söndag, mars 20

Lyssna på Radio Tuff och Tyresöradion!

Visst är jag radiot. I 16 år har jag gjort 200 program per år på Succékanalen 91,4, Tyresöradion, som också hörs på http://www.tyresoradion.se/  . Sedan 1985 har Tyresö Ulands- och Fredsförenings Radio Tuff hörts varje vecka, nu senast nr 1285. Här nedan kommer sammanfattningar av programmen just nu. Välkommen att lyssna!

RADIO TUFF NR 1285 13-27 MARS
Veckans rosor delas ut till en amerikansk icke-våldsförespråkare, en kristen debattör, två solidaritetsorganisationer, en veckobulletin om Östeuropa, Internationella Kvinnodagen, Tuffs ordförande och solidariskja Tuff-medlemmar. Widad Zaki rapporterar om ett återbesök i sin barndoms stad Bagdad och om de Tuff-stödda barnbiblioteken där. På telefon från Malmö slår Marianne Stieger ned på dubbelmoralen både i Tyskland, Danmark och Sverige. I många år har Hampus Eckerman varit medarbetare i Radio Tuff. Nu har han skickat en rapport från Filippinerna, där han befinner sig. Åke Sandins krönika har rubriken ”En ’förbannad pacifists’ ickevåldsförsvar”, där han också ironiserar över förevändningen ”självförsvar”.

PROGRAMMEN PÅ http://www.tyresoradion.se/ 
6/3-27/3
Fårdalabon Claes-Göran Svensson jobbade som tekniker åt Ericsson, bl a i utlandet, när han drabbades av stroke. Han berättar hur han genom träning återfått talförmågan efter att i flera år inte kunnat tala. Hans personliga assistent, finskfödda Tarja Azami, intervjuas också och bidrar med sång.

Lennart Nilsson på Myggdalsvägen växte upp i Blekinge, blev kemist i Lund och har bland annat utbildat lärare i Kenya och jobbat fyra år med bistånd i krigshärjade Afghanistan. Han berättar också om sin synskada.

Inger Ahlgren bor nu i en av de nya lägenheterna vid Alléplan men växte upp på Slumnäsvägen och minns lärarna i Kyrkskolan och Kumla. Tillhörde pionjärerna inom Tyresös damfotboll, fick ”gå till kungs” för att gifta sig, har jobbat bl a på Televerket, är squaredansare och reser med PRO bl a till Turkiet.

Lotta och Fernando Quiroga bor ute på Bergholm i Tyresö. De träffades, när Lotta som ung KTH-studerande på arkitektlinjen var i Bolivia för att se till att en skola för fattiga byggdes. De berättar om Bolivias mångfald, coca-odlingar, Titicacasjön och andra sevärdheter, men Fernando nämner också sitt intresse för tennis och Tyresöradion.

13/3-3/4
Hans Nellmer (Tyresöbo), Leif Marthon och Birger Törnblom har spelat i Enskede Musikpojkar sedan skolåren: De intervjuas. Fem låtar av dessa ”musikpojkar”, nu i gubbåldern, får vi höra.

Ebbe Björkman inleder i en repris sin serie om skalden Dan Andersson (1888-1920), dennes uppväxt i Dalarna med läraren Adolf som sin pappa. Om finnmarker, fattigdom, kolartorp, USA-resa. Ebbe läser två av Dan Anderssons dikter.

Tyresö Ulands och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1285-86) med ”rosor”, intervjuer, krönikor m m. Medarbetare: Hampus Eckerman och Marianne Stieger. Programledare: Åke Sandin och Monica Schelin.

Nina Brogärd, Peter Dicke och Terje Engh utmanar snörpmynta lyssnare genom att dokumentera den vildvuxna folkhumorn med historier, en och annan limerick och några elakheter.

20/3-10/4
Trollbäckenbon Stephan Lindstein spelar trombon i Jack Lidströms Hep Cats och har gjort en halvtimme med bandets konsert från i höstas. Hep Cats framträder med ”Jazz och Gud” i Bollmoradalens kyrka den 27mars kl 15.

Fårdalaborna Lennart och Åsne Liedén diskuterar Pierre Schoris och dansken Carsten Jensens synpunkter på den militära närvaron i Afghanistan, men kommer också in på ämnena tennisspel, snöskottning och Miljöpartiet

19-årige Shahpoor Omidy besökte nyligen sin barndoms Afghanistan, där han intervjuade krigströtta afghaner om deras synpunkter på utländsk militär närvaro, bistånd och talibaner, vilket han sedan skall redovisa i Fredrika Bremer-gymnasiet, där han pluggar sista terminen.

Åke Cyrus på Strandallén har i många år varit pressfotograf. Han ger glimtar av personer han träffat, såsom Amalteamannen Anton Nilsson, Olof Palme och inte minst fribrottaren Big Swede Crusher Karlsson. Har också träffat norskan, vilken som baby blev bortrövad av en havsörn.
27/3-17/4
Trollbäckenbon Rupert Lerch kom som ung snickargesäll till Sverige från Österrike, jobbade på Hanvikens snickeri och drev sedan Tyresö snickeri och andra inreningsföretag. Han berättar om Österrike och Salzburgs sevärdheter och sitt intresse för musik och - kyrkogårdar.

Skåningen Erik Kennet Pålsson är katolsk präst i Tyresö. Berättar om ”omvändelsen” och utfrågas om den katolska synen på celibat, bikt, sex och homosex, framhåller Petrus och Jesus och samarbetet med andra kristna grupper.

Från ett offentligt möte om ”Krigen, våldet och religionerna” hör vi glimtar från inledarna, som var prästen Siv Källstigen, muslimen Ömer Tüysüs, irakisksvenskan Widad Zaki och fredsaktivisten Christoffer Sjöholm.

Tyresötjejen Madde Schelander och unga småländskan Lisa Johansson intervjuas om sitt flitiga ishockeyspelande inte bara i topplagen Leksand och AIK utan också framgångsrikt i Junior-VM. De berättar om hård träning men också om skador.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar