fredag, maj 21

Marianne Stieger: Kungligheter i krig och fred

Kära lyssnare!

Den kungliga hufvudstaden tycks fullständigt kvävas av kunglig bröllopsyra. Inte en dag utan utförliga rapporter om blomsterarrangemang, kortegevägar, paradövningar och rodd med kunglig slup. Jaja, låt oss hoppas att det äktenskapet håller efter alla dessa förberedelser.

Men en fråga sysselsätter mig. Hur blir det nu med släktnamnet? Kommer den kungliga ätten
att heta Bernadotte även i fortsättningen, eller blir det den framtida Westlingska ätten som förlänar Sveriges rike glans och gloria?

Tro nu inte att bara ni däruppe i Stockholm har kunglig glans att fira. Även om vi härnere inte har något bröllop att celebrera, så har vi kungliga segrar att högtidlighålla. För två år sedan begick skåningarna 350-årsjubileet av att kung Karl X Gustav tågade över Stora Bält och besegrade danskarna. Detta firade han med att ta ifrån dem Skåne. Freden i Roskilde år 1658 var ett årtal som vi alla fick lära oss i skolan. Så varför ställa till med fest nu igen två år senare? Kära lyssnare, det beror på att det inte är riktigt den freden vi firar.

Se, den gode kungen nöjde sig inte med Skåne, utan han ville ha hela Danmark. Därför startade han två år senare det så kallade fortsättningskriget. Men så dog Karl X Gustav och fred slöts den 27 maj 1660. Vid detta fredsslut gjorde man ett landbyte. Ven, den vackra ön i Öresund, med sina av Gabriel Jönsson besjungna Backafall, hade förblivit dansk under de gångna två åren. Men nu bytte svenskarna till sig denna ö mot Bornholm. Visserligen en förlust om man ser till ytan, men ön i Öresund var strategiskt mycket viktigare än Bornholm. Eftersom Ven tillhör Landskrona kommun, är detta jubileum givetvis mycket viktigare att glädjas åt i den staden än ett aldrig så pråligt bröllop i Stockholm.

En annan kunglig begivenhet har också sitt jubileum härnere i år. Men då är det Helsingborg som firar. Och nu kommer jag tillbaka till ätten Bernadotte. I augusti i år är det nämligen tvåhundra år sedan den Bernadotteska anfadern Jean Baptiste Bernadotte utnämndes till Sveriges kronpris. Men det skulle dröja ända till den 20 oktober 1810 tills den nya kronprinsen anlände till Sverige via Helsingborg. Dåligt väder gjorde att han fick tillbringa en natt i staden, innan färden till huvudstaden kunde anträdas landvägen. Denna konungsliga vistelse kommer att högtidlighållas i Helsingborg och i Helsingör i närvaro av både den danska och den svenska kungafamiljen. Till och med en bok med titeln ”Bernadotte i Helsingborg” ska ges ut. En natt i den staden – kan det ge stoff till en hel bok? Den som lever får se.

Hur som helst tänker jag med det snaraste bege mig till Helsingborg och slottet Sofiero för att därstädes beundra den gudomligt vackra rhododendrondalen som nu står i full blom. Dalen anlades en gång i tiden av kronprinsessan Margareta, farfarsmor till den lyckliga bruden. Ett fång blommor från den parken skulle väl platsa på bröllopstaffeln?

Patriotiska hälsningar sänder från Limhamn
Marianne Stalbohm-Stieger i Radio Tuff nr 1264

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar