lördag, februari 13

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1257) 14-28/2 -10 till...

....till Sveriges Radios program Snittet som (10/2) tog upp Erik Pausers filmer om det amerikanska Vietnamkriget och den posttraumatiska stress som många vietnamesiska och amerikanska soldater efteråt drabbades av och deras kamp för att överleva. Dessutom skildrades de otäcka skadorna i flera generationer av amerikanernas användning av det giftiga Agent Orange.

....till Aftonbladets Åsa Linderborg, som (10/2) skriver: ”Talibanerna har inte min sympati, men det har heller inte kapitalet när det tar till vapen. De soldater som åker till Afghanistan gör det säkert i tron om att de ska bringa fred och utveckling – det är just därför de hemvändande kistorna är en tragedi på riktigt – men det verkliga motivet för den svenska truppnärvaron är inte att befria kvinnorna från burkan, utan krasst rationellt kryperi för en stormakt som vill ha herravälde i en geopolitiskt avgörande region. Kanske spekulerar man om framtida favörer i form av feta handelsavtal.”

....till Sveriges Radios vanligen mycket hörvärda program Konflikt (lördagar kl 9). Den 6 februari handlade det om grymheterna i krig mot kvinnor. De våldtas, lemlästas eller dödas. De otäcka våldtäkterna mot de kongolesiska kvinnorna skildras ofta. Men Konflikt bröt mot den närmast rasistiska vanan att förtiga förlorarnas lidanden under och efter andra världskriget. I programmet nämndes också, att omkring två miljoner tyska flickor och kvinnor grymt våldtogs. Det framhölls att dessa våldtäkter inte bara framkallade smärta och förnedring utan också skam och skuld över vad som hänt dem. Än i dag lider en tredjedel av de drabbade tyska kvinnorna av svåra posttraumatiska syndrom.

....till tidningen Sydsvenskan, som (6/2) publicerar Dusan Sedlaceks insändare, vars slutord är: ”Det är helt okej att mörda, våldta och lemlästa civila. Se bara till att du är på den segrande sidan.”

....till Aftonbladets Eva Franchell, som (9/2) bland annat skriver: ”Afghanerna har alltid levt under förtryck, under talibanerna och just nu under det amerikanska kriget mot terrorismen. Det är den amerikanska militären som ska påbörja sitt återtåg. Det är den civila och politiska uppbyggnaden som måste börja. ”

....till Tuffs partner i Belgrad, Lina Vuskovic, som nu skrivit och tackat för de 7000 kr som hon fick från Tuff före jul. Hon har använt pengarna för julklappar till fattiga gamla, som bland annat fått kastrull, pyjamas, underkläder, dammsugare, sittriktig stol, el-kokare och en del pengar. Både vinterkylan och den försämrade ekonomin är svåra problem för fattiga gamla i Serbien.

....till Bio Rio, Hornstulls Strand 3, som säger sig stoppa ”tystnadens konspiration” genom att visa filmen "Marken talar arabiska" lördag den 20 feb kl 15.30

....till till två lockande Tuff-arrangemang. Kumlalärarna Lisa Norgren, Lena Mansfield och Katarina Persson berättar med bilder om sitt Indienbesök i januari till de många Tuff-projekten. Det sker onsdag den 17 februari kl 19 i ”Navet”, hus C i Föreningsgården. Missar du det är du välkommen på ett möte med två ledande i fredsrörelserna: Svenska Freds’ ordförande Anna Ek och Kristna Freds’ tf generalsekreterare Håkan Mårtensson (Krusbodakille!!) inleder om fredsrörelsens uppgifter 2010 i Kulturcaféet, Föreningsgården torsdag den 4 mars kl 19. Hjärtligt välkommen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar