lördag, mars 12

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1285) 13-27 mars till....

....till Sveriges Televisions program Agenda, som (27/2) lät bland andra fredsprofessorn Peter Wallensteen kommentera den gamle amerikanske icke-våldskämpen Gene Sharps verksamhet och de konstiga anklagelserna mot honom att gå i CIA:s ledband. CIA har knappast gjort sig känt för att främja icke-våld.

....till Bernt Jonsson, som i Kristna Fredsrörelsens Fredsnytt bland annat skriver: ”Alla vill ha fred. Alla utom vapenfabrikanterna. Alla utom krigsmaterielindustrins aktieägare. Alla utom denna industris underleverantörer. Alla utom tekniknördarna, som fascineras av de tekniskt alltmer avancerade vapnen och förtränger deras allt effektivare dödande verkan. Alla utom de som drömmer om stjärnornas krig i ett astronomiskt Vilda Västern. Alla utom de som gärna tar till väpnat våld för att kuva politiska motståndare. Alla utom de som tror att just deras krig är rättfärdigt. Alla utom de som anser det nödvändigt att tillgripa militära maktmedel för att säkra freden.”

....till Amnesty och Svenska Freds, som kritiserar svensk export av en granat som dödar också civila. När den exploderar sprider den pilar och spik åt alla håll. Den beskrivs som en ”köttkvarn” av en amerikansk soldat i Irak. I Sveriges Radios ekosändningar (7/3) fördömdes exporten av Svenska Freds’ ordförande Anna Ek. Nyligen kom statistik om svensk vapenexport 2010. Det visar sig att den ökat igen och i fjol uppgick till över 14 miljarder kronor. Man kan fråga sig hur mycket av krigiskt massmördande som hänger ihop med den enorma vapenproduktionen i världen och de vinster som giriga kapitalister i trygghet långt från människoslakten kammar hem från den. Vilken mycket vettigare värld skulle vi inte få om åtminstone fem procent av vapenkostnaderna satsades på fred och icke-våld!

....till Stefan Lindgrens veckobulletin Ryska Posten, som bland annat uppger: ”OSS-länderna och Georgien chockar det internationella samfundet med sina militärutgifter. De postsovjetiska länderna uppvisar rekordtillväxt i militärutgifter även om de i procent av BNP ligger långt efter många västländer.” Samtidigt med att ekonomin i dessa länder har varit svag har militärutgifterna ökat med 23 procent från föregående år. Ryssland ökar på ett år militäranslagen från 41 800 till 60 593 USA-dollar, Ukraina från 1 132 till 1 710 dollar.

....till Internationella Kvinnodagen (8/3), då det informerades om de hundratusentals kvinnor som dör årligen vid förlossningar och illegala aborter. Under en halvtimmes intervju på Tyresöradion 2004 berättade indiskan Renu Khanna i Baroda om att många indiskor dör vid barnafödandet på grund av de inte är tillräckligt välnärda eller får sjukvård. Det gäller till exempel kvinnorna i Dharampurs många fattiga byar, där Tuff-biståndet dock har förbättrat situationen på sistone.

....till Tuffs årsmöte (12/3), som omvalde Sylvia Ljungdahl som ordförande, en beundransvärd människa i det frivilligt kämpande föreningsarbetet. Hon har fixat en imponerande verksamhetsberättelse för Tuff 2010. Den finns att få genom att kontakta, t.ex. Monica Schelin, tel 712 2581. Nya i Tuff-styrelsen är Lisa Norgren Benedictsson, Johan Rydén och Sofia Quiroga.

....till de glädjande många solidariska människor, som vid betalningen av medlemavgiften till Tuff (200 kr för enskild och 80 kr för familjemedlem) också lämnar en gåva på Tuffs plusgiro 16 01 37 – 6.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar