lördag, juli 28

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1320) 29/7 2012 till….

(Hörs från söndakväll 29 juli på 91,4 MHz och på www.tyresoradion.se  )

….till de tuffaktivister som minneshåller Hiroshimadagen måndag den 6 aug. genom att dela ut flygblad vid Tuffs bokbord i Tyresö centrum kl 15-18. Vi hyllar den gamla parollen "HELLRE FREDSAKTIV I DAG ÄN RADIOAKTIV I MORGON!" (Fast på ett annat sätt har vi ju i många år varit väldigt "radioaktiva")

….till minnet av den lilla japanska flickan Sadako När atombomben detonerade i Hiroshima var hon ett år. Hon överlevde men tio år senare insjuknade hon liksom så många andra i leukemi på grund av den radioaktiva strålningen. Enligt en sägen skulle man klara sig om man vek 1000 papperstranor. Hon hann vika 644, innan hon dog, elva år gammal. Hennes kamrater fortsatte att vika tranor och de är sedan dess symboler för kampen mot kärnvapen. I Hiroshima finns en staty, som avbildar lilla Sadako och som har en trana i toppen. Den 6 och 9 augusti hänger papperstranor överallt i Hiroshima och Nagasaki. (Det är därför vi i Tuff viker papperstranor och delar ut i Tyresö centrum på HIroshimadagen den 6 augusti.

….till aktiva Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF) som måndag den 13 augusti planerar höstens program på ett öppet styrelsemöte från kl 17 i Tuff-lokalen, Myggdalsvägen 80. Alla Tuff-medlemmar välkomna!

….till docenten och Balkankännaren Kjell Magnusson som (DN 12/7) besvarar Jasenko Selimovics upprörda salva i Dagens Nyheter mot dem han hänger ut som "folkmordsförnekare" och som använder "bara" ordet massaker om massmorden i Srebrenica 1995. Magnusson tar fasta på det nästan pikanta att Selimovic är folkpartistisk statssekreterare och skriver bland annat: ”Bortsett från det anmärkningsvärda i att en statssekreterare på detta sätt blandar sig i den statliga televisionens programutbud är Selimovic själv vårdslös med sanningen” … ”I sina artiklar använder sig Selimovic, försåtligt och demagogiskt, av begrepp som revisionister och folkmordsförnekare…."Vad det handlar om är själva beteckningen folkmord och det är nedslående att en liberal politiker hänvisar till myndigheter och åsiktskontroll."

….till dem som vågar att också erinra om flera folks lidanden i det grymma jugoslaviska inbördeskriget En av dem är den amerikanska journalisten Diana Johnstone, vars bok om Natos inblandning i Jugoslavien hade titeln "Fools' Crusade", finns på svenska med titeln "Dårarnas korståg". Det hedrar Tidskrift för Folkets Rättigheter att på svenska publicera hennes långa essä "Krig som ursäkt för mer krig" (2005) på http://www.tffr.org/  

….till en lång artikel i den brittiska tidningen The Guardian (13/7) av Charlie Skelton. Han varnar för att "passionerat hat" mot Assadregimen i Syrien inte garanterar att de källor våra medier ensidigt använder är särskilt "oberoende". Tvärtom består de oftast av exilsyrier, som ända sedan 2005 mottagit finansiellt och annat stöd från neokonservativa hökar i USA. Den ständigt citerade källan med det förtroendeingivande namnet Syrian Observatory for Human Rights" är i själva verket Rami Abdulrahman, en klädeshandlare från Coventry. (Härom veckan avslöjades också detta av Radio Tuffs Hampus Eckerman).

….till den svenska statsvetaren Rima Haro, bördig från Syrien, som i DN (22/7) säger: "Kristna grupper kommer definitivt att få det sämre om al-Assad faller. Om man tror att det blir demokrati bara för att diktatorn faller är man naiv"



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar