lördag, augusti 6

Tolv nya program på www.tyresoradion.se

Från söndag den 7 augusti kl 17 hörs tolv nya program (se nedan) på Succékanalen 91,4, Tyresöradion. De hörs dygnet runt på 91,4 MHz men när som helst på webben www.tyresoradion.se. Ett av de tolv är Tyresö Ulands- och Fredsförenings Radio Tuff nr 1295, som i korthet innehåller:

Veckans rosor delas ut till insändare i DN, dem som minneshöll Hiroshimadagen 6 augusti, en amerikansk kongressledamot, en Norgemanifestation, en fredsaktivist i Uppsala, Piteå-Tidningen, Tuffs mangogram och till nya Tuff-medlemmar.

Rysslandskännaren Stefan Lindgren intervjuas om de många muslimerna i Ryssland och motsättningarna mellan olika grupper.

Hampus Eckerman diskuterar myter om Hiroshima, Jesu inställning till kärnvapen, en sverigedemokrats åsikter och opiumodlingar (!) i England.

Åke Sandins krönika har rubriken ”Självgoda krigare massmördar civila” och utgår från den norske massmördarens åsikter om förrädare.

Att den nu så solglittrande Östersjön inte alltid varit så idyllisk utan 1945 platsen för de värsta fartygskatastroferna någonsin, påpekas.

Hela listan av program i korthet:

7/8-14/8:
Monica Schelin och Åke Sandin skildrar den stora Norgemanifestationen den 29 juli på Sergels torg. Tal av Jonas Gardell och Ingvar Carlsson återges

Åke Sandin porträtterar författaren Per Anders Fogelströms många år som centralfigur i svenskt och nordiskt fredsarbete, bl a hans insatser i Svenska Freds och i moståndet mot svenska kärnvapen.

Ernest (Mac) Falkirk berättar om sitt Skottland, förhållandet till England, olika religioner och språk, krigen och nationaldrycken whisky. (Repris från 1997)

Robert Stieger om ett år som tonårssoldat och två år i amerikansk krigsfångenskap, vilket han skildrat i sin bok ”Tysk men inte nazist”, ur vilken Marianne Stieger läser valda avsnitt. (Repris från 2004)

7/8-21/8:
Erik Hiller om hemstaden Göteborgs segregation, fotboll och varvsindustri, sitt fackliga engagemang i SKTF och sitt jobb men också om sin farfar som var med i Ådalen 31.

Åke Sandin om sommartorka, en gammal fängelsevistelse, 26 års frivillig radio med föreningar, folk från alla möjliga landskap och människor födda i uppåt 100 olika länder. Gläds åt lyssnarkontakter, och medarbetare.

Terje Engh intervjuar i Härjedalen Trångsundsprofilen Torsten Granath, som samlar på tändkulemotorer och har åkt runt i Europa på traktor och i prärievagn.

Författaren och debattören Eva Moberg (1932-2011) om sina insatser för kvinnosaken och freden, sina åsikter om new age och sin kritik av Gamla testamentet. (Repris från 2000)

7/8-28/8:
18-åriga Karin Strandberg om Älta, Hammarby sjöstad och Tyresö, sina gymnasiestudier i programmet mode & design men också om sitt politiska engagemang i SSU. Hon kommenterar massmorden på unga norska partikamrater.

Ebbe Björkman: Carl Jonas Love Almqvist del 2. Dikter, ”Det går an”, Tintomara, hans krångliga ekonomi, som gör honom misstänkt för försök till giftmord på långivaren von Scheven. Död i landsflykt.

Peter Dicke och Terje Engh berättar historier, läser limerickar och har synpunkter på sommaren samt på Tyresöradion och behovet av att kommunen arkiverar programmen.

Tyresö Ulands och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1295-96) med ”rosor”, intervjuer, krönikor m m. Medarbetare: Hampus Eckerman med flera. Programledare: Åke Sandin och Monica Schelin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar