....till Dagens Nyheters Stefan Helgesson som (24/2) i en recension av Christer Sturmarks bok ”Personligt samtal med fritänkare” bland annat skriver: ”Länge utgick sociologerna från den så kallade sekulariseringstesen: ju modernare samhälle, desto mindre religion. Tesen såg ut att stämma ungefär fram till 1980-talet. Sedan dess har islamiska, kristna och hinduiska väckelser fått ett enormt genomslag nästan överallt i världen: Nord- och Sydamerika, Afrika, Indien, Mellanöstern, Ryssland.” Helgesson skriver vidare: ”Det enda påtagliga undantaget är Europa, särskilt Västeuropa. Men här är utvecklingen asymmetrisk: Medan kristendomen betyder allt mindre för européer i gemen har islam tagit plats i offentligheten på ett synbart överraskande sätt.” (Nästa träff i Tuffs diskussionscafé Filosofika är redan tisdag den 3 mars kl 19 i Tufflokalen, Myggdalsv 80 och då är ämnet ”Religioners inflytande på politiken”
....till den brittiske stjärnjournalisten John Pilger som i “Information Clearing House” (21/2) skriver under rubriken ”Cambodia's Missing Criminals” med anledning av att rättegångarna mot Pol Pot-regimen nu inletts. Problemet med denna av FN uppbackade tribunal, menar han, är att den endast befattar sig med de gamla ledarna för Khmer Rouge men inte med de ansvariga för andra civila dödsoffer: Pilger skriver bland annat: ”Det var tre stadier i Kambodjas holocaust men bara ett av dem har fått plats i det offentliga minnet. Det är högst osannolikt att Pol Pot skulle ha kommit till makten om inte Richard Nixon och hans rådgivare Henry Kissinger hade anfallit det neutrala Kambodja. 1973 fällde amerikanska bombplan mera bomber över Kambodjas tätbefolkade områden än de som fälldes över Japan under hela andra världskriget, motsvarigheten till fem Hiroshimas” Enligt Pilger var det tredje stadiet av kambodjanernas elände när britter och amerikaner 1979 införde ett förödande embargo mot Kambodja bara för att dess befriare, Vietnam, tillhörde fel sida i det kalla kriget. Om detta skriver Pilger: ”Få utrikeskampanjer har varit lika cyniska och brutala. I FN begärde britterna att den nu störtade Pol Potregimen i FN skulle behålla rätten att respresentera sina offer och röstade med Pol Pot i i FN-organen, inklusive Världshälsoorganisationen, som därför förhindrades att verka inom Kambodja”
....till Malmös kommunalråd Ilmar Repalu, som råkat i blåsväder på grund av Davis Cupmatchen mot Israel. Dels har han kritiserats för att av säkerhetsskäl ha beslutat att matcherna skall spelas utan publik, dels har han blivit påhoppad av politiska motståndare, som närmast anklagat honom för antisemitism för hans klarspråk om Gaza. I Sydsvenskan (24/2) får han chans att bemöta kritiken. Han vidhåller dock sin inställning till Gazakriget, skriver om bomberna mot bostäder, sjukhus och FN-skolor och fördömer användandet av fosfor, som brännande borrar sig in i köttet på människor. Och han slår fast: ”För mig är det mord varje gång ett barn dödas i krig. Jag kan aldrig acceptera att 412 barn har dödats i kriget på Gazaremsan eller att nästan 40 procent av dem som skadats i kriget är barn. Liksom Jan Helin anser jag att det är en galenskap som passerat all mänsklig och moralisk gräns.”
....till Tuffs indiske partner sedan 30 år tillbaka, Bhikhu Vyas. På tal om att två tuff-aktivister –gratis som vanligt—härom veckan i tre omgångar informerade eleverna vid Tyresö skola om de många tuff-projekten i Indien skriver han nu: ”Självklart ska vi ge något av projekten namn efter Tyresö skola, som i flera år så berömvärt bidragit till finansieringen av dem.”
....till Tore Persson, som i tisdags (24/2) framträdde vid ett möte, arrangerat av Svenska kyrkan och TUFF. Han har tidigare bott två år i Israel och de senaste tre månaderna varit ekumenisk följeslagare i den palestinska byn Yanoun. Mycket kunnigt och mångsidigt informativt redogjorde han med bilder för palestiniernas situation med bosättare, vägspärrar och andra problem.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar