onsdag, augusti 4

För 65 år sen:

6 aug 1945. HIROSHIMA FÖRINTAS
9 aug 1945. NAGASAKI FÖRINTAS

Kl 8.15 den 6 augusti 1945 fällde ett amerikanskt flygplan en atombomb över den japanska staden Hiroshima. Uppåt 100 000 barn, kvinnor och män brändes omedelbart ihjäl. Många andra dog åren efteråt av den cancer som den radioaktiva strålningen hade förorsakat. Tre dagar senare fälldes en atombomb också över Nagasaki med ungefär samma förödande verkan som i Hiroshima.

Efteråt förgyllde segerrusiga medier piloternas bedrifter och atomforskarnas genialitet Det tog ett år, innan man förstod vad de här beundrade nya bomberna ställde till med och att de hade drabbat människor och inte krigspropagandans djuriska monster. Då publicerade New Yorker en lång artikel av John Hershey, som hade lyckats ta sig in i Hiroshima och intervjua överlevande. En av dessa berättade så här om den 6 augusti 1945:

"När jag kom in bland buskarna såg jag att där låg ett tjugotal människor och alla befann sig i samma mardrömsliknande tillstånd: Ansiktena var totalt sönderbrända, ögonhålorna var tomma, vätskan från dom smälta ögonen hade runnit nerför kinderna..…Deras munnar var ingenting annat än varfyllda sår"

Sen dess har omvärderingen av atombomberna över Japan fortsatt, främst bland historieforskarna. Så här skriver historieprofessorn Göran Rystad:

"Talet om atombombernas berättigande genom räddningen av hundra-tusentals liv bör förvisas till historiens skräpkammare"

I dag är vår värld nedlusad av många tusen kärnvapen, mångfalt starkare och dödligare än bomberna över Hiroshima och Nagasaki. Det konstiga är att det numera är så märkligt tyst om detta otäcka hot mot hela mänsklighetens existens. Men inte alla är tysta:

TUFF TIGER INTE OM KÄRNVAPEN
Tyresö Ulands- och Fredsförening (TUFF) har i 43 år informerat om kärnvapen och protesterat mot dem. Information om TUFF kan man få på www.tuff.fred.se och genom att lyssna på Radio Tuff på 91,4 MHz eller www.tyresoradion.se sönd. kl 17
Årsavgift för medlem i TUFF: 200 kr plus 80 kr för familjemedlem. Pg 16 01 37 -6

LILLA SADAKO OCH PAPPERSTRANORNA
När atombomben detonerade i Hiroshima var lilla Sadako 1 år. Hon överlevde men tio år senare insjuknade hon liksom så många andra i leukemi på grund av den radioaktiva strålningen. Enligt en sägen skulle man klara sig om man vek 1000 papperstranor. Hon hann vika 644, innan hon dog, tolv år gammal. Hennes kamrater fortsatte att vika tranor och de är sedan dess symboler för kampen mot kärnvapen.

I Hiroshima finns en staty, som avbildar lilla Sadako och som har en trana i toppen. Den 6 och 9 augusti hänger papperstranor överallt i Hiroshima och Nagasaki.

KÄRNVAPEN HOTAR OSS ALLA
I dag finns så många kärnvapen i världen att de kan utrota allt mänskligt liv flera gånger om. USA och Ryssland har tiotusentals kärnvapen, Kina 400, Frankrike 350, England 185. Även Israel, Pakistan och Indien har kärnvapen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar