söndag, mars 13

En ”förbannad pacifists” ickevåldsliga försvar.

På den här bloggen har på ett par tre år samlats uppåt tusen texter. De flesta är från Radio Tuff, skrivna av Hampus Eckerman, Marianne Stieger, Bengt Svensson och mig.

Bloggen har rubriken ”Förbannad pacifist”, vilket också är titeln på en av mina böcker. Inte alla inser att uttrycket är dubbeltydigt: Det kan förstås betyda att det är fråga om en arg pacifist men också en som förbannas av andra, ja förr i världen till och med inburad. Båda tolkningarna är okej.

Okunniga eller hjärntvättade människor kommer ibland med förebråelser av typen:

-- Ni pacifister ska väl sjunga med änglarna. Men ibland svär du, lever om, ja berättar snuskiga historier

Av ren leda har jag någon gång bara svarat:

--Röker och super gör jag också.

En del förväntar sig tydligen att vi bör vara som jainmunkar, vilka filtrerar vattnet från mikroorganismer i rädsla att döda det minsta kryp. Nej, men vi tar avstånd från krigiskt massmördande av medmänniskor. Då får vi ibland konstiga frågor, som påminner om vapenfriutredarnas förhör med svenska vapenvägrare, innan de i tusentals sattes i fängelse på 70-talet:

-- Skulle du bara titta på om någon höll på att strypa din mormor eller våldta din lillsyrra?

Men bara om man accepterar militarism och krig kan man anse det värt priset att mormor och en massa andra civila dödas och att flickor våldtas i en utsträckning helt okänd i fredstid. I de flesta krig utgör civila faktiskt en majoritet av dödsoffren.

Fast nog har man väl rätt till självförsvar? Javisst, men behöver man då verkligen döda angriparen och hans oskyldiga landsmän? Det finns en alltför förbisedd arsenal av effektiva icke-våldsliga metoder. Och ”självförsvar” är ofta just en förevändning för massmord. Hur många hundra tusen irakier och afghaner har dödats de senaste åren och hur många miljoner har drivits på flykt, sedan USA och andra västmakter i ”självförsvar” anföll deras länder? Just nu upprörs vi över att överste Khadaffi låter sina knektar döda civila libyer, men även han surrar om ”självförsvar”. Nyligen meddelade israelerna att när de på internationellt vatten angrep det fredliga hjälpprojektet Ship to Gazas fartyg och dödade nio människor var det bara i ”självförsvar”. Exemplen kan mångfaldigas.

För 20 år sedan skrev den italienske journalisten och kritikern Beniamino Placido:

Antingen gör vi krig till en förbrytelse – punkt slut – eller också måste vi kriga i evinnerlighet: och evigt och alltid samma ’rättfärdiga’ krig”


Inte heller Albert Einstein skrädde orden utan betecknade militären som ”hjordväsendets värsta utväxt” och ”civilisationens skamfläck”. Han klämde till med:

-- Heroism på kommando, meningslösa våldshandlingar, äcklig fosterländskhet, jag hatar dem intensivt.
-------------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff nr 1285

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar