söndag, februari 22

RELIGIONERS INFLYTANDE PÅ POLITIKEN

Nyss hörde vi här i Radio Tuff att nästa träff i det uppskattade diskussionscaféet Filosofika är den 3 mars och att ämnet då är rubrikens. Vid närmare eftertanke är det ett så vittomfamnande ämne att det riskerar att bli vittomfumlande.

För några decennier sedan spelade religioner västvärlden inte någon större roll i vår sekulära politik. Enligt en opinionsundersökning anser i dag bara 17 procent av oss svenskar att religion är en viktig del av vårt vardagliga liv. Men ett av våra regeringspartier kallar sig nu kristdemokratiskt. Och i vårt grannland Tyskland är det största partiet den Kristdemokratiska unionen (CDU) med förbundskanslern Angela Merkel i spetsen. Under den kommunistiska tiden i grannlandet Polen utgjorde katolikerna en motvikt mot regimen. Då var fri abort tillåten i Polen, dit svenska kvinnor för den skull åkte. Efter 1990 har det katolska inflytandet i Polen ökat, aborten är fri i Sverige, så nu går aborttrafiken i motsatt riktning.

Just i så kallade etiska frågor har religionerna ett klart inflytande på politiken. Abortfrågan är nämnd men också beträffande homoäktenskap och sexualitet spelar religionerna en roll, ännu mera utanför Europa. I USA utgör de så kallade högerkristna en stark påtryckningsgrupp, som bland annat hjälpte Bush till makten. Det var bara några veckor sedan Obama upphävde det märkliga förbudet mot att låta amerikanska biståndspengar gå till fattiga länder som använde dem till familjeplanering och aidsbekämpning.

Samma prydhet har inte präglat USA:s högerkristna i fråga om att tillgripa militära medel, alltså massmord på medmänniskor, i varje fall inte på dem som man utmålar som ”onda” eller som lever under en ”ond” regim. Dessa kristna tillhör ofta hökarna.

När kristdemokraten Alf Svensson var statsråd intervjuade jag honom. Han hade många schyssta åsikter, men någon icke-våldsman i Jesu efterföljd var han inte.

Ändå spelar religioner ännu större roll i främmande världsdelar. I Indien vördar hinduerna allt levande så mycket att de är vegetarianer. Men hämningarna har varit betydligt mindre i blodbaden på människor, främst muslimer, och ett ledande politiskt parti är det hindunationalistiska och militaristiska BJP.

De muslimska självmordsbombare, som på olika håll dödar oskyldiga civila utlovas av sina religiösa ledare att bli martyrer och få en direktbiljett till paradiset. Många predikar jihad, det heliga kriget mot otrogna, det vill säga mot de förment ”onda”. Uttrycket ”heligt krig” är en himmelsskriande självmotsägelse, för ingenting kan väl vara mindre heligt än massmord på medmänniskor. Flera områden, senast ett distrikt av Pakistan där många flickskolor bränts ner, styrs nu med sharialagar. De sägs följa en helig och av hundratals miljoner hyllad skrift, som tillkom på 600-talet, sedan en analfabet fått en uppenbarelse, som sedan skrevs ned av hans skrivkunniga dotter. Kanske ansågs lagarna rimliga och mänskliga för 1300 år sedan men knappast nu.

Den svårlösta konflikten mellan israeler och palestinier försvåras inte minst av de märkligt många israeliska bosättningarna på ockuperad palestinsk mark. En del av bosättarna anser att de är i sin fulla rätt, eftersom palestinierna är inkräktare på den ”heliga mark”, som självaste Gud för tusentals år sedan där skall ha reserverat för sitt utvalda folk.

Jag är pinsamt medveten om att jag inte nämnt alla de många gånger religiösa tankar otvivelaktigt har bidragit till en bättre värld. Kanske är det också så att religionerna i sig inte d kan lastas för krig och elände utan att det är politiska grupper som missbrukat religionerna för sina egenintressen. Och som religiöst obegåvad vill jag gärna hoppas att kärnan i religionerna är medmänsklighet.
---------------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1225) 2009-02-22

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar