lördag, februari 13

SVENSK AGENT KONTRA RYSK EKOLOG

-----------------------------------------------------------------------------------
(I den här bloggen är de flesta texter från Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff, som har hörts varje vecka sedan 1985 på 91,4 MHz och på
www.tyresoradion.se . Radio Tuff görs på frivilligbasis i den stolta folkrörelsetraditionen och sänds söndagar jämna veckor kl 17 och sedan fyra ggr per dygn i två veckor. Programledare: Åke Sandin och Monica Schelin. Medarbetare: Hampus Eckerman, Marianne Stieger, Bengt Svensson)
---------------------------------------------------------------------
Härom månaden blev jag uppringd av en journalist från SvT:s Uppdrag Granskning. Han hade en uppgift om att IB-agenten Donald Forsberg i slutet av 1960-talet hade infiltrerat Tyresö Ulands och FredsFörening (TUFF). Därför kollade jag Tuffs medlemslistor från den tiden men hittade ingen med det namnet.

Det här var alltså för drygt 40 år sedan. Då åkte jag ofta till Arlanda och hämtade unga amerikaner, som deserterat från Vietnamkriget. De bodde hos olika Tuff-medlemmar. En av dem bodde hos min familj och betraktas ännu som en slags storebror av mina sedan länge vuxna döttrar. Hade sovjetiska desertörer kommit till Sverige under krigen i Tjeckoslovakien eller Afghanistan hade vi säkert tagit hand också om dem

Känner mig nästan smickrad, om det vore sant att IB-agenter också spionerade på Tuff. De kan inte ha hittat någonting alls av värde, för allt Tuff gör har alltid varit helt öppet. Men som Donald Forsberg själv har framhållit (DN 2/10 2008) var agenterna ”manipulerade till att känna att Sverige var så illa ute att det bara var en tidsfråga innan en sovjetisk invasion skulle inträffa. ”

- ”Det var inte en fråga om ifall det skulle hända utan när det skulle göra det”, säger Donald Forsberg. ”Det motiverade oss. Vi ifrågasatte inte. Vi blev svenska kamikazepiloter men ska man ha effektiva agenter måste man till viss del hjärntvätta.”

Visst hade Sovjet agenter också i Sverige men knappast i samma mängd som den andra stormakten hade. Minns från Vietnamtiden Bill, som utgav sig för att vara desertör och hans kompis Mike, en amerikan som hade bott i Sverige länge och kallade sig för ”översättare”. Både var mycket aktiva i desertörkretsar och gjorde det bästa för att i amerikanska ögon kompromettera den svenska Vietnamrörelsen. Bland annat fanns de med i den förljugna filmen US-Deserter. Om den skrev jag på Aftonbladets kultursida en lång kritisk artikel, som 1970 också publicerades i boken ”Solidaritet, antifascistisk årsbok 1969-70”

I SvT:s Uppdrag Granskning nu i början av februari dök Donald Forsberg upp igen. Där spanade han bekymrat ut över Östersjön och varnade för miljöfarliga vapen och radioaktivt avfall, som han påstod att ryssarna i början av 1990-talet skulle ha dumpat där. Varför det inte hade meddelats svenska myndigheter förrän många år senare framgick inte av programmet.

Sedan har Aleksej Jablokov förnekat dumpningen i Östersjön. Kan man då i den här frågan sätta tilltro till en ryss? Nu är Jablokov ingen agent utan en allmänt aktad ekolog, hedersmedlem i American Academy of Arts and Sciences. Han var vän till nobelpristagaren och dissidenten Andrej Sacharov (1921-89). Till yttermera visso ledde Jablokov på 1990-talet den utredning, som starkt kritiserade ryssarna för att ha dumpat farligt militärt avfall i Norra ishavet och Stilla havet.

Våra medier spelar ibland på Sveriges traditionella rysskräck. Men är det inte rimligare att tro på den ryske vetenskapsmannen än på den svenske före detta IB-agenten?
-----------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörening Radio Tuff (nr 1257) 14-28 feb 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar