fredag, augusti 12

Historielöst stämpla s-tidningar som ”Pravda”

En av Tyresös mest erfarna kommunpolitiker är folkpartisten Jan Larsson. Han är en duktig företagare och som kommunfullmäktiges ordförande utmärkt bra, kanske den bästa vi har haft. Flera gånger har jag haft förmånen att få intervjua honom på Tyresöradion. Dessutom är han ursprungligen norrlänning, vilket för mig som ”halvlapp” är ett klart plus.

De två kommunpolitikerna Christina Melzén (fp) och Ann Sandin Lindgren (s) har med rätta fått mycket beröm för sina radioprogram om kommunfullmäktiges möten. De har lyckats redigera ner långa sammanträden till lättlyssnade halvtimmar på 91,4 MHz och www.tyresoradion.se Dessutom gjorde de i somras en hörvärd halvtimme med just Jan Larsson.

Som sagt, jag beundrar Jan Larsson, men nu måste jag ändå vara slav på hans triumfvagn. I Christinas och Anns intervju diskuterades också Tyresös medieskugga och våra lokaltidningar. På tal om socialdemokratiska Tyresö Nyheter hävde då Jan ur sig invektivet ”Pravda”. Det har jag under många år till leda hört från andra borgerliga om tidningar till vänster om borgerligheten.

De tror att de är humoristiska, men de är bara historielösa. Stalin och hans Pravda hade just socialdemokratin som sin främsta rival och socialdemokrater hamnade i Gulags otäcka läger, när de inte dödades i stalinistiska utrensningar, liksom de nyligen dödades på norska Utöya.

Pravda och andra Stalintrogna stämplade socialdemokraterna som ”revisionister”, eftersom dessa inte var marxist-leninistiskt bokstavstroende. Tidigare var revisionism ett honnörsord bland historiker, eftersom många omvärderingar av hävdvunna historieskildringar behövdes. I många europeiska länder, på papperet så stolta över sin åsikts- och yttrandefrihet, döms däremot i dag historierevisionister till fängelse, då de vågar nyansera den ensidiga propagandabilden av andra världskriget.

Socialisterna var också de första som hamnade i nazistiska koncentrationsläger.

Uppåt 80 procent av svensk press är borgerlig, kanske beroende på att borgerligheten alltid har den viktigaste makten, den ekonomiska. Men kloka liberaler, som säger sig vilja främja yttrandefrihet och olika åsikters frihet, får inte bli så provocerade av andra synpunkter än sina egna att de motsäger sig själva.

Själv har jag en daglig tidning, den ”oberoende liberala” Dagens Nyheter. Om den eller Svenska Dagbladet mot förmodan orättvist och historielöst skulle liknas vid den nazistiska Der Stürmer, skulle jag också protestera.

(Denna text sänds inte i Radio Tuff, men kanske som insändare)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar