söndag, augusti 7

Självgoda krigare massmördar civila

Om den norske massmördaren Breivik har det redan skrivits och talats väldigt mycket. Han tycks vara en komplex –eller förvirrad?-- kille, kallar sig konservativt kristen men anser det vara en plikt att döda medmänniskor. Dessa råkade nu inte vara muslimer, trots att han ser dem som ett farligt hot mot Europa.

Han gick för några år sedan ur Fremskrittspartiet, som han tyckte var för mesigt, trots att det av många kallas främlingsfientligt. Det är ett stort parti, som i senaste valet fick 22 procent av de norska rösterna. I opinionsundersökningar sedan dess har det ibland fått ännu högre siffror.

Breivik är frimurare, vill framstå som tempelriddare, ja han tycks beundra medeltidens kristna korsfarare, som ställde till så många blodbad och annat elände under sina härjningar i Konstantinopel och Palestina. Han kallar sig för en ”strong supporter of Israel and of all Jewish patriots” och har inget till övers för revisionistiska historiker. Samtidigt gillar han inte vad han kallar ”holocaustreligionen”. Enligt honom har den hjälpt till att dölja de folkmord som han påstår muslimer begått mot judar, kristna, hinduer och andra. Liksom andra propagandister höftar han till ordentligt, när han nämner antalet offer för detta folkmord: 300 miljoner!!?

Han tycks också vara en beundrare av Churchill. Mig veterligt citerar han inte dennes rasistiska uttalanden, vilka brukar förtigas av västliga skribenter men inte av indiska intellektuella, som nyligen påminde om dem. Breivik gillar kolonialismen, det kristna västerlandets övervåld mot afrikaner och asiater. Det finns historiker som inte våra västliga medier bryr sig om men som menar att det var tiotals miljoner människor i kolonierna som dog/dödades på grund av främst britternas härjningar.

Hans politiska högerinställning framgår inte minst av att han spyr galla över vad han kallar det ”marxistiska kulturinflytandet”. Och det var just norska socialdemokrater som blev hans offer under mordorgierna. I Sverige har vi det senaste kvartsseklet haft två politiska mord. Båda drabbade ledande socialdemokrater, Olof Palme och Anna Lindh, men det vore kanske långsökt att tro sig skönja något typiskt mönster. Man kommer också tänka på att några av dem som kritiserat krig och våld genom att förespråka icke-våldsliga metoder har mördats. Gandhi och Martin Luther King är två kända exempel.

”I krig skjuter man ju förrädare”. Orden är den muslimske imamens här i Tyresö. Det var i en radiointervju ett svar på min fråga hur det kom sig att en del muslimer ansåg det vara rätt att döda dem som övergav islam för någon annan religion.

För några fundamentalister –eller fanatiker?-- tycks det uppenbarligen räcka med att stämpla någon som förrädare för att tro sig vara i krig och därför sätta i gång och mörda människor. Breivik anser ju att norska politiker är just förrädare genom att inte tillräckligt motverka muslimsk invandring och islams inflytande.

Alla är vi chockerade över hans totala brist på empati, när han kallblodigt mördade en efter en av de unga socialdemokraterna på Utöya. Kanske berodde det på de anabola steroider han hade proppat i sig. Fast själv förklarar han sig vara i krig mot förrädare och även barn och ungdomar brukar ju bli offer för krigarnas härjningar. Norge har gett världen beteckningen quislingar och dessa förrädare dödade man ju, när man inte gav dem långa fängelsestraff.

Breivik framträder stolt i uniform och med vapen i sina händer. Trogen sin märkliga världsbild anser han sig bara att ha gjort sin plikt genom att döda några av dagens ”quislingar”. Han menar att mot dem är det rätt att föra krig. Och krigen har ju i vår tid inte minst drabbat oskyldiga civila. Hiroshima har just varit aktuellt att minneshålla bland oss fredsaktivister. Och det var tragiskt många (långt över 1 miljon) oskyldiga civila japaner och tyskar som de ”goda” och kristna britterna och amerikanerna ansåg det var rätt och riktigt att bomba ihjäl. Dem har vi sällan ömkat.

Som frivillig arbetare för icke-våld och internationell solidaritet –också med muslimer – är jag väl själv i Breiviks ögon en Quisling i kvadrat. Men det var länge sedan jag i anonyma brev hotades med döden, men jag hade inte vett att vara rädd då heller.
----------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff 1295, augusti 2011

2 kommentarer:

  1. Anonym10:12 em

    Hej Åke,
    som vanligt anknyter jag inte till ämnet utan lämnar en irrelevant kommentar.

    Vad anser du om föjande tre personer att "trycka ned i soffa för ett samtal"
    - Harold Wilson, brittisk premiärminister 1974, om varför britter och USA lät (rentav uppmuntrade) Turkiet att invadera Cypern
    - Yassir Arafat, om varför han ändrade sig ang Daytonavtalet år 2000, då palestinier och israeler hade ett fredsavtal, färdigt
    att skriva på, som Arafat varit med om att förhandla fram
    - Syriens president Bashar Assad, om hur det kommer sig att en Londonutbildad ögonläkare blir en av nutidens värsta bödlar

    Ha det bra Åke, jag lyssnar på din radio varje dag

    SvaraRadera
  2. Normalt brukar jag inte publicera kommentarer, som är anonyma och inte kommenterar vad jag skrivit eller sagt på www.tyresoradion.se Men du har på e-post uppgivit ditt namn och dina frågor är intressanta. Man de kräver att vi träffas och kanske gör en halvtimme på Tyresöradion. Roligt att du lyssnar på den.
    Åke Sandin, radiot.

    SvaraRadera