söndag, augusti 29

Folkmakt kontra dominerande pengamakt

Vi minns, hur vi hoppades på en mindre krigisk värld, när kommunismen för ett par årtionden sedan klappade ihop i östra Europa. Kalla kriget hade äntligen slutat, så nu kunde den militära kapprustningen upphöra, trodde vi. Massor av pengar skulle nu kunna användas till människornas bästa i stället för att massmörda dem.

Det var dock alltför optimistiska förhoppningar. Västvärlden med USA i spetsen upptäckte raskt nya fiender som militärt måste bekämpas. Nu när ”ondskans imperium” (Reagan) fallit samman hittade man nya onda ”skurkstater” (Bush), Det blev bland annat krig i Irak 1990, i Jugoslavien 1999, i Afghanistan 2001, i Irak igen 2003. Mestadels handlade det om anfallskrig, något som segermakterna i Nürnberg 1945-46 stämplade som den värsta av krigsförbrytelser och därför lät hänga bland andra den tyske utrikesministern Joachim von Ribbentrop.

Den mäktiga vapenindustrin, som i början fick kalla fötter vid kalla krigets slut, behövde inte oroa sig länge. Tvärtom, USA:s väldiga militära satsningar har fortsatt att öka och lilla ”neutrala” Sverige har det senaste decenniet kunnat fyrfaldiga sin vapenexport.

Kanske är jag alltför konspiratorisk när jag undrar om inte starka ekonomiska krafter finns i bakgrunden för de fortsatta krigen. Med pengar kan man få politiker på sin sida, och vapenlobbyn har enorma resurser och kan därmed också påverka medierna, som nästan alla är vinstdrivande. Det är annars obegripligt, hur Bush och Blair kunde starta anfallet på Irak 2003 genom att få sin lögnaktiga propaganda om Saddams massförintelsevapen trodd. Krigens första offer är som vanligt sanningen, och den aktar sig de ekonomiskt beroende för att framföra.

Björn Gillberg påpekade: ”Regeln är att människan gärna gräver sin egen grav, bara timpengen är tillräckligt hög”. Och självaste Lyndon B Johnson – minns du honom?—var klarsynt nog att säga: ”Upptrappningen i Vietnam övertygade de amerikanska affärsmännen om att de inte under den närmaste framtiden behövde frukta några ekonomiska bakslag.”

Inom det väldiga militär-industriella komplexet finns stora vinster att hämta och välavlönade karriärer att göra. Här är den utfattiga fredsrörelsen i extremt underläge. Där finns inga personliga klipp att hämta utan bara hårt frivilligt arbete att utföra

Pengamaktens motsats är folkmakten, den stolta folkrörelsetraditionen, där människor verkar oavlönade för gemensamma mål till allas bästa. Detta arbete har fått allt lägre status, för de flesta beundrar nu fånigt dem som har tillskansat sig rikedomar. Alltså tillhör jag underklassen, som nu i 25 år gjort frivillig radio, så nödvändig i medieskuggans Tyresö.

Fem av Tyresöpartierna utnyttjar nu inför valet radion, men det parti som sannolikt har mest pengar och de rikaste sympatisörerna har märkligt nog förklarat att det inte har råd med småsummorna till Tyresöradion. Man kan bara hoppas, att några inte blir provocerade av att det ännu finns folk som arbetar utan tanke på vinst eller lön.

För 250 år sedan verkade de beundransvärda franska upplysningsfilosoferna, Voltaire, Rousseau och andra. Montesquieu lanserade principen om maktdelning och menade att den då dominerande kungamakten borde balanseras av riksdagar och domstolar. Kanske finns det i dag partier, som vill balansera den nu dominerande pengamakten, undrar

Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff nr 1271(29/8-12/9 2010)

8 kommentarer:

  1. Ingemar Gråsjö9:29 em

    Allt har inte blivit så bra som man kunnat hoppas efter murfallet, men det är väl bara genom högt ställda förhoppningar som man åstadkommer någonting. Men det har ju inte heller varit nattsvart. Ditt inlägg drar lite åt det nattsvarta hållet tycker jag, men det kanske inte var så det var menat. Demokrati och välstånd har ju tagit stora steg framåt i stora delar av världen, dock inte över allt.
    Ett par historiska förtydliganden:
    Irak?
    1990 blev det väl inte i första hand krig i Irak utan i Quwait, efter Iraks invasion. USA och dess allierade responderade på invasionen (vilket man naturligtvis med rätta kan vända sig emot) men genomförde inte de första krigshandlingarna.
    Ex-Jugoslavien:
    Kriget i ex-Jugoslavien startade såvitt jag vet 1991 (eller tidigare?). 1999 representerade snarast slutet, åtminstonne på de värsta excesserna. I det kriget kan man f.ö. inte beskylla det s.k. världssamfundet för att ha överreagerat. FN backade lydigt undan i t.ex. Srebrenica 1995 och grymheterna skulle fortsätta i stor skala ytterligare fyra år.
    I övrigt instämmer jag i din beskrivning.
    Jag letade efter lite fakta om konfliktläget i världen och fann via SIPRI:s utmärkta hemsida en hänvisning till UCDP som SIPRI samarbetar en del med.
    http://www.pcr.uu.se/research/UCDP/graphs/conflict_region_2008.gif
    Figuren visar mycket tydligt hur antalet konflikter stadigt ökade under hela kalla kriget föra att sedan abrupt minska. På senare år har trenden vänt svagt uppåt, men det är långt kvar till toppnoteringen 1990.
    Se där en mycket påtaglig positiv utveckling som högst sannolikt hänger samman med kalla krigets slut och dess kopplingar till ex-kolonier.
    SIPRI följer också upp utvecklingen för militärutgifter världen över.
    http://www.sipri.org/research/armaments/milex/resultoutput/worldreg2010
    Här kunde man också notera en drastisk nedgång under hela 1990-talet och en lika drastisk uppgång under 2000-talet. Nu är världen tillbaka ungefär på 1998 års nivå.
    Under de 20 år mätserien avser har världen genomgått en enorm välståndsökning så skall man vara löjligt positiv lägger världen idag en avsevärt mindre andel av sin BNP på militären jmf.m. 1998.
    Rotar man lite till hos SIPRI hittar man siffrorna för Sverige.
    http://milexdata.sipri.org/result.php4
    -Leta rätt på Sverige i rullgardinsmenyn!
    Räknat i absoluta tal och i fast penningvärde har militärutgifterna gått ner 20% i Sverige sedan 1998.
    Räknat som andel av BNP har de halverats.
    Inga dramatiska förändringar men trots allt nedåt.
    MVH
    //Ingemar Gråsjö

    SvaraRadera
  2. Tack Ingemar
    för att du inte tillhör de många anonyma fegisar, som krälar omkring på nätet,för du sätter schysst ut ditt namn. Och tack för intressanta uppgifter.

    Men egentligen kommenterar du inte det jag hoppades skulle uppfattas som min huvudpoäng: att de penningstarka styr både politik, sport med mera och tjänar storkovan också på att främja konflikter och krig.
    Åke Sandin

    SvaraRadera
  3. Tack själv!
    OK, jag kom aldrig till huvudbudskapet. :=))
    Jag har kanske en sorts patologisk drift att reagera på det jag uppfattar som överdrifter - helst nedativa sådana - för att underbygga en poäng. Eländet i världen är tillräckligt stort och klarar sig utan överdrifter.

    Pengamakten då:
    Jag är övertygad och enig med dig om att starka ekonomiska intressen sannolikt spelar stor roll i politiken och för att främja konflikter och krig.

    Vad jag daremot känner mig fullständigt säker på är att det endast är begränsade särintressen som tjänar på krig. Flertalet starka ekonomiska intressen, även på den sk. vinnande sidan förlorar helt säkert på kriget.
    Man borde alltså inte peka finger och säga att krigen är storkapitalets fel (om jag får tolka det du skriver lite vanvördigt :=)) )
    Man borde göra gemensam sak med storkapitalet istället och påvisa vad dess stora flertal förlorar.

    Förstörda värden kommer aldrig igen, vare sig ekonomiska eller andra. Dels skall kriget finansieras med skatter som folk behövt för att finansiera sina bostadslån. Dessutom kommer den "besegrade sidan" inte heller att göra "vinnarna" rika. Ett folk i spillror kommer att efterfråga klart färre mobiltelefoner, mikrovågsugnar och bilar. I och med att människorna är så många är den delen av ekonomin avsevärt större än vapeininndustri och annat indirekt associerat med krig.

    Jag har en figur någonstans som beskriver den ekonomiska tillväxten för de västliga (både "vinnarna" och "förlorarna") inblandade i WW1 och 2. Den visar en mycket lovande välståndsökning från ca. 1870 och framåt. Denna bryts abrupt 1914 och skjuter inte fart igen förrän 1947. Det ät kusligt att se vilket groteskt och ointagligt välståndstapp som hänger samman med de bägge världskrigen.

    USA:s ekonomi behöver ju inte närmare beskrivas. Krisen har naturligtvis många orsaker, men osäkerhet är aldrig bra för ekonomins helhet och bolånekollapsen hade i alla fall inte förvärrats om amerikaner fått behålla fler skattedollar. Raytheon, Lockheed, GE m.fl. hade kanske haft det sämre, men de är inte grundstommen i Amerikansk ekonomi.

    Vänliga hälsningar.
    Ingemar Gråsjö

    SvaraRadera
  4. Här kommer ett litet provokativt appendix med lätt politikerföraktande touch.
    Egentligen her inte ens särintressena så stor makt, iaf. inte när det gäller att starta krig. De gör antagligen vad de kan avseende hot, fulspel, påtryckningar, lobbying, desinformation . . . you name it.

    Ytterst är det dock regeringar och i förekommande fall parlament som säger ja eller nej till krig (och tvingar av sina medborgare skattepengar för att finansiera det).
    Särintressenas ev. fulspel må vara omoraliskt, men de politiker som abdikerar från sitt mandat och låter sig dompteras av annat än väljarnas bästa är de verkliga skurkarna.

    SvaraRadera
  5. Tack Ingemar

    för nya inlägg i en viktig diskussion. Vill här som avslutning citera en bit ur min krönika ”En åsna lastad med guld”, som sändes i Radio Tuff nr 1262 och kom in på denna blogg i april 2010:

    ”Filip av Makedonien lade grunden till att det antika Grekland blev ett världsvälde under sonen Alexander den store. Det hände på 300-talet före vår tideräknings början, när Hellas var splittrat i olika stadsstater. Men Filip enade Grekland, inte minst därför att han förstod att utnyttja medmänniskornas girighet. Han tillskrivs följande cynism:

    ’Det finns inte en stadsmur så hög att inte en åsna lastad med guld kan ta sig över den.’

    Metoden att muta sig fram är för all del mindre blodig än att krigiskt ta över andra områden. Å andra sidan driver girigheten på militär produktion och kapprustning till nya svindlande höjder. Vapenindustrin är en mycket lukrativ bransch, vars direktörer blir mångmiljonärer eller miljardärer. De kan med sina pengar förmå medierna att skapa ständigt nya hotbilder och därmed få politikerna att anslå nya miljarder till krigsförberedelser och krig. Paradoxalt men inte helt obegripligt är att de politiker som brukar snåla mest med skattepengar är de mest frikostiga i fråga om militäranslagen.”

    SvaraRadera
  6. Som vanligt har en sån där anonym typ (läs:fegis)lämnat något som kallas "kommentar", men innehåller inget alls om vad jag skrivit utan bara amerikandka länkar till det eviga tjatet om 11 september. Man vill alltså placera dessa länkar överallt på nätet för att de ska uppmärksammas.

    Dessa anonyma som krälar omkring här på nätet har jag gång på gång erbjudit att få bli intervjuade av mig på radion, men de vågar inte krypa fram från slemmet under sina stenar.

    Tills de visar minimum av civilkurage genom att sätta ut sina namn och verkligen kommentera vad jag skriver vägrar jag att publicera dem.
    Åke Sandin

    SvaraRadera
  7. Anonym6:55 fm

    Mitt råd Åke, är att du ignorerar
    idioter som skriver till dig, det är det enda sättet att bli av med dem.
    Men jag vill till sist att du förstår en sak, det är enkelt att vara förbannad pacifist. Men jag lovar dig, det är ett helvete att vara krigsveteran. Tänk dig att inte ens kunna berätta på gator och torg vad du genomlidit utan risk att bara därför, därefter bli mördad.
    Tänk dig att ha något så tungt i bagaget att du riskerar både ditt eget och din familjs liv om det avslöjas ...då kan jag fan förtälja diger att allt vad du har av "civilkurage" försvinner.
    Krig är ett helvete, och de finns p.g.a folk hatar varandra, segraren skriver historien, så är det bara.
    Det gör mig ledsen att människorna i landet Sverige, inte begriper hur bra de har det , utan någon egentlig naturlig fiende. Det finns alltid en risk att detta ändras, när vi sätter ned en fot i en främmande konflikthärd. Låt oss innerligt hoppas att så ej heller kommer att ske fortsättningsvis.
    Men med en regering som alla verkar vara amerika-republik-wannabees så finns nog den risken
    Jag är tacksam för det arbete TUFF och Svenska Freds gör.
    //Gammal "elit"-soldat
    Skjuten 3 gånger i ryggen,
    två gånger i bröstet,
    en gång i höger hand,
    en gång i vänster fot
    och en gång i huvudet,
    den kulan sitter kvar än.

    SvaraRadera
  8. Tack, du erfarne krigsveteran, för ditt senaste inlägg. Synd att du inte sätter ut ditt namn. Jag blir väldigt nyfiken på dig och skulle gärna vilja göra en halvtimme på Tyresöradion med dig. Ring mig gärna. Telefon är ett mycket bättre sätt att diskutera än att skriva på nätet.

    Bästa hälsningar
    Åke Sandin

    SvaraRadera