---------------------------------------------
Samuel Strandberg i Farsta har skrivit flera mycket läsvärda böcker om Indien. Det var han som kring 1970 tipsade Tyresö Ulands- och FredsFörening (Tuff) om behoven av skolor i den indiska delstaten Gujarat. Det ledde till att Tuff alltsedan dess har finansierat hundratals utmärkta projekt för många tio tusen fattiga indiska barn. Samuel var tidigare bland annat vice ordförande (fp) i Stockholms kommunfullmäktige. Hans text ansluter till Tuffs senaste samtalscafé Filosofika, vars ämne var ”Klarar världen folkökningen?”
-------------------------------------------
Vår tids evangelium är en hejdlös tro på tillväxten. Tillväxt eftersträvas på alla plan, främst på det ekonomiska området. En ständigt växande bruttonationalprodukt (BNP) eftersträvas aningslöst av alla regeringar, och nolltillväxt eller till och med minskande tillväxt tycks vara alla finansministrars mardröm. Man tror att ständig tillväxt är en förutsättning för framgång, på samma sätt som att ett flygplan bärs av sin fart – det plan som tappar farten störtar.
Tillväxtens vänner har kunnat inkassera en fantastisk utveckling på snart sagt alla områden. Den rika delen av mänskligheten har kunnat glädja sig åt ett ständigt stigande välstånd och högre livslängd. Nu kräver de ”efterblivna” folken att snarast få åka med på tillväxttåget mot framtidens överflödande samhälle.
Vi – de redan välbeställda – missunnar inte någon att få leva ett långt liv i hälsa och trygghet. Frågan är dock: kan vår planet i längden bära en ständig tillväxt? Svaret på denna fråga måste bli nej.
Vi är helt enkelt redan nu för många. Grundorsaken till våra problem är främst den väldiga befolkningstillväxten. Världsbefolkningen har mer än fyrdubblats under 1900-talet. Det är främst städerna som växer – redan nu bor halva mänskligheten i städer, ofta storstäder på flera tiotal miljoner invånare, där luft och vatten förgiftas, trängseln blir alltmer olidlig och miljön dukar under för befolkningstrycket. Om utvecklingen skall fortsätta som för närvarande kommer nästa sekelskifte att erbjuda våra efterkommande en utplundrad urbaniserad planet med brist på rent vatten och livsmedel och växande ojämlikhet mellan olika folkgrupper, vilket allt kommer att leda till svåra sociala motsättningar.
Den nuvarande hysteriska dyrkan av tillväxten måste ersättas av en strävan efter en balanserad utveckling och en mer jämlik fördelning av jordens resurser. Den rika världens utmanande överkonsumtion (se varuutbudet på närmaste stormarknad!) är ohållbar ur ett långsiktigt globalt perspektiv .
Den oroande frågan är om våra beslutsfattare har politisk handlingskraft nog för att framtvinga en nödvändig kursändring. Om inte kommer mänskligheten att möta samma öde som andra djurarter som ”vuxit ur” sin miljö, det vill säga inbördes strid och slagsmål till döds om resurserna.
------------------------------
Samuel Strandberg
Mer om tillväxt:www.jak.se
SvaraRaderahttp://transitionsweden.ning.com
Mvh
Lennart Andersson
Jättendal