söndag, februari 28

Hampus Eckerman, som får stryk i Thailand

"- Visste ni att i Thailands Phuket så blir en man nedslagen två gånger om dagen?- Ja, och han är jäkligt trött på det!"

Skämtet hade naturligtvis varit roligare om jag själv inte varit den som fått stryk. Men jag antar att man får skylla sig själv om man anmäler sig till ett thaiboxningsläger. Och nedslagen och nedslagen - svimmande av att träna i värmen är nog en bättre beskrivning. Minst en liter vatten per träningspass går åt och ändå känner jag mig som en klubbad säl när det är slut.
* * *
Sedan förra veckans Radio Tuff har många roliga nyheter skett. Nederländernas regering har spruckit eftersom de inte kunnat enas om en förlängning av stridsinsatsen i Afghanistan. Nyheten är faktiskt roligare än den kan verka vid första anblicken. Regeringen lyckades nämligen påbörja sitt eget fall.

Det var Nederländerna själva som bad NATO att skicka en officiell förfrågan om förlängning av trupplaceringen. Sådant skickas vanligtvis enbart när allt är klart och detaljerna överenskomna. Men när NATO skickade sin förfrågan startade istället ett totalt kaos då beslutet inte förankrats ordentligt. Inför NATO:s förbryllade ögon imploderade den nederländska regeringen i den politiska motsvarigheten till en självmordsbomb.

Lika bra är väl det, då det också kommer att leda till färre bomber som regnar över Afghanistans folk. Visserligen tycks de vara seglivade. I förra Radio Tuff kunde jag berätta om talibanledaren Hakimullah Mehsud som dött sex gånger - på den sjunde - men ändå verkade vara vid prima liv. Den här veckan har vi kunnat läsa i svenska tidningar om gripandet av Abdul Baradar - som under stora fanfarer rapporterades ha dött i ett flygangrepp för två år sedan. Mot sådana återuppstående fiender står sig våra svenska soldater slätt. När de dör så stannar de döda.

Tidningarna SvD och Expressen har nu i krigshetsens och blodtörstens namn börjat lansera en kampanj om att man ska bära gula band för att stödja trupperna i Afghanistan. En intressant variant, eftersom den amerikanska och tämligen nymodiga seden innebär att man ska bära dessa band enbart om man har familj i kriget som man önskar ska komma hem helskinnad. Ett snabbt tillbakadragande torde då vara på Expressens agenda.

Det gula bandet har annars också använts för att öka medvetandet om testikelcancer och projekt för självmordsprevention. Ett tillbakadragande av trupperna skulle passa perfekt för att förhindra de svenska soldaterna från att begå självmord. Två flugor i en smäll! Tyvärr hjälper inte ett trupptillbakadragande mot testikelcancer, men man kan inte få allt.
* * *
Nej, nu är det dags att gå och få stryk igen.
-------------------------------------
Hampus Eckerman i Thailand för Radio Tuff nr 1258

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar