lördag, september 22

Fientliga extremister behöver varandra.

Det var upprörande att fyra amerikaner, däribland ambassadören, dödades i libyska Benghazi på självaste 11 september i år.

BLODIGA IRONIER
Förutom fanatismen och tragiken finns det ett par märkliga ironier i den här händelsen i Benghazi. Staden var ju den första som gjorde uppror mot Gaddafi i fjol. I hans propaganda, som avhånades av västliga medier, påstods att det var "terrorister" och Al Qaida som var i farten. Men vid mordet på amerikanerna skrek faktiskt mobben: "Vi är alla Osama", detta till och med på elfte årsdagen av 11 september. Det var också hotet mot Benghazi som gjorde att USA och Nato, ja till och med Sverige, ingrep för att stödja rebellerna mot Gaddafi genom att hycklande påstå att de med bomber från luften räddade civila.

Ironiskt är också att den mördade ambassadören Christopher Stevens var känd som en varm vän av rebellerna. Gärningsmännen visade upp hans döda kropp lika barbariskt triumfatoriskt som Gadaffis långt blodigare lik visades upp, när Nato hade gjort grovjobbet.

THE QUIET AMERICAN
Den radikale amerikanske politikern Bill Van Auken liknar den mördade ambassadören Stevens med Alden Pyle, som var "Den stillsamme amerikanen" i Graham Greenes roman med samma namn. Denne blev också offer för den situation han själv hade bidragit till. Ett ofta citerat omdöme om Pyle i Graham Greenes bok är: "Jag hade aldrig känt en man som hade bättre bevekelsegrunder för allt det elände han orsakade."

Enligt Van Auken hade den mördade Stevens länge tjänat den "amerikanska imperialismen" i Damaskus, Kairo, Riyadh, Bagdad och Tripoli genom att försvara "amerikanska värden och intressen" och "varje brott som Israel utför mot det palestinska folket". Ja enligt Wikileaks hade Stevens, innan han började stödja de libyska rebellerna, varit på god fot med Gaddafi, som han rentav kallade en "engagerad och charmig kontakt och en stark partner i kriget mot terrorismen". Men det var då det.

Något dygn efter morden på de fyra amerikanerna i Benghazi tillsattes en ny libysk premiärminister. Det blev Mustafa Abu-Shakour, som tillbringat många år i USA och bland annat arbetat för Pentagon. Det återstår att se om han lyckas upplösa och avväpna de olika klanernas tiotusentals militia-män i det Libyen, där folk knappast fått det bättre och lugnare än under Gaddafi.

CECILIA UDDÉN: Extremister här och där
En tänkvärd krönika om de anti-amerikanska demonstrationerna i den muslimska världen levererades av den om mellanöstern så kunniga Cecilia Uddén i "Godmorgon världen!" (16/9) på Sveriges Radio. Hon menade att på nytt hade muslimska extremister snällt gått i fällan. De som gjorde den taffliga och kränkande filmen lyckades mycket bättre än de hade kunnat hoppas på. Visserligen var det bara någon hundradels procent av världens muslimer som reagerade våldsamt, men efter de många oroligheterna har nu västerländska mörkmän återigen fått argument för sina fördomar om araber som vrålande, fanatiska och våldsamma.

Cecilia Uddén sammanfattar:
"I den oheliga alliansen mellan den kristna högern i USA och de ultraortodoxa salafisterna i arabvärlden finns ett desperat gemensamt behov av att upprätthålla myten om civilisationernas kamp".
---------------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och Fredsförenings Radio Tuff (www.tyresoradion.se  ) nr 1324. September 2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar