lördag, augusti 14

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1270) 15 aug 2010 till....

....till en insändare (DN 10/8) av förre militärpsykologen Karl-Yngve Åkerström. Den har rubriken ”Försvarsmiljarder slösas bort på omöjligt krig”. Där skriver han bland annat: ”På irrfärden i Afghanistan har många sköna miljarder slösats bort i ett projekt som allt fler experter dömer ut som omöjligt”. Talet om att vi tillsammans med USA värnar om afghanernas mänskliga rättigheterna klingar falskt, tycker han, eftersom ”vi vet att USA håller människor fängslade utan rättegång i åratal och utsätter dem för tortyr enligt tillstånd från högsta statsledningen”

....till Aftonbladets Helle Klein, som på sin blogg på Hirroshimadagen 6 augusti under rubriken ”Kampen mot kärnvapen får aldrig upphöra” bland annat skriver: ”I dag är det 65 år sedan atombomben över Hiroshima släpptes och minst 100.000 dödades. Än i dag föds människor med missbildningar på grund av strålningen.Tre dagar senare släppte amerikanerna en atombomb över Nagasaki och ungefär 70.000 människor dog.”

....till ”Läkare mot kärnvapens” Jan Larsson och Gunnar Westberg, som i Sydsvenskan (6/8) skriver en lång artikel i vilken de tar upp kärnvapnens konsekvenser - då och nu. De avslutar artikeln med: ”Kärnvapen är det mest inhumana verktyget för folkmord som uppfunnits: det är hög tid att förbjuda dem.”

....till dem som kom ihåg Hiroshimadagen den 6 augusti. Det är tyvärr en minskande skara. I Tyresö Centrum fanns i alla fall några tappra från Tuff och delade ut informationsblad och vikta papperstranor för att påminna om kärnvapnen.

....till Sveriges Radios Studio Ett, som (9/8) har ett inslag om brittiska krigsveteranerna. 180 000 av dem har de senaste åren tjänstgjort i Afghanistan och Irak. Många tusen lider efter hemkomsten av posttraumatisk stress. Så här säger man från frivilligorganisationen ”Talking 2 Minds”, en organisation där det är krigsveteraner som hjälper andra veteraner: ”Mardrömmar, paranoia, okontrollerad ilska och förvirring är några av de symptom som kännetecknar posttraumatisk stress och som beskrivs som Storbritanniens nya inre fiende.” Också danskar som varit soldater i Irak mår dåligt. Flera av dem har lämnat tillbaka sina medaljer och flyttat till obebodda trakter.

....till bokförlaget Norstedts som kommit med en nyutgåva av reportageboken ”Tysk höst”, som skrevs av Stig Dagerman (1923-1954). Den handlar om hur miljoner tyskar hösten 1946 försökte få logi och mat och kunna överleva i de sönderbombade ruinstäderna, där också miljoner etniskt rensade tyskar försökte få plats. Det var alltså en tjugotreåring från Älvkarleby som öppnade världens ögon för lidandet i det härjade Centraleuropa efter kriget.

....till ett radioprogram, som hördes första gången den 25 augusti 1985 och sedan dess har hörts varenda vecka, alltså oavbrutet i 25 år. Det är säkert rekord för frivilligt producerad radio. Just nu hörs nr 1270 och det är förstås Tyresö Ulands- och Fredsförenings Radio Tuff det handlar om.

....till alla som bidrar till Tuffs ekonomi genom att lördag den 28 augusti kl 11-15 besöka föreningens storloppis på ängen utanför rulltrappan vid Tyresö centrum. Där finns det stora chanser att fynda.

4 kommentarer:

  1. Anonym9:52 fm

    Kriget i Afghanistan, är helt klart en irrfärd för vilken människa som helst, med en normal mängd med smör i kolan.
    Men tro mig, det är absolut ingen irrfärd för de cigarr rökandes, konjakslapande feta generaler som utnyttjar "kriget" i eget profitintresse, i form av narkotikasmuggling medelst militärflyg
    Sedan avslutar de sina karriärer på ålderns höst,med en villa vid Genevesjön. Efter sig har de då lämnat tusentals förruttnande lik, badandes i stinkande avföring och urin,blandat med medikamenter
    Fy fan, säger jag bara
    //gammal "elit"-soldat
    (skjuten två gånger i bröstet, tre gånger i ryggen, en gång i höger hand, en gång i höger fot, en gång i huvudet (den kulan sitter kvar än)...

    SvaraRadera
  2. Synd att denna ”elitsoldat” som ibland skickar ganska underliga kommentarer, som jag därför avvisar, inte ens vågar uppge sitt namn. Men har kanske har blivit feg på gamla dar?

    Annars hade det varit roligt att få intervjua honom en halvtimme på www.tyresoradion.se

    SvaraRadera
  3. Synd att denna ”elitsoldat” som ibland skickar ganska underliga kommentarer, som jag därför avvisar, inte ens vågar uppge sitt namn. Men har kanske har blivit feg på gamla dar?

    Annars hade det varit roligt att få intervjua honom en halvtimme på www.tyresoradion.se

    SvaraRadera
  4. Anonym10:04 em

    Hmmmmm,
    Bäste Åke, du skulle nog inte vilja ha en gammal gubbstrutt som jag i studion.
    En "dront" som är fylld med hat mot människans girighet.
    Tyresö rsdio är ett fan så intressant program,roligt, kontroversiellt och fyndigt. Jag ska inte vara blyg i orden, tack vare Dig.
    Förmodligen emigrerar jag vertikalt före dig Åke, jag hoppas att du planerat för succekanalens fortlevande.
    Sådana "lurkar" som jag, bryr sig inte mycket om du för in deras blänkare eller ej, tyvärr är vi av ett utdöende släkte.
    Ha det så bra, en väsentlig tid framöver ÅKe, själv planerar jag för att dra ner rullgardinen.
    Tacka för ordet !
    // gammal "elit" soldat, yada , yada, yada ... ...

    SvaraRadera