa 90 miljarer på nya JAS-plan i stället för på klimatinvesteringar".

....till Journalisten Jonathan Steele, som skriver (20/8) i den brittiska tidningen The Guardian, och som nu gjort ett andra besök i det krigsdrabbade Syrien. Han anser att stämningen har ändrats dramatiskt på ett halvår. Han skriver bland annat: "Syrier på alla sidor --regimanhängare, oppositionella och civila som vacklar där emellan-- känner alla att Syrien nu har blivit en lekboll i händerna på utlänningar". Steele citerar den syriska konstnären Youssef Abdelke, som konstaterar: "Läget är inte längre i syriernas händer. Vi är brickor i ett större spel." Ja, till och med våra ensidiga medier har nu ibland vågat att berätta om de många utlänningarna bland "rebellerna".

….till den engelska tidningen Sunday Times som (19/8) avslöjar att den brittiska spiontjänsten från Cypern övervakar den syriska regimens truppförflyttningar och hjälper rebellerna med information om det. Och samma dag står det i den tyska tidningen Bild am Sonntag att även ett tyskt spionfartyg kryssar utanför den syriska kusten och samlar information åt rebellerna. Hur länge och mycket har västliga spionorganisationer, typ CIA, varit inblandade i det av medierna märkligt ensidigt skildrade kriget? Det vet vi inte ännu.

….till den kände amerikanske professorn och dissidenten Noam Chomsky som 2009 påpekade: "Under det senaste kvartsseklet har Kina och Frankrike genom sin vetorätt stoppat resolutioner i säkerhetsrådet tre gånger, Ryssland fyra gånger, England tio gånger men USA hela 43 gånger, även sådana resolutioner om att följa internationell rätt". Detta ger ett visst perspektiv på den intensiva västliga kritiken av Kinas och Rysslands användning av sin vetorätt för att stoppa ytterligare utländsk inblandning i det syriska inbördeskriget. Nyligen i tidningen Flamman (23/8) intervjuas Chomsky och drämmer till med: "Världen, det internationella samfundet, fungerar som maffian och Washington är Gudfadern. Om du trampar honom på tårna hamnar du i trubbel". Chomsky är av judisk börd, men vi vågar ändå inte citera hans kritik av Israel, eftersom vi då skulle bli påhoppade av entocentriska och mediestarka tempelväktare.

….till den indiske journalisten Ketan Trivedi som (2/9) mottog det prestigefulla Wash Media Award som Stockholms internationella vatteninstitut delar ut. Han har skrivit artiklar i en mycket känd tidning i västra Indien om avfallshantering och vattenrening i byn Valod, som i många år varit centrum för de omfattande Tuff-projekten i trakten. Han besökte (4/9) Kumla skola (Tyresö), som i 40 år gjort årliga dagsverken för sina indiska systerskolor. Där intervjuade han för sin indiska tidning lärare, elever och Tuff-aktivister. Själv hörs Ketan Trivedi snart på www.tyresoradion.se

….till Trollbäckenborna Miza och Marcus Landström, som framträdde i en fullsatt liten Tuff-lokal den 6 september och berättade om sina beundransvärda hjälpinsatser för många kongolesiska barn. De planerar att bygga en skola mitt ibland 13 fattiga byar i Kongo och Tuff diskuterar om att hjälpa till.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar