söndag, juli 15

Citat om krig och fred till minne av Fogelström

Per Anders Fogelström (signaturen PAF) skulle i år ha fyllt 95. Han är med rätta berömd och ihågkommen för sitt författarskap. Mindre känt är han i många år var en portalfigur i svensk och nordisk fredrörelse. I slutet av 50-talet var han en av initiativtagarna till AMSA, Aktionsgruppen mot svensk atombomb. Den bidrog till att de ganska långt framskridna planerna på svenska kärnvapen stoppades. I tretton år var han från 1964 en jättebra och hårt arbetande ordförande i Svenska Freds, dessutom redaktör för tidningen Pax.

När Per Anders skulle fylla 70 utgav vi för att hedra honom boken "Från PLATON till PAF, "363 citat om krigets vansinne och fredens nödvändighet". De första citaten är från religionsgrundare, alltifrån Jesu gyllene regel till Buddha och Lao-tse. Men hur man följt dessa principer avslöjades redan på 1700-talet av den franske upplysningsmannen Voltaire:

"Kriget är ett djävulskt företag, vars besynnerligaste egendomlighet ligger däri att vilken banditchef som helst högtidligt ber till Gud, innan han går ut för att döda sin nästa."

Och en anonym skribent påpekade:

"Gud måste gilla oss militärer. Vi är ju de enda som fått dispens från något av hans bud."


Den finländske författaren och krigsveteranen Henrik Tikkanen påstod:

"Krig löser inga problem -- och alltså fortsätter de"

Och Per Anders Fogelström själv var inne på samma linje:

"Våld löser inte problemen, bara uppskjuter dem eller omintetgör deras lösande. Man får inte en trasig maskin att fungera genom att sparka på den"

Den amerikanska sångerskan Joan Baez påpekar:

"En general sätter en nål i en karta. En vecka senare står en skock unga pojkar och svettas i en djungel någonstans, skjuter armar och ben av varandra, gråter och ber och gör i byxorna. Tycker ni inte att det verkar enfaldigt?"

Den brittiske filosofen och nobelpristagaren Bertrand Russell varnade:

"Att förbruka dagens kärnvapenlager skulle innebära ett utlösande av samma explosiva kraft som användes i hela andra världskriget varje dag under 146 år i följd"


Och den legendariska författaren och kvinnorättskämpen Elin Wägner skrev:

"Mänskligheten måste utrota kriget, innan kriget utrotar mänskligheten"


Men professorn och vapenvägraren Gunnar Adler-Karlsson tror på folkrörelserna:

"Alla dessa proklamationer, varningar och upplysningar von oben tjänar till intet, om de inte följs upp av arbete i de små grupper, på vilka den svenska demokratin är uppbyggd".

---------------------------------------------------
Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1319) 15-29 juli 2012. Hörs på 91,4 MHz och www.tyresoradion.se



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar