lördag, augusti 28

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1271) 29/8-- 2010 till....

....till Tuffs indiske partner Bhikhu Vyas som den 21 augusti fyllde 80 år men ännu är mycket vital. Den 21 september besöker han Tyresö tillsammans med sin fru Kokila. Då väntar ett mangogram från Tuff att delas ut till honom som försenad födelsedagspresent. Det är på 80 mangoträd.

....till den i Cannes prisbelönta danska filmen Armadillo. Det är en närgången skildring av unga, adrenalinstinna danska soldater stationerade i Camp Armadillo, en bas belägen i Helmand-provinsen i Afghanistan. I takt med att striderna mot talibanerna blir blodigare, ökar soldaternas isolering från den afghanska befolkning man är där för att hjälpa. De unga soldaterna blir alltmer cyniska och desillusionerade. Samtidigt rapporteras att en del av de danska soldaterna som återvänder hem har så svårt att anpassa sig att de flyttar ut i skogen och isolerar sig helt från omvärlden. Posttraumatiskt stressyndrom är inte lätt att bota. Många soldater söker inte ens vård. De börjar uppträda underligt efter hemkomsten, misshandlar sina fruar och flickvänner eller blir våldsamma i största allmänhet.

....till DN.Debatt, som (21/8) publicerade en artikel av förre FN-ambassadören Pierre Schori. Han skriver: ”Nio års krig visar att Nato-operationen har en hopplös uppgift i en miljö som styrs av en okuvlig nationalism, urgammal religiositet och stamsolidaritet”. Han påminner om att Nato-landet Holland redan tagit hem sina trupper och att Sverige nu bryter mot en tradition att ställa upp för FN och underordna sig Natos ledning I Afghanistan. Och han skriver: ”För de cirka 500 svenska soldaterna i Afghanistan skulle man kunna få 25 000 välutbildade lärare eller stödja 720 000 elever.”

....till Dagens Nyheters kulturdel, som (22/8) har två hela sidor om författaren och fredskämpen Per Anders Fogelström (1917-1998). Det handlar mest om hans beundransvärda författarskap men det nämns också att han 1963 till 1977 var Svenska Freds’ ordförande. Det borde sagts att han också var mycket aktiv i kampen mot svenska kärnvapen, dels med sin bok ”I stället för atombomb” och sin aktivitet i AMSA (Aktionsgruppen mot svensk atombomb).

....till Alhambras bokförläggare Hesham Bahari, som i sitt senaste nyhetsbrev berättar hur Torbjörn Elenski svartmålat honom i DN och i TV och därmed försvårat förlagets arbete. Bahari skriver: ”Så länge vi publicerade arabiska författare kritiska mot den egna kulturen var vi hjältar på kultursidorna.” Han berättar nu: ”Som exempel på ’fula knep’ kan jag nämna Torbjörn Elenskis angrepp i DN dagen innan professor David Ray Griffin skulle föreläsa på ABF i Stockholm, i maj 2009. I sin artikel anklagade Elenski professor Griffin för att vara amatör, antisemit och revisionist, utan att ens ha läst eller hört honom. Dessa svepande anklagelser kom som en chock för Griffin som har författat en bok tillsammans med en judisk rabbin samt själv vigt sin egen dotter till hennes blivande judiske make! Elenskis påstående om Griffins ’antisemitism’ är med andra ord grundlöst och förljuget, rent nonsens.” Elenski påstås till och med ha stämplat förlaget för att spridit ”naziliknande idéer”.

....till närradioföreningens ordförande, förra kommunalrådet Anders Linder, som i augustinumret av Tyresö Nyheter under rubriken ”Tyresöradions 25-årsrekord på 91,4 MHz” säger: ”Det är fantastiskt att vi i Tyresö har en radio som hörts varenda eviga vecka, faktiskt också under jul och sommarsemester i hela 25 år. Det måste vara ett svårslaget rekord för frivillig radio!”

....till ett lockande Tuff-evenemang. Samtalscaféet Filosofika inbjuder till en ny gemytlig och intressant träff, den här gången i ämnet ”Vart tog etiken vägen?” och med den pudelkloke veteranen Göran Flodman som inledare. Alltid högt i tak och med stor respekt för olika åsikter. Och massor med inlägg från olika människor. Fika med dopp får vi också. Alla är välkomna till Tuff-lokalen, Myggdalsv. 80 nb måndag den 13 september kl 19

1 kommentar:

  1. En så kallad kommentar har avvisats, eftersom det inte var en kommentar till min text utan bara en länk till en amerikansk text, som inte på minsta sätt handlade om de rosor Radio Tuff delade ut.

    Ett gökägg alltså från någon anonym fegis.

    Åke Sandin

    SvaraRadera